Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Novak Đoković nije uspeo da se plasira u ATP Tur finale u Londonu. Prvi reket sveta je poražen u polufinalu od Austrijanca Dominika Tima sa 7:5, 6:7 (10), 7:6 (5).

Bio je to odličan i uzbudljiv meč od početka do kraja, ali Austrijanac je imao više nerava u odlučujućim momentima seta odluke, pa je drugu godinu uzastopno učesnik finala.

PROČITAJTE JOŠ

Prošle godine je izgubio od Stefanosa Cicipasa i sada će pokušati da ode korak dalje i tituli sa US Opena doda i ovu sa završnog turnira sezone u Londonu.

U početnom setu Novak i Dominik bili su vrlo izjednačeni. U prvih deset gemova nismo videli nijednu brejk loptu i samo u dva se igralo na prednost, da bi onda u 11. gemu Tim dodao gas.

Novaka je u tom gemu izdao početni udarac, nikako nije uspevao da pogodi prvi servis, a odigrao je tokom razmene udaraca i nekoliko kraćih lopti, što je bio pravi poklon za Tima, koji je uspeo da iskoristi prvu brejk priliku i povede sa 6:5.

Potom je Austrijanac odservirao sigurno i posle 49 minuta igre imao je set prednosti.

Znalo se i pre meča sa ovo za Novaka neće biti nimalo jednostavan zadatak, i u momentima posle izgubljenog prvog seta, bilo je najvažnije držati se u setu i meču.

Morao je Novak u petom gemu da spasi jednu brejk loptu, potom je na 4:3 imao i sam šansu da dođe do brejka, ali nije je iskoristio.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Nove prilike dobio je u 12. gemu kada je stigao do 15:40 i dve set lopte, ali Tim se ponovo izvukao i izborio taj-brejk.

I tu smo imali prvu veliku dramu – Tim je prvu od četiri meč lopte imao na 6:5, potom na 7:6, 9:8 i 10:9, ali Novak je sve to uspeo da izdrži, dobije nekoliko čudesnih poena i kao u nekim ranijim velikim mečevima, poput onog sa Federerom na Vimbldonu 2019. godine, izvuče se i na kraju dobije set.

Ovakav meč zaslužio je da dobije epilog u trećem setu. I jedan i drugi su bili svesni važnosti dobijanja servis gemova.

Zato su i poeni bili brži, kraći, zasnovani na dobrom servisu i eventualno dva do tri udarca posle toga. Nije bilo prilika za brejk.

I logično, opet se stiglo do neizvesne završnice i novog taj-brejka. U njemu je Novak poveo sa 4:0, potom je Tim uspeo da preokrene i dođe do prednosti od 5:4!

Nešto se slomilo u Novaku, ispustio je veliku prednost, Tim je na 6:4 ispustio novu meč loptu, petu u meču, ali ne i sledeću.

Bila je to njegova jubilarna, 300. pobeda u karijeri, a London će, sada je to definitivno, šesti put uzastopno u poslednjih šest godina dobiti novog šampiona.


ATP finale 

mesto: London

hala: O2

Novak Đoković – Dominik Tim 1:2  – 5:7, 7:6 (12:10), 6:7 (5)


TOK MEČA:

Kraj meča!

Tim je u finalu, drugi put uzastopno. Novak nije iskoristio prednost od 4:0 u taj-brejku, pa će Austrijanac igrati za trofej sa boljim iz meča između Danila Medvedeva i Rafaela Nadala.

Taj-brejk:

Započelo je sve duplom servis greškom Tima, a onda i sigurna dva servisa Đokovića za prednost od 3:0!

Poveo je sa 4:0, pa je Tim dobio dva poena u nizu i smanjio na 4:2.

Nije se Dominik predao, posle duge razmene udaraca vratio je brejk i smanjio na 4:3.

I ne samo to, Austrijanac je uspeo da načini i preokret i povede da 5:4, pa 6:4, dakle to su nove dve meč lopte.

Novak je spasao prvu, ali ne i drugu i Austrijanac je stigao do drugog uzastopnog finala u Londonu.

5:7, 7:6 (10), 6:6 – Imamo taj-brejk!

Neverovatna dva poena, Novakov viner iz forhenda, pa potom Timov iz bekhenda za 15:15. Onda je Novak pogosio četvrti as servis u meču. Još dva sigurna poena i imamo novi taj-brejk.

5:7, 7:6 (10), 5:6 – Dominik i „igra linija“

Na 30:30 Novak je glasno izrazio frustraciju, pošto je Tim pogodio liniju posle servisa, po ko zna koji put! Potom je Đoković pogrešio iz bekhenda i Tim je poveo sa 6:5.

5:7, 7:6 (10), 5:5 – Bravo Novače!

Hladan kao špricer u momentima kada bi mnogima zadrhtala ruka. Novak je izgubio samo jedan poen u gemu u kom je servirao za ostanak u meču. Bravo! Sad je vreme da se napadne servis Tima.

5:7, 7:6 (10), 5:4 – Novak je bio blizu…

Stigao je Novak do 30:30, ali ne i dalje od toga. Tim je ponovo odigrao najbolje kada se gem lomio i sada Novak servira da ostane u meču.

5:7, 7:6 (10), 4:4 – Tim pripretio, ali Novak servira odlično

Na 30:30, Novak je odlično odservirao, ali je potom pogrešio iz bekhenda za 40:40. Novi dobar prvi servis, Tim to nije mogao da vrati u teren, a onda je „sevnuo“ novi viner iz servisa za 4:4.

5:7, 7:6 (10), 3:4 – Kratki poeni

Igra se brzo, nema velikih razmena. Serviraju i jedan i drugi dobro i jasno je da će ponovo odlučivati nijanse.

5:7, 7:6 (10), 3:3 – Sjajni servisi broja jedan

Trećim as servisom u meču Novak je stigao do 30:0. Potom je forhend Tima završio u autu, pa novi servis viner Đokovića, i sve je i dalje u ravnoteži. Odlučiće – nijanse.

5:7, 7:6 (10), 2:3 – Tim ne posustaje

Ponovo je Novak dobro krejuo, dobio prvi poen u gemu na servis protivnika, ali je Austrijanac potom dobio četiri poena u nizu.

5:7, 7:6 (10), 2:2 – Siguran servis

Odlična stvar je da je Novak u oba servis gema u ovom setu bio siguran. Izgubio je svega dva poena, tako da je sada 2:2.

5:7, 7:6 (10), 1:2 – Dominik ne popušta

Austrijanac je ponovo lako dobio gem. Ne popušta na svoj servis, moraće Novak da pokuša nešto novo kako bi eventualno došao do brejka.

5:7, 7:6 (10), 1:1- Novak izjednačio

Novak je odlično počeo gem, poveo posle tri brza poena sa 40:0, potom je Tim dobio poen, ali je servis vinerom svetski broj jedan izjednačio na 1:1.

5:7, 7:6 (10), 0:1 – Tim bez greške

Kao da se nije ništa desilo u taj-brejku, Tim je dobio gem s nulom i poveo u setu odluke.

 

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Taj-brejk

Tim je poveo sa 2:0, ali je promašio bekhend u trećem poenu i dozvolio Novaku da izjednači sjajnim forhendom na 2:2, a zatim da povede sa 4:2.

Austrijanac je uspeo da izjednači na 4:4, ali je potom Novak osvojio peti poen u taj-brejku, da bi zatim Tim izjednačio, ali i poveo sa 6:5 čime je stigao do meč lopte, ali je Novak uspeo da izjednači i spreči kraj duela.

Ipak, Tim je stekao novu priliku da završi duel, međutim Đoković je ponovo izjednačio za 7:7, a potom i poveo sa 8:7 i stigao do set lopte, ali je Tim ponovo izjednačio na 8:8, a potom i stigao do nove meč lopte.

I nju je Novak spasao za 9:9!

Posle pauze je prvi poen uzeo Tim, došao do nove meč lopte, ali je Novak ponovo izjednačio sjajnim forhendom, na liniju. Đoković je osvojio i sledeći poen, stigao do nove set lopte koju je iskoristio za 1:1!

5:7, 6:6 – Set ide u taj-brejk!

Đoković je došao do dve brejk i set lopte, ali je prvu „ispalio“ u aut forhend dijagonalom, a drugu je Tim spasao sjajnim servisom koji Novak nije uspeo da vrati.

Usledio je novi briljantni servis i stekao prednost, ali je Đoković stigao do izjednačenja, međutim Austrijanac je opet stekao prednost koju je i iskoristio za izjednačenje od 6:6.

5:7, 6:5 – Novak opet blizu seta

Nije bilo drame, Novak je uzeo gem i poveo sa 6:5.

5:7, 5:5 – Tim ne dozvoljava brejk

Novak nije uspeo da pripreti, i dalje šalje lagane lopte koje Tim uspeva da realizuje bez većih problema…

5:7, 5:4 – Novak na korak od seta

Ista meta isto odstojanje…

5:7, 4:4 – Novak propustio veliku šansu

Kada se činilo da je Novak blizu brejka, Tim je uspeo da se vrati, ali je Đoković ipak stigao do brejk šanse.

Arbitar je korigovao odluku, Novak je ostao bez poena, a potom je Tim stigao do prednosti as udarcem.

Iskoristio ju je, briljantnim bekhendom i izjednačio na 4:4.

5:7, 4:3 – Novak hvata zalet

Ili se bar tako čini. Sve je lepo uradio u ovom gemu i poveo sa 4:3.

5:7, 3:3 – Tim izjednačio

Bez izgubljenog poena…

5:7, 3:2 – Novak spasao brejk

Tim je stigao do brejk lopte, ali je Novak uspeo da ostane u gemu i na kraju da povede.

5:7, 2:2 – I Tim je siguran…

Nema brejkova…

5:7, 2:1 – Novak siguran…

Do 40:0 je Novak stigao veoma brzo, ali je Tim uspeo da osvoji prvi poen, da bi zatim promašio i dozvolio protivniku da stigne na korak od izjednačenja. To se nije dogodilo, Novak je poveo sa 2:1.

5:7, 1:1 – Tim asom završava gem

Austrijanac je nastavio sa sjajnim servisima i izjednačio je rezultat u drugom setu.

5:7, 1:0 – Novak dobro počeo set

Nije gubitak seta obeshrabrio Novaka, odlično je počeo drugi i poveo sa 1:0.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

5:7 – Set za Tima!

Do dve set lopte stigao je Tim u 12. gemu i uspeo je da iskoristi prvu i da sa 7:5 okonča prvi set.

5:6 – Novaka izdala mreža, brejk!

Vrhunske razmene u prva četiri poena su donele po dva svakom od igrača za 30:30, a potom je Tim stigao do prve brejk šanse u meču i uspeo je pošto je odigrao veoma loš volej.

Brejk Tima – 6:5.

5:5 – Tim se izvukao…

Brzo je Tim poveo sa 30:0, teško Novak čita njegove servise, ali je on potom opet pogrešio iz forhenda, ali je zatim iz loba Tim pogodio samu liniju. Spektakularan potez za 40:15.

Ipak, Tim je upisao duplu servis grešku i potom opet promašio iz forhenda za 40:40, ali je potom stigao do prednosti i do gema – 5:5.

5:4 – Novak na korak od seta

Rizikovao je Tim, ispalio je po jedan forhend i bekhend u aut i omogućio Novaku da dobrim servisom završi deveti gem.

4:4 – Tim bez izgubljenog poena

Čudan gem, Novak je bio blizu svakog poena, ali nije osvojio nijedan.

4:3 – Novak se kockao, ali ne posustaje

Slična situacija iz prethodnog gema, Tim je poveo sa 30:0, ali je Novak uspeo da izjednači, te divnim stop-volejem stigao do 40:30.

Usledio je viner iz servisa za 4:3.

3:3 – Novak pritiska

Greške iz forhenda Tima su omogućile Novaku da povede sa 30:0, ali je zatim jednim divnim bekhendom Austrijanac uspeo da smanji razliku, da bi potom povezao poene i stigao do 40:30.

Opet je pogrešio iz forhenda, Novak je smanjio na 40:40, ali je naredna dva poena dobio Tim i izjednačio sa 3:3.

Novak je propustio priliku da „pritisne“ protivnika i napravi brejk.

3:2 – Novak i dalje dominira

Siguran je bio srpski teniser na servisu, ponovo i vodi sa 3:2.

2:2 – Servisi ne popuštaju…

Tim je osvojio tri poena u nizu, a potom i četvrti za 2:2.

2:1 – Novak siguran i fokusiran

Bez većih problema srpski teniser je osvojio i drugi gem na svoj servis.

1:1 – Tim sjajno servira

Austrijanac je pogodio pet od šest prvih servisa i izjednačio.

1:0 – Novak sačuvao servis

Srpski teniser je odlično startovao duel, dozvolio je protivniku dva poena, ali je to bilo sve i sigurno je poveo sa 1:0.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

14.51 Trinaesti međusobni duel

Đoković i Tim su do sad 12 puta odmerili snage, a osam susreta pripalo je srpskom teniseru.

14.40 Tim: Bez izrazitog favorita na turniru

Dominik Tim je nakon plasmana u polufinale, pre nego što je i saznao ime sledećeg rivala, otkrio segment koji će odlučiti pitanje pobednika.

„Nije mi bilo važno ko će biti protivnik, jer ovde nema lakih rivala. Svi su osvajali velike titule, pa i ovde. Svi mečevi na turniru su prilično otvoreni. Onaj ko ima bolji dan i ko igra bolje, taj će pobediti, to će važiti i za polufinala. Mislim da nemamo izrazitog favorita ove godine“, zaključio je Tim.

14.31 – Đoković čestitao praznik

Srpski teniser, sat vremena pre izlaska na teren u Londonu, poželeo je sreću svima koji slave Svetog Arhangela Mihajla

14.25 – Novak najavio revanš

Đoković je sa Timom odmerio snage u Londonu, a taj susret pripao je Austrijancu.

„Ranije u karijeri je bio najbolji na šljaci, ali je kao najveći radnik pronašao novu igru na tvrdoj podlozi. Igrao sam ovde protiv njega, izgubio , nadam se da će sada biti drugačiji rezultat”, zaključio je srpski as.

Prošlosezonskog duela Đokovića i Tima prisetio se i ATP koji je istakao da je to bio jedan od najboljih mečeva u Londonu ikad.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar