Foto; Tanjug/AP Photo/Seth Wenig

Ima jasan zahtev i čini se da od njega neće odustati

Rat u Ukrajini ima velike posledice i na sportski svet, a najviše ispaštaju ruski sportisti, kojima je zabranjeno da se takmiče u mnogim kategorijama.

Još uvek se ne nazire kraj ratu, pa je u magli i sudbina ruskih sportista, kako u pojedinačnim, tako i u timskim sportovima.

PROČITAJTE JOŠ:

Na udaru su i teniseri, a ukrajinska teniserka Elina Svitolina već je iznela zahtev da se i naredne Olimpijske igre u Parizu 2024. godine održe bez Rusa i Belorusa.

Teniserima iz pomenute dve zemlje bilo je zabranjeno da se takmiče na Vimbldonu prošle godine, a i ove se bliži slična odluka.

„Moramo da nastavimo sa sankcijama ruskim i beloruskim sportistima i tako šaljemo veoma jaku poruku da smo ujedinjeni“, napisala je najbolja ukrajinska teniserka na društvenim mrežama.

Tu se nije zaustavila.

„Na taj način ćemo pokazati da zločini koje čine njihove vlade imaju posledice i da ljudi iz njihovih zemalja ne mogu da se prave kao da ne znaju šta se dešava, kakva se zverstva dešavaju u Ukrajini“.

NE PROPUSTITE:

Svitolina, koja ima bronzu sa prošlih Olimpijskih igara u Tokiju objasnila je svoj stav.

„Učešće na Olimpijadi je najveći san i najveća privilegija svakog sportiste. Ona je i najveća pozornica u sportu koja privlači pažnju čitavog sveta. Zbog toga je neophodno zabraniti učešće ruskim i beloruskim teniserima i pokazati da smo ujedinjeni. Oni ne mogu da nastave da žive normalno dok se zločini dešavaju u Ukrajini“.

Svitolina, koja zbog porođaja ne igra od marta prošle godine, dodala je da mnogi sportisti ginu na frontu braneći svoju državu.

„Volodimir Androščuk, jedan od ukrajinskih talentovanih mladih atletičara, poginuo je u akciji. On nikada neće dostići svoj puni potencijal, pa zašto bi onda ruski i beloruski sportisti dobili svoje šanse kada njihove vlade otimaju nevinim ljudima i sportistima njihove šanse“, zaključila je supruga Gaela Monfisa.

Od početka rata, ukrajinski sportisti veoma su aktivni u pričama da njihove kolege iz Rusije i Belorusije treba žestoko da se kazne i izopšte sa turnira. Mišljenja oko toga su podeljena, ali je činjenica da neki sportisti nemaju veze sa tim, a neki su se čak i usprotivili ratu i poslali poruku mira.

Očekuje sa da Svitolina ove godine bude opet na terenu, a najveći uspeh u karijeri joj je treće mesto na svetu 2017. godine.

BONUS VIDEO Đoković demolirao Rubljova za polufinale Australijan opena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar