Foto:REUTERS/Jaimi Joy

Šta čeka Novaka u Americi, šta propušta i čemu se nada?

Srpski teniser Novak Đoković osvojio je 22. grend slem titulu i to na Australijan openu, njegovom omiljenom turniru, ali se uskoro okreće novim izazovima, iako još uvek nije siguran kako će mu izgledati godišnji kalendar.

Prošla godina bila je verovatno emotivno najteža u Novakovoj karijeri, pošto nije mogao da učestvuje na velikom borju turnira, što je uticalo na njegov bodovni saldo na ATP listi.

Najpre je zbog deportacije iz Australije bio oštećen za 2.000 bodova, a kasnije su i Sjedinjene Američke Države sprečile Novaka da učestvuje na mastersima i US Openu u drugom delu godine. Na sve to nakačio se i Vimbldon, koji nije bodovao uspeh, ali su se na listi oduzimali bodovi za 2021. godinu, pa je Novak osakaćen za 2.000 poena.

PROČITAJTE JOŠ:

Kada se sve sabere i oduzme, Đoković je izgubio priliku da se bori za 10.000 poena, jer je pored grend slemova propuštao i masterse u Indijan Velsu, Majamiju, Torontu i Sinsinatiju.

Iako je Australija ukinula zabranu Novaku za ovu godinu, te mu omogućila da joj „riternira“ za sve neprijatnosti i bolne ožiljke od prošle godine, takav slučaj nije sa Amerikom. Ona i dalje koči načine na koje Novak može da uđe u zemlju, pošto su posebna kovid pravila na snazi.

Već mesecima nije dozvoljen ulazak u SAD nevakcinisanim strancima, a loše vesti sačekale su Novaka i na početku naredne sezone. Iako su postojale mogućnosti da se na početku 2023. godine mere olakšaju, to nije bio slučaj, pa je novi rok zakazan za april.

To je automatski značilo da Novak neće moći da igra na mastersima u Indijan Velsu i Majamiju, koje je osvajao ukupno 11 puta. Indijan Vels je na programu od 8. do 19. marta, dok je Majami na programu od 22. marta do 2. aprila. Đoković je poslednje titule na tim mastersima osvojio još 2016. godine, a od tada nije bio ni blizu završnice i u miru čeka trenutak za nove pohode.

NE PROPUSTITE:

Nove informacije u vezi ulaska u Ameriku stigle su kada je Administracija Džozefa Bajdena saopštila da će 11. maja ukinuti vanredno stanja proglašeno zbog epidemije kovida-19. To je skoro tri godine nakon što je ta zemlja uvele sveobuhvatne mere za borbu i suzbijanje koronavirusa. To znači da će u SAD bez ikakvih ograničenja moći da uđu i nevakcinisani pojedinci, poput Đokovića.

Ove najave ne treba uzeti kao konačne odluke, jer se i u prošlosti Bajden pokazao kao nepouzdan kada su takvi potezi u pitanju, a i ne može se baš do tančina prognozirati razvoj situacije sa koronavirusom.

Međutim, ovo je dobra naznaka da bi Novak u drugom delu sezone mogao da nastupi na dva mastersa i na US Openu, koji je osvajao tri puta u karijeri, što je manje od Rodžera Federera (5) i Rafaela Nadal (4).

Za Novaka propuštanje Indijan Velsa i Majamija ne mora da bude toliko loše, jer je gotovo sigurno da tu promena neće biti i moći će da isplanira kalendar unapred. Takođe, to mu neće uticati na bodovni saldo, a moći će i bolje da se spremi za sezonu na šljaci, koja može da bude i presudna u GOAT trci, a fokus će biti na Rolan Garosu i nekoliko mastersa.

Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Novak bi u februaru trebalo da igra na turniru u Dubaiju iz serije 500, veorvatno će zadržati prvo mesto do kraja tog meseca i oboriti rekord Štefi Graf po broju nedelja (377) na vrhu sveta. Već nakon toga Novak može da uzme odmor, te se dobro spremi za šljaku, na kojoj je jedan od retkih koji može da parira Rafaelu Nadalu. Ukoliko Srbin osvoji Rolan Garos i nastavi godinu u stilu u kom ju je započeo, neće više biti sumnje ko je najbolji svih vremena.

Što se drugog dela godine tiče, ako sve prođe kako je najavljeno sa zdravstvenim merama, Novaka bi posle Vimbldona mogao da sačeka pohod na Sinsinati i Toronto, gde ukupno ima šest titula. To bi mogla da bude samo dobra uvertira za ono konačno, a to je US Open, na kom je Đoković jednom sprečen da igra, a jednom je i diskvalifikovan.

Zbog toga Novaku motiva neće manjkati da napadne titulu na poslednjem grend slemu u sezoni, na kom se nije baš proslavio tokom karijere. U Njujorku je Novak devet puta igrao finale, a samo je u tri navrata izlazio kao konačni pobednik.

Posle osvete Australiji, Novak strpljivo čeka na „ritern“ Sjedinjenim Američkim Državama, a nema sumnje da će na svim turnirima ove godine biti favorit za titulu, ukoliko zadrži formu sa „Ozi opena“, gde se titule dokopao kao povređen.

BONUS VIDEO Izjava Novaka Đokovića nakon meča sa Tomijem Polom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar