Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Brownbill

Iza nas je osmi dan takmičenja na Australijan openu, Novak Đoković je obezbedio mesto u polufinalu, za finale će se boriti i Nina Stojanović, a nastavljena je i bajka Aslana Karaceva.

PROČITAJTE JOŠ...

Apsolutno najveći utisak dana jeste trijumf Novaka Đokovića nad Aleksandrom Zverevim, čime je najbolji reket planete stigao do 39. polufinala na grend slem turnirima u karijeri.

Novak je uspeo da, nakon izgubljenog prvog seta, u drugom gotovo pregazi Zvereva, potom u trećem napravi preokret nakon 3:0 za Nemca i stigne do 6:4, da bi u četvrtom setu pobednika dao taj-brejk, pošto su oba tenisera imala po jedan oduzet servis rivalu.

Dobra vest je to što se Novak odlično kretao, povreda stomačnog mišića ga nije omela u kvalitetu partije.

Ptičji izmet i izliv besa

Novakova pobeda dobija na značaju ako se uzme u obzir to da je imao nekoliko stvari koje su ga na tom putu omele. Prvo je meč prekinut jer se na podlozi našao ptičji izmet, koji je bilo neophodno očistiti.

Kasnije tokom meča, Novak je, u trenutku kada je Zverev kontrolisao dešavanja na terenu, bes iskalio razbijanjem reketa. Imalo je efekta – usledio je preokret, naš teniser stigao do 2:1 i napravio ključni korak ka polufinalu.

Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

Za dlaku izbegnuta katastrofa

Sveže su ljubiteljima tenisa i navijačima Novaka Đokovića scene sa US Opena, kada je Đoković diskvalifikovan nakon što je pogodio linijskog sudiju lopticom u vrat. I na meču protiv Zvereva je krenuo da, nakon izgubljenog servisa u drugom gemu četvrtog seta, raspali po loptici, ali je u poslednjem trenutku odustao od namere i pustio je da padne na tlo.

I Nina Stojanović u polufinalu

Bilo je jasno da će Srbija imati predstavnicu u polufinalu dublova u ženskoj konkurenciji, a među četiri para plasirala se Nina Stojanović. Ona je zajedno sa Darijom Jurak savladala Aleksandru Krunić i Martinu Trevizan sa 2:1 u setovima.

Krunićeva i Trevizanova su povele nakon 7:6 u prvom setu, da bi u naredna dva srpsko-hrvatski dubl bio bolji, i ubedljivo, sa 6:3, 6:2, stigao do prilike da se bori za finale.

Naredni korak je meč sa dublom iz Češke koji čine treći nosioci, Barbora Krejčikova i Katerina Sinijakova.

Foto: Tanjug/AP Photo/Rick Rycroft

Serena na Osaku

Serena Vilijams i Naomi Osaka odmeriće snage u polufinalu konkurencije za dame u meču koji bi mogao da ponese epitet budućeg klasika. I jedna i druga su se maltene prošetale do borbe za finale. Serena je protiv Simone Halep slavila sa 6:3, 6:3, dok je Osaka protiv Sje Su-Vej bila još ubedljivija – 6:2, 6:2.

Ovo će im biti četvrti duel, a na prethodna tri bolji skor ima Japanka, pošto je zabeležila dve pobede.

Serena ima do sada sedam titula, dok je Osaka u Melburnu bila najbolja jednom.

„Uljez“ u polufinalu

Malo ko je mogao da predvidi da će Aslan Karacev proći u glavni žreb turnira, ali je Rus napravio ne iznenađenje, već senzaciju došavši do polufinala. Ovo mu je inače prvi ATP turnir u karijeri, a u četvrtfinalu je savladao Grigora Dimitrova nakon preokreta 2:6, 6:4, 6:1, 6:2. Trenutno 114. reket sveta u polufinalu će imati najteži mogući zadatak, razigranog Novaka Đokovića, pa je utisak da će čudesan nastup ovog tenisera uskoro biti završen.

Ipak, već sada je jasno da će njegov podvig – jer ono što je postigao Karacev jeste pravi sportski podvig – ostati zapisan u istoriji Australijan opena kao jedno od najvećih iznenađenja u istoriji „belog sporta“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram