Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Toni Nadal, stric i nekadašnji trener Rafaela, napravio je poređenje kako je igrati protiv Novaka Đokovića, a kako protiv Rodžera Federera. Malo ko je očekivao da će čuti baš ovakav odgovor.

PROČITAJTE JOŠ

„Najviše volim kada ne igra ni sa jednim od njih, bolje s nekim drugim igračima“, najpre se našalio Toni.

A onda je došao trenutak za pravi odgovor.

„Ipak, malo više s Federerom. Mislim da smo imali način da pobedimo Federera, a sa Novakom je teže, jer nikada ne znaš šta tačno treba da radiš. Ipak, nije to bila velika razlika“.

Zahvalan je na statistici, ali i različitim tehnologijama koje mogu da se koriste u pripremi mečeva, ali da oni nisu presudan faktor.

„Postoji tehnologije koju mogu da pomognu, ali s druge strane, ako se previše oslanjaš na tehnologiju, to ti stvara slabost. Tako je i u životu. Neke stvari nam pomažu, poput detaljne statistike, ali nikada nisam gledao statistiku niti koristio previše tehnologije s Rafom – koncentrisao sam se na druge stvari. Kada lopta ode napolje, onda ponavljamo, kako bismo shvatili zašto lopte ide napolje. Najvažnije je aktivno razmišljati, a nekada se to gubi s novim tehnologijama“, rekao je Nadal zaT he Double Bagel podkast.

Od pre četiri godine je Toni odlučio da se posveti teniskoj akademiji, dok je Rafa pronašao trenere u Karlosu Moji i Fransisku Rođi.

„Teško mi je da kažem kako se njihov trenerski stil razlikuje od mog. I igrači se menjaju, i Federer se mnogo promenio od 25. do 35. godine, znao je da više ne može da trči i da mora da bude agresivniji. Slično je i s Rafom, bio je svestan da mora da igra agresivnije – na kraju 2016. sam mu rekao: ‘Rafaele, ne možeš da trčiš kao ranije, moraš da ideš više na mrežu, da poboljšaš servis i da budeš agresivniji’. Kada je Karlos došao, dao mu je samopouzdanje da napravi te promene, što je bilo važno“.

Istakao je da ga još uvek boli onaj poraz u čuvenoj finalu Australijan open koji je trajao gotovo šest sati, a seća se još jednog.

„Težak je bio Australijan open 2012, zatim Rolan Garos 2009… Ali kada si igrač, kada si trener, znaš da možeš i da pobediš i da izgubiš. To prihvatiš“.

Bonus video: Novak Đoković i ambasadorka Srbije u Londonu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)