Foto: EPA-EFE/SANDER KONING

U senci skandala u Australiji kada je Novak Đoković deportovan i njegove odluke da se vakciniše i borbe trojice velikana za zvanje najboljeg igrača svih vremena, dešava se stvaranje novog velikog šampiona koji se nameće za legitimnog naslednika trona velike trojke.

Feliks Ože-ALijasim je sjajno krenuo u ovoj godini i samo je nastavio tamo gde je stao u završnici prošle sezone. Za tako mladog tenisera, to je već ozbiljan kontinuitet i pokazatelj da se ne radi o trenutnom bljesku već o stvaranju jednog ozbiljnog igrača.

Iza uspona mladog Kanađina u ovom trenuku stoji Toni Nadal koji je od trenutka kada ga je preuzeo vidno unapredio njegovu igru.

PROČITAJTE JOŠ

O Špancu se manje-više odavno sve zna.

Bio je ključan čovek u stvaranju jednog od najboljih tenisera svih vremena Rafaela Nadala, sa kojim je zajedno godinama bio na samom vrhu, pre nego što su odlučili da je došao trenutak da se rastanu.

Rafa je nastavio sa Karlosom Mojom, dok je Toni posle pauze pronašao novi projekat. Mnogi su se pitali da li će njegova potreba za vojničkom disciplinom i spartanskom posvećenošću trenizima moći da prođe kod bilo koga ko nije član njegove porodice, ali je izgleda uspeo da nađe zajednički jezik sa Ože-Alijasimom.

Nadal je postao deo tročlanog tima, a zanimljivo je da se najveći uspesi i uspon Kanađanina poklapaju sa njegovim dolaskom.

Ože-Alijasim je postao profesionalac sa 16 godina i krenuo da igra seniorske turnire. On je prvi čelendžer osvojio 2017. godine i postao prvi šesnaestogodišnjak posle 2009. godine da se u tom uzrastu okitio titulom na ovom nivou knakon što je to uradio Bernard Tomić. Do kraja godine je osvojio još jednu čelendžer titulu i postao najmlađi igrač koji je uspeo da uđe u prvih 200. posle Rafaela Nadala i drugi kojem je pošlo za rukom da u debitantskoj sezoni uzme više od jedne čelendžer titule posle Rišara Gaskea.

Foto: EPA-EFE/SANDER KONING

Tu je već bilo jasno da se radi o vanserijskom talentu, a sledeće sezone je nastavio da osvaja turnire tog ranga i da se probija ka vrhu. Zaigrao je i na svojim prvim masters turnirima da bi u Njujorku uspeo da prođe i kvalifikacije po prvi put i zaigra na US Openu.

U 2019. godini postao je najmlađi finalista nekog turnira iz serije 500 kada ga je u Riju pobedio Laslo Đere, da bi već u Indijan Velsu zabeležio i svoju prvu Top 10 pobedu protiv Stefanosa Cicipasa. Te godine je odigrao još nekoliko sjajnih turnira, a pale su i prvve pobede na grend-slemovima.

U godini koju je obeležio početak pandemije, odigrao je tri finala, a sve je zapravo bila priprema za ono što je sledilo po dolasku Nadala i drugoj polovini prošle godine.

Iako je Nadal trebalo da ga pripremi za šljaku, tek su počeli zajedno da rade, pa je prvih dva meseca njihove saradnje prošlo bez ozbiljnijeg rezultata.

Onda je usledila pobeda protiv Federera na turniru u Kvinsu i prvo grend-slem četvrtfinale na Vimbldonu gde ga je posle velike borbe pobedio Mateo Beretini u pet setova iako je Kanađanin dva puta vodio.

Posle nešto slabijih rezultata tokom leta, Kanađanin je napravio sjajan rezultat u Njujorku na US Openu.

Nakon četvrtfinala u Vimbldonu, sada je otišao korak dalje i stigao do polufinala gde nije imao šanse protiv Medvedeva.

Ipak, to mu je donelo plasman u top 10 i veliku količinu sampouzdanja, prva dva meseca ove godine to na najbolji način pokazuju.

Sa Kanadom je osvojio ATP Kup, pa stigao do četvrtfinala Australijan opena gde je posle velike borbe i pet setova ponovo bolji bio Medvedev.

Foto: EPA-EFE/Marcial Guillen

Za Feliksa je to ipak bio samo novi podstrek. Fenomenalna igra i titula na turniru serije 500 u Roterdamu gde je rutinski pobedio Stefanosa Cicipasa, samo su pokazali da je u velikom uzletu.

Seriju je nastavio u Marselju, a tamo ga čeka novo finale i borba za drugu uzastopnu itutlu.

Za razliku od većine igrača novog talasa, Ože-Alijsam je uspeo da pokaže neverovatnu konstantnost i zrelost.

U Dubaiju bi mogao da se susretne i sa Novakom Đokovićem, pa će imati još jednu priliku da pokaže da je na putu da postane veliki šampion.

Toni Nadal izgleda ima oprobani recept.

BONUS VIDEO Novak kod Vučića, prvi put je pričao javno o pritvoru i reakciji države

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar