Stefanos Cicipas
Stefanos Cicipas Foto: AL BELLO / Getty images / Profimedia

Da je neko pre početka US Opena rekao da će verovatno najupotrebljavanija reč biti "toalet" verovatno bi ga većina ljubitelja tenisa gledalo u čudu. Ipak, svedoci smo nove, znatno neobičnije teniske ere.

PROČITAJTE JOŠ

I dok je poslednjih godina grend slem bio idealna prilika za obračunavanje „Velike trojke“, kako na teniskom terenu (betonu, šljaci ili travi), tako i za govornicom, ovog puta se sve promenilo.

U toku poslednjeg US Opena 2020. godine najviše se pisalo o osnivanju Asocijacije profesionalnih tenisera (PTPA), na Australijan openu je bilo pitanje prava tenisera i koronaprotokola, tokom Rolan Garosa i Vimbldona smo slušali javnu debatu/okršaj PTPA i ATP. Ipak, od 30. avgusta u Njujorku je na snazi znatno bezazlenija tema, a to je odlazak u WC.

Zadržavanje u WC je postao takav fenomen da je začetniku novog talasa (ili bolje rečeno predvodniku) Stefanosu Cicipasu uspešno mereno vreme provedeno u toaletu. Zvanična grafika je objavljena i u toku susreta.

Dakle pisanje o procentu prvog servisa, neiznuđenim greškama, vinerima iz bekhenda ili poenima na mreži je prošlost. Dobrodošli u eru prepunu bizarnosti.

Tako je Cicipasu mereno gotovo u sekundu koliko je odsustvovao sa terena. U Sinsinatiju je protiv Lorenca Sonega napravio dve pauze koje su ukupno trajale 16 minuta i 30 sekundi, dok je protiv Endija Marija, koji je i podigao najviše buke, Cicipas stao na tačno 16 minuta odsustva.

Zašto je odlazak u toalet toliko bitan? Zato što predstavlja sivu zonu teniskih pravila, regulativu koja nije do kraja sprovedena. Naime, ne postoji vremensko ograničenje koliko teniser može da provede u toaletu, ali je nepisano pravilo da igrači ne prave pauzu dužu od pet minuta. Sa ovim se ne slaže Cicipas kog je čak Aleksander Zverev optužio da iz WC šalje poruke ocu i treneru Apostolasu da bi ga upitao za savet jer se uvek videla promena u taktici posle te pauze.

Cicipas menja igra, a rival se gotovo potpuno „ohladio“ čekajući da Grk presvuče veš.

Najviše mu je na tome zamerio nekadašnji broj 1 i grend slem šampion Endi Mari.

„Ne radi se o izlasku sa terena, već o vremenu koje tamo provede. Pričao sam sa svojim timom o tome pre meča i očekivao sam to, rečeno mi je da se pripremim ako stvari ne budu išle kako je želeo. Pokušao sam. Ipak, ne možete da utičete na to da vas tako nešto ne pogodi. Kad igrate tako brutalan meč, i kad stanete sedam, osam minuta, ohladite se. Možete mentalno da se spremate za to koliko hoćete, ali vas uvek poremeti kada sve predugo traje, i naročito ako je to više puta tokom meča. Medicinski tajm-aut je uzeo kada sam osvojio treći set. I u četvrtom setu kada sam imao 0:30, izabrao je da ode, ne znam je li menjao reket ili nešto drugo. Ne može biti slučajnost da se to dešava baš tada. Ne mislim da je imao neki problem. Meč je posle toga trajao još nekih dva sata. Bio je u redu, dobro se kretao. Razočaravajuće je jer imam utisak da je sve to uticalo na meč. Ne kažem da bih dobio meč, ali su te pauze svakako imale uticaja“.

Odlučio se i za jedno potpuno ludo poređenje.

„Podatak dana. Za vreme za koje Džef Bezos odleti u svemir, dvostruko toliko vremena potrebno je Stefanosu Cicipasu da ode u toalet“, napisao je Mari uz emotikone WC šolje i rakete.

Branio se i Cicipas pozivajući se na meč Novaka Đokovića i Marija na US Openu.

„Imam pitanje za vas, ne mešam se u tuđa posla, ali sećam se kada sam bio mlađi, da sam gledao ovo. Možete li molim vas da proverite kada se Endi Mari suočio sa Novakom Đokovićem, u finalu ovde, koliko je vremena proveo u toaletu“, pitao je Cicipas.

Novinar mu je odmah odgovorio: Proverio sam. Trebalo mu je manje od tri minuta.

„Manje od tri minuta, u redu… Znači tri minuta više prave razliku, je li tako?“

PROČITAJTE JOŠ

Upravo zbog toga se i povela priča o tome da je neophodno da se promeni pravila kako ne bi više bilo kampovanja u toaletu. Jedna od najglasnijih bila je Sloun Stivens, američka teniserka koja je u Veću WTA igračica.

„Oni prave mnogo promena pravila za manje stvari, na primer, uzeli su jedan minut od zagrevanja. Mislim da definitivno mora da postoji pravilo ili promena istog. Mislim da sada kada se mnogo priča o tome, kada je medijska tema, kada se tvituje o tome, može da dođe do promene“, rekla je Stivensova.

Ona je rekla da joj je tvit Endija Marija o tome kako Džef Bezos brže ode u svemir, nego što se Cicipas presvuče, bio veoma zabavan.

„Ako se presvlačiš, šta menjaš? Šta radiš tamo? Ako ste se ikada presvukli iz mokrog sportskog grudnjaka, znate kako je… Ali to je možda nešto petominutno. Kad uđete u šest, sedam, osam, devet minuta, u redu, šta radite tamo? Treba li vam pomoć“, zapitala se Amerikanka i još jednom ismejala Cicipasa.

I protiv Karlosa Alkaraza je nastavio toalet aferu. U trenutku kada je 18-godišnji Španac vodio protiv njega 5:3 u prvom setu sa tribina se začulo „Pošalji ga u toalet“, a onda je usledila salva smeha sa tribina.

Kada je nakon seta konačno Grk i otišao u toalet usledilo je glasno negodovanje, kada je to uradio i mladi Španac publika ga je ispratila aplauzom.

Ipak, više od svega brine što se taj obrazac naglo proširio, pa je „Potez a la Stefanos“ izveo i jedan mladi američki teniser Dženson Bruksbi.

Protiv zemljaka Tejlora Frica (6:7(7), 7:6(10), 7:5, 6:2) proveo je u toaletu ukupno 18 minuta, a odlazio je van terena u dva navrata.

Bred Gilbert, teniska legenda, bio je posebno izrevoltiran potezom mladog igrača

Nakon što je osvojio drugi set u toaletu je proveo 12 minuta i 12 sekundi.

„Bruksbi je upravo uzeo 12 pauzu za toalet posle dva seta i svlačionice koja je na 25 metara od terena. Ludo je koliko ovo traje“, napisao je najpre Gilbert.

Ni najmanje mu se nije dopalo kada je Amerikanac ponovio obrazac.

„Broksbi je opet napustio teren nakon što je osvojio treći set, opet je bio odsutan pet minuta“, napisao je Gilbert.

Cicipas je počeo da koristi toalet pauze znatno češće od kada je ovu taktiku (?) protiv njega upotrebio Đoković u finalu Rolan Garosa. Nakon dva seta zaostatka Novak je otišao u toalet, a već po povratku na teren je imao potpuno drugačiji izraz lica. Od tog trenutka je na terenu bio samo jedan igrač.

Ipak, nije ovo Đoković izmislio ili uveo u tenis, ali svakako predstavlja zgodan trenutak da se predahne i barem malo razbistre misli. Ipak, to ne sme da traje predugo.

Uostalom, malo ljudi se danas seća da je gotovo uvek posle drugog seta Marija Šarapova odlazila u toalet, ali njene posete ovoj prostoriji nikada nisu postale globalni fenomen poput odlazaka Grka.

Bonus video: Novakova 20. grend slem titula

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar