Kristijan Šnajder Kiki
Kristijan Šnajder Kiki; Foto: Screenshot Instagram kristijanschneider

Bio je teniski čudotvorac sa Balkana.

Kristijan Šnajder preminuo je u 41. godini nakon borbe sa opakom bolešću. Ipak, bio je zaslužan za stvaranje velikih hrvatskih teniskih imena, ali i Olge Danilović sa kojom je sarađivao.

PROČITAJTE JOŠ

Sa velikim uspehom je radio sa Bornom Ćorićem, koji je bio i 12. igrač sveta, pre nego što se povukao zbog zdravstvenih problema.

Radio je i sa Anom Konjuh, te biserom hrvatskog tenisa Petrom Marčinko, koja je prva juniorka planete i aktuelna osvajačica juniorskog grend slema.

Bio je u odličnim odnosima sa Novakom Đokovićem, a neretko je dolazio u Beograd kako bi bio na njegovim treninzima.

Šnajderu je dijagnostifikovan rak debelog creva u trenutku kada je Ćorić beležio uspeh za uspehom i kada je bio 12. na planeti.

Nakon jedne od najtežih operacija uklonjeno je kompletno područje koje je bilo zahvaćeno rakom, pa hemoterapije u tom trenutku nisu bile potrebne. Lekari su tada poručili da ga čeka dug i težak oporavak, ali samo šest meseci kasnije se vratio trenerskom pozivu.

Na Australijan openu 2021. godine opet je osetio jako bolove u stomaku, pa je ubrzo hospitalizovan u Melburnu.

Morao je da se vrati u Hrvatsku na lečenje, imao je dve operacije, a uprkos hemoterapiji nije uspeo da pobedi u životnoj borbi.

Ostavio je iza sebe suprugu i četvoro dece.

Kolege i prijatelji iz teniskog sveta aktivno su učetvovali u prikupljanju pomoći za ovog trenera.

Gest vredan pažnje napravio je Žil Červara, trener Danila Medvedeva. On je tokom turnira u Indijan Velsu obukao majicu na kojoj je pisalo „Kiki, stalo mi je“, a onda imao poruku i na društvenim mrežama.

„Pomerite svoje zadnjice, postavite objavu, donirajte… Svima je na dohvat ruke, samo je stvar interesovanja. Ljudi se na terenu susreću svakog dana smejući se jedni drugima, stalno su u prijateljskom kontaktu… Želim da znam da li je to istina ili laž.

Ako je član teniskog sveta bolestan i mi ga poznajemo, da li ćemo da se raspitamo o njegovom zdravlju? Hoćemo li da ga podržimo, dajući mu malo novca ili da budemo uz njega?“, objavio je Červara.

Sa njim je pravi skok u karijeri imala i Olga Danilović, a o treneru je pričala biranim rečima.

„Dobro funkcionišemo, imam super rezultate otkad sam s njim. Razume moju igru i mene kao osobu, odličan odnos imamo. Verujem u moj rad, u sebe i celokupnu pripremu. Moram da zahvalim Novaku Đokoviću zajedno sa trenerima Borisu Bošnjakoviću, Kristijanu Šnajderu i Vladu Radonjiću“, govorila je Olga u prošlosti.

O radu sa Danilović je pričao jednom prilikom.

„Olga i ja još smo u fazi upoznavanja, ali srećan sam da imamo ovako uspešan start. Olga je prošla i tri kola kvalifikacija u Dubaiju, bila je vrlo suverena u tim mečevima, a sada je i protiv Petre pokazala svu raskoš svog talenta i potvrdila veliki potencijal. Devojka ima borbeni duh i za nju godina nije mogla početi bolje s obzirom da je prvi put nastupila u glavnom žrebu jednoga grend slem turnira. Mislim da naša priča nije mogla imati lepši početak“, govorio je Šnajder početkom 2021. godine.

Vest o odlasku velikog teniskog imena objavio je Teniski savez Hrvatske.

„Tužna vest za tenisku porodicu: nakon teške bolesti umro je Kristijan Šnajder. Jedan od naših najpoznatijih trenera, svuda omiljeni Kiki, izgubio je najtežu bitku protiv opake bolesti. Bio je trener mnogim teniskim zvezdama, kao što su Borna Ćorić i Ana Konjuh, nedavno je učestvovao u osvajanju juniorskog Australian Opena Petre Marčinko, a radio je i s Bernardom Perom, Olgom Danilović… Na žalost, Kikijev život se ugasio prerano, u 41. godini. Kiki, hvala ti na svemu što si dao tenisu i bio to što jesi. Porodici ovim putem izražavamo najdublje saučešće.“

BONUS VIDEO Novaku skandirali posle poraza u finalu Serbia Opena

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar