Foto: EPA/EFE

I dok o rivalstvu Novaka Đokovića, Rafaela Nadal i Rodžera Federera znamo sve, njihov odnos van terena je prava misterija.

Poznaju se već deceniju i po, ali nikada nisu preskočili linju rivalstva.

PROČITAJTE JOŠ

Zapravo, oduvek su svi u teniskom svetu gledali kao uzurpatora, a opšte mišljenje javnosti se prenelo i na Nadala i Federera. Čitav svet je želeo da uživa u njihovim finalima, duelima, rivalstvu za sva vremena (poput rivaliteta Boston Seltiksa i Los Anđeles Lejkersa), a dobili su još jednog igrača koji im je godinama bio rame uz rame, a onda ih verovatno i prevazišao.

Naravno, ovo ne znači da između njih ne postoji poštovanje, naprotiv! Izuzetno cene ono što je rival uradio na terenu, ali je evidentno da su Nadal i Federer bliži. Nećete čuti da neko od njih dvojice spomene Novaka, a da u istoj rečenici ne misli na svu trojicu. Nasuprot tome su Federer i Nadal znali da hvale jedan drugog. Uostalom, tokom karantina su se i čuli preko video poziva. Samo letimičan pogled na odigrane egzibicije otkriva istu sliku. Švajcarac i Španac su zajedno predstavljali različite terene, učestvovali u humanitarnim akcijama, a Novak bi bio izbor tek kada neko od njih ne bi mogao da dođe. Uostalom, Novak je samo jednom nastupio na Lejver kupu u čijoj organizaciji je jedan od glavnih upravo Federer. Igrao je one godine kada Nadal nije mogao da se odazove. Tako je ovo postao možda i jedini meč koji su Federer i Đoković odigrali zajedno.

Po nekim reakcijama deluje i da je Federer ljubomoran na uspeh Đokovića jer je želeo, sasvim prirodno, da on ostane rekorder u trenutku kada se penzioniše. Možda je to motiv koji ga i dalje „gura“ da ostane i da se sa 40 godina vrati na teren nakon dve operacije kolena.

Razlika u godinama između Nadala i Novaka je samo godinu dana, Španac je brže sazreo kao igrač i bio je u sasvim korektnim odnosima sa našim asom pre nego što je on eksplodirao. Očekivalo se da prirodno postanu bliži, a onda se desilo ono „ali“. Njihov odnos je došao na led u trenutku kada je Đoković počeo da dominira protiv njega od 2011. do 2012. godine slavio na sedam uzastopnih finala! Ponavljao je Novak još u nekoliko navrata imao po četiri i sedam pobeda u nizu i to je bila tačka na potencijalno prijateljstvo.

Pamti se čuvena situacija kada je BBC uspeo da okupi svu trojicu za istim stolom 2019. godine pred Završni turnir u Londonu.

Tada je voditeljka postavila pitanje koje godinama muči navijače: Da li ste vas trojica prijatelji?

Usledio je neprijatan smeh sve trojice, a onda je Novak odlučio da odgovori na pitanje.

„Ne govori li vam ova opuštena plovidba brodom dovoljno? Mi smo na ATP turu toliko godina, verovatno ih viđam češće nego roditelje“, rekao je Đoković, ali nije uspeo da uveri nikog u pravo prijateljstvo.

Zapravo ovo govori samo za sebe. Nije uopšte spomenuo prijateljstvo, već isključivo rivalstvo. Pretpostavljate da su Nadal i Federer preskočili odgovor na ovo pitanje, a razgovor je otišao u drugu stranu…

Španac je jednom objasnio da se njihov odnos razvijao tokom godina.

„Kada ste mladi, tačno je da rivalitet dovodite do najviše tačke. Kako ste stariji, i dalje imate taj san o pobedama, ali odnos nas trojice je tokom svih tih godina bio veoma dobar. Kako sa Novakom i Rodžerom, tako je bilo i sa Endijem Marijem. Dakle sa svima nama koji smo imali taj jak rivalitet. Sada je sve nekako opuštenije i čini mi se da to i pokazujemo“, rekao je Nadal februara prošle godine.

Usledila je još jedna diplomatska poruka Španca.

„Novak je krajem prošle godine bio sa mnom u Kazahstanu, igrao je na egzibiciji u mojoj organizaciji. Ja sam ranije bio u Milanu učestvujući u njegovim projektima. Sada sam imao egzibiciju sa Rodžerom u Južnoj Africi i oduševljen sam. Federer je bio na otvaranju moje akademije u Manakoru. Shvatamo da je dobro da pomažemo jedni drugima i čuvamo taj konstruktivan odnos, ujedno pomažemo sportu i širimo vrednosti koje mogu biti primer mladim naraštajima.“

Ipak, jedno su poslovne obaveze i saradnja, a drugo je privatni život.

Možda je i najbolji dokaz svih ovih tvrdnji pogled na spisak zvanica sa svadbi najboljih na svetu. Novak je 10. jula 2014. godine uplovio u bračne vode sa Jelenom, a na svadbi na Svetom Stefanu nije bio ni Federer, ni Nadal.

Federer je 11. aprila 2009. godine uplovio u bračne vode sa Mirkom, a Nadal je odlučio da preskoči ovaj događaj (navodno je bio pozvan). Novak nije prisustvovao ceremoniji.

Poslednja svadba odigrala se 19. oktobra 2019. godine kada je Španac rekao sudbonosno da Ćiski Mariji Perel. Pogađate? Nijedan od dvojice rivala nije bio na svadbi.

Nadal je otvorio ponovo Pandorinu kutiju hladnih odnosa poslednjom izjavom o dvojici rivala.

“Imam odličan odnos sa Rodžerom i Novakom. Mi smo rivali samo tokom mečeva. Za borbu ima mesta samo na teniskom terenu”, kratko je objasnio Španac za brazilski časopis “Veža”, ali ni u jednom momentu nije spomenuo prijateljstvo.

Teško da ćemo videti ikada da njihov odnos preraste poštovanje i izjave sa poveremenim „peckanjem“. Federer je povukao jasnu liniju između njega i Novaka (fizičku i emotivnu distancu), srpski as ne „gori od želje“ da odnos popravi, a Nadal ne deluje zainteresovano ni za šta drugo osim na sopstveni tenis.

Uostalom, sve češće ga ljute pitanja o rivalima i na konferencijama za medije…

Sportsko rivalstvo je ostalo samo to i – ništa više od toga.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)