Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Novak Đoković, najbolji teniser sveta, ovog ponedeljka počinje takmičenje u Dubaiju, u kom će pokušati da sačuva prvo mesto na ATP listi, a poznato je i kako u tome može da uspe.

Novak neće zavisiti isključivo od svojih rezultata, već će pomno pratiti i dešavanja u dalekom Akapulku. Tamo Danil Medvedev napada titulu, a sa tih 500 ATP bodova bi pretekao Đokovića na vrhu liste najboljih igrača planeta.

PROČITAJTE JOŠ

Ruski teniser bi tako mogao da postane prvi igrač koji se ne preziva Marej, Đoković, Nadal ili Federer koji je od 2004. godine bio na vrhu liste najboljih tenisera sveta.

U slučaju da Rus dođe do titule sigurno će od 28. februara biti najbolji igrač planete jer Đoković brani 500 bodova iz Dubaija koji je osvojio pre dve godine, a trenutna razlika je 440 bodova. (8.875 naspram 8.435). Ovo je verovatno poslednji turnir za koji i dalje važi pandemijska pravila oko bodovanja.

Ukoliko Đoković bude poražen u finalu Dubaija, Medvedevu je dovoljno da igra u meču za trofej u Meksiku.

Ukoliko Novak bude poražen u polufinalu, četvrtfinale bi ruskog teniseru garantovalo prvo mesto na planeti.

Za kraj u slučaju da nekim čudom Novak izgubi meč prve runde protiv Lorenca Musetija ili kasnije u drugom kolu protiv boljeg iz duela Karena Hačanova i Aleksa de Minora, Medvedev će biti prvi teniser planete po prvi put u karijeri.

O svemu ovom je govorio i sam Đoković, koji je šmekerski poručio.

„Znam da je Medvedev veoma blizu. Jedini scenario koji ja imam u glavi je da pobedim na svim mečevima i nadam se da ću ostati na prvom mestu. On zaslužuje da bude broj 1, verovatno će se to dogoditi, ako se to dogodi ove nedelje, ja ću biti prvi koji će mu čestitati“, poručio je Đoković.

Ipak, dobra vest za Srbina je da bi uskoro mogao da se vrati na vrh. Naime, Medvedev će duže biti na vrhu samo u slučaju Novakove katastrofe u Dubaiju i ispadanja u drugom kolu (ili pre). Medvedevu se briše 250 poena koje je osvojio prošle sezone nakon osvojenog turnira u Marseju.

Novak je do sada proveo 361 nedelju na vrhu ATP liste.

BONUS VIDEO Navijanje i podrška Novaku Đokoviću na aerodromu

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare