Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Novak Đoković je često u Njujorku doživljavao trenutke koje je dugo pamtio. Neki od njih su toliko bizarni da mnogi ne bi verovali da se nisu pojavljivali video zapisi ili da mnogi to nisu ispratili u prenosu uživo.

PROČITAJTE JOŠ

Retko kada se dešavalo da igrači imaju sukob lice u lice sa nekim navijačem na ATP turu.

Obično su teniseri bili zaštićeni od skandaloznih provokacija i dobacivanja navijača koji žele da dožive pet minuta slave.

Ipak, u Njujorku je uvek atmosfera bila značajno ležernija, pa se dešavalo čak i da novinari mogu da odigraju partiju nakon završenog programa na „Artur Eš“ stadionu.

Dugo se prepričavala scena kada je neposredno pre meča sa Denisom Kudlom na US Openu 2019. godine Novak ušao u sukob sa navijačem koji ga je potpuno izbacio iz takta.

Nikada nije otkriveno šta mu je zapravo rekao, ali se Novak odmah iznervirao. Obično smireni Đoković je sada potpuno izgubio fokus, pa je odmah prišao do navijača i u jednom trenutku mu dobacio.

„Naći ću te posle meča, veruj mi“, rekao je Đoković, a nakon susreta je pokušao da eskivira odgovor na pitanje o incidentu.

„Ostaviću to između nas. Međutim, sigurno da mi je pomogao. On to ni sam ne zna, ali mi je pomogao. Neću da govorim o tome. Verujem da mi je učinio uslugu, iako on to nije hteo. Učinio mi je ogromnu uslugu“, poručio je Novak i pokazao da mu je ovo bio samo dodatan motiv.

Zaključio je da je verovatno u pitanju pijanstvo.

„Njujork uveče, gužva vas uvuče u to. Nekoliko momaka je popilo više pića nego što im je pretpostavljam bilo namenjeno. Međutim, sve posle je bilo odlično.“

Na US Openu 2010. godine desila se zaista scena koja se ne pamti na meču Đokovića i Filipa Pečnera. Nakon susreta dva tenisera niko nije zapravo pričao o njihovoj igri.

Mlađi momak i jedna žena su razmenili nekoliko udaraca na tribinama, a to su zabeležile i kamere. Očevici su naveli da su sevale pesnice kada je žena rekla muškarcu da mora da prekine da koristi reč „j*****“.

U jednom momentu ga je izazvala da je udari ako ima problem sa njenim jezikom, a onda ga je ošamarila. On je odmah uzvratio šamarom, a ubrzo se umešao i stariji muškarac.

Brzo je reagovalo obezbeđenje i ispratilo svo troje sa stadiona.

U jednom momentu su dva tenisera prekinula susret i gledali ka tribinama dok je policija u lisicama izvela počinioce. Predsednik Teniske asocijacije SAD samo je kratko poručio „Bilo je to toplo veče u Njujorku. Takve stvari se dešavaju“.

Pečner, Djoković, Đoković, tuča, tribina
Foto: EPA/JUSTIN LANE

Đoković se nakon susreta našalio nakon susreta da se nada da to nisu bili momak i devojka iz Srbije, upravo jer je bilo očigledno da su u pitanju Amerikanci.

Naravno, kada god budu u istoj rečenici spominjani Novak Đoković i US Open bez izuzetka će se uvek govoriti o diskvalifikaciji 2020. godine.

Đoković je u tim momentima jurio 18. grend slem titulu, a onda je u četvrtom kolu zbog trenutka nepažnje dobio diskvalifikaciju.

Pogodio je u vrat Lauru Klark, linijskog sudiju, a ova dama je na trenutak ostala bez vazduha i pala na beton stadiona „Artur Eš“. Novak je nehotice i uopšte ne gledajući ka njoj udario lopticu, a onda odmah prišao da se izvini.

Supervizor je odlučio da se striktno drži pravila, pa je Srbin udaljen sa turnira već u osmini finala. Bio je ovo gorak ukus na kraju godine koja je mogla da postane jedna od najboljih u sezoni Srbina.

Nikada neće biti zaboravljen ni „znojavi meč“ protiv Džona Milmana u četvrtfinalu 2018. godine. Đoković je te godine stigao do treće (za sad i poslednje) titule na US Openu, a taj meč je odigran u izuzetno teškim uslovima.

Znoj se prosto cedio sa dva tenisera, pa je tako nastao i čuveni „gif“ koji se koristi i tri godine kasnije.

Novak je seo na klupu a onda podigao ruke na glavu. Želeo je da se ohladi kako zna i ume kako bi mu bilo barem malo lakše.

Dve godine zaredom je Đoković završavao takmičenje u osmini finala US Opena, a oba puta su to bile situacije kakve se dešavaju baš, baš retko.

Diskvalifikacija iz 2020. godine, zasenila je i sramno ponašanje publike godinu dana ranije.

Đoković je na turnir stigao sa problemima, a kada je predao meč protiv Stana Vavrinke u trećem setu usledila je lavina zvižduka. Navijači su negodovali zbog povlačenja Đokovića, a uradili su to toliko glasno da je odzvanjalo daleko izvan stadiona „Artur Eš“.

Nakon svega je Novak odlučio da se izvini navijačima.

„Vidite, nisam uvređen zbog toga što se desilo. Stvarno, ali stvarno ne obraćam ja pažnju na to. Znate me, volim da poštujem druge. Nadam se da će i drugi moći da poštuju mene i moju odluku. Žao mi je publike. Očigledno je da su došli da gledaju ceo meč, ali se to, eto, nije desilo. I to je sve. Mislim, mnogi od tih ljudi nisu znali šta se dešava, pa ne treba da ih osuđujete. Tako je kako je“, rekao je Novak i pokazao šampionsku crtu i u nokdaunu.

Bilo je i momenata kada bi zaplesao i zaigrao, ali to je po pravilu dovodilo do oduševljenja navijača.

 

Bonus video: Ambasadorka Srbije se obrukala pred Đokovićem

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar