Novak Đoković, Rodžer Federer, Rafael Nadal
Foto: EPA/EFE

U jednom uglu se nalazi Novak Đoković, kome leđa čuvaju Miloš Raonić i Dijego Švarcman, dok sa druge strane stoje Rodžer Federer, Rafael Nadal i Endi Mari.

Upravo ovako čuvena španska „Marka“ počinje tekst u kome govori o sukobu koji bi mogao da pocepa svetski tenis i koji određuje kao „građanski rat“.

PROČITAJTE JOŠ

Zaista, stvari u muškom tenisu uopšte ne stoje dobro. Pandemija koronavirusa smanjila ponekad i za više od 40 odsto zarade tenisera, a nema nikog ko je zadovoljan trenutnim stanjem.

Kada se na to sve doda da ATP vidi Udruženje profesionalnih tenisera (PTPA) kao uzurpatora, a ne telo koje bi trebalo da pomogne da igrači dobiju veća prava, jasno je da je situacija i previše nategnuta.

Zbog toga će mnogo toga biti rešeno od 11. aprila kada počinje turnir u Monte Karlu, igrači će verovatno tada javno želeti da se oglase i najave promene, a polarizacija dugo nije bila jača.

Odnosi su se dodatno zaoštrili nakon što je Vasek Pospišil napravio skandal u Majamiju, kada je namerno gubio poene, pretio i da će tužiti ATP. Veče pre ovog meča su PTPA i ATP imali sastanak iza zatvorenih vrata, a na Kanađanina je očigledno vršen ogroman pritisak.

„Andrea Gaudenzi je vikao na mene na sastanku igrača jer sam pokušao da ujedninim igrače i to dobrih sat i po“, rekao je Pospišil.

Na terenu je u jednom trenutku rekao.

„Ukoliko želite da me izbacite, rado ću tužiti čitavu organizaciju“, vikao je na terenu Pospišil.

Novak je podržao prijatelja i poslednjom rečenicom objasnio da je vreme za delovanje.

“Zbog svega, trenutno nisam u Majamiju. Međutim, Vasek Pospišil je moj dobar prijatelj i saosećam sa njim svim srcem. Igrači na turu će se složiti da je on jedan od momaka sa najvećim integritetom i čovek koji brine za dobrobit svih drugih tenisera. Nadam se da će igrači shvatiti značaj zajedništva”, napisao je tada Đoković.

Nadal i Federer uporno govore da rade sve što je u interesu igrača, pa se, ipak, nalaze u Savetu ATP igrača. Nisu uticali na povećanje zarade u uvodnim kolima Australijan opena, iako je Nadal rekao „da ono što oni rade ne pričaju na sva usta“.

PTPA kao organizacija želi da obuhvati i muški i ženski tenis, a želi da promeni odnos zarada u tenisu jer u ovom momentu igrači uzimaju 50 odsto prihoda, a turnir drugu polovinu.

Žele da se izbore za veće nagrade igrača, kako bi igrači koji se ne nalaze u Top 100 mogli da žive isključivo od tenisa, a ne da uporedo rade još neki posao.

U ovim momentima se širi tag na društvenim mrežama „#playersvoice“ koji označava one koji se nalaze uz ATP i koji žele da promene nešto i dok su mnogi nezadovoljni Federer poziva na jedinstvo, dok Nadal tvrdi da je ATP već uradio dovoljno.

ATP je čak prošle godine promenio pravila kako igrači koji su članovi PTPA ne bi mogli da postanu i članovi Saveta igrača (čitaj Novak Đoković).

I sada je glavno pitanje da li će ideja o većim pravima i bonusima igrača koju propagira Novak sa organizacijom zaživeti ili će ATP uspeti da sačuva veliki deo finansijskog kolača.

Znamo da Novak od takvih stvari ne odustaje, pa se neće predati dok ne uspe da obezbedi bolje uslove.

Teniski stručnjaci i analitičari se već slažu da će u slučaju da Novak uspe da izgura svoje PTPA biti njegova najveća zaostavština od koje će plodove ubirati teniseri i za 30 godina.

Ipak, sve se uvek vrti oko novca, pa čak i kada su prava nalaze „u magli“…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare