Foto: REUTERS/Benoit Tessier

Kad bi se u tenisu tražio šampion u izjavama pre svakog od turnira, Stefanos Cicipas bi verovatno tu bio bez premca.

„Drao“ bi redom sve i podizao svaki trofej, a već uveliko bi bio na broju jedan i zamenio bi Novaka Đokovića. Zanimljivo je koliko mu lako preko usana pređe to da je vreme za promene u svetskom tenisu – a do promena ne dolazi.

PROČITAJTE JOŠ:

Prirodno je da će doći vreme da i Novak Đoković i Rafael Nadal i posebno Rodžer Federer prepuste tenisku štafetu nekim mlađim teniserima, ali Cicipas i ostali iz te mlađe generacije kao da ne shvataju – veterani bi već otišli u penziju da i sa po 34, 35 godina nisu najbolji.

Da gube isuviše lako (doduše, to se Nadalu i Federeru ove godine dešava), već bi oni rekli „ok, neću da se brukam i ponižavam uspomenu na svoje ime i ono što sam postigao“.

Tek tad bi Cicipasu i ostalima ATP tur i njegova rang lista ostala slobodna, da među sobom dele plen i grend slemove.

Međutim, od svih vrhunskih igrača, upravo je Grk nekako najhrabriji u komentarima i predviđanjima. Medvedev, koga niko živi ne može da pobedi kada igra u svom elementu, znatno je skromniji, Dominik Tim takođe, iako je već uzeo grend slem turnir.

Zamislite, onaj na kom nije bilo Novaka, Rodžera i Rafe, jer je Novak diskvalifikovan, a druga dvojica nisu igrala. Slučajnost? Ma kakvi.

Od početka godine Cicipas zaista igra dobro, u 2021. ima titulu u Lionu i Monte Karlu, polufinala i finala koja je izgubio još na pretek.

Isto tako ima i optimističnih izjava koje već sada malo iritiraju. Uglavnom se svode na to kako „preti“ Novaku Đokoviću i ostalim najvećim teniserima pričajući da je vreme za promene.

Pa niko ti ne brani da te promene na vrhu u tenisu izvedeš, prijatelju, izvoli. Počelo je još pre ovogodišnjeg Australijan Opena, kada je tvrdio da mu je protiv Novaka u Parizu 2020. falilo sreće.

Foto: Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Tada se vratio od 0:2 u polufinalu Rolan Garosa i možda bi imao šansu u petom setu da nije bio povređen. Međutim, na istom turniru i na isti način mu je Đoković pokazao ove godine ko je ko.

„Tužno je što se završilo onako. Ali istovremenuo sam bio ponosan jer sam se žestoko borio“, rekao je Cicipas pred Australijan Open.

Potom je, na tom turniru, preispitivao Đokovićevu povredu (a vuklo ih je, uzgred budi rečeno, još desetak tenisera i teniserki zbog karantina u Australiji).

„Nisam gledao meč, ali sam čuo nešto od različitih ljudi. Čuo sam da je povređen, ali je onda sjajno odigrao peti set, tako da nisam siguran. Ne znam da li je stvarno povređen“, rekao je Cicipas posle Novakovih pobeda nad Fricom i Raonićem.

Foto: Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Deluje da je Grk „kul“ momak, pa nije jasno što mu je potrebna takva vrsta publiciteta, ako već sto posto nije siguran da će je opravdati na terenu.

Đoković i ostali su to zaista radili godinama, a čak su i Nadal i Federer u svojim izjavama uvek bili umereniji, čak i kad su znali da će nekog protivnika isprašiti kao pirotsku peglanu kobasicu.

Stefanosu to nije smetnja, pa je i u Monte Karlu „pecnuo“ Đokovića, gde je Srbin ispao od Danijela Evansa, a Grk na kraju trijumfovao.

„Ako neko igra dobro i pobeđuje, onda zaslužuje da bude tu gde jeste. U ovom slučaju je jasno da je Novakov poraz iznenađujuć. Svi su bili iznenađeni. Evans je igrao vrlo dobro u učinio je sve da ga pobedi. Ali dobro, bilo je takođe iznenađujuće kada je Australiju napustio sa titulom, iako je tvrdio da je bio povređen. Trenutno se ne sećam gde je imao tu povredu, noge, stomak…“, rekao je Cicipas u kneževini.

Stefanos Cicipas
Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Može biti da tako bodri sebe, pa je i u Rimu rekao da se nada svom najboljem tenisu i da će u četvrtfinalu mastersa u „večnom gradu“ pobediti Đokovića.

„Vidim sledeći meč kao priliku da budem bolji ovog puta, ali nadam se da ću nastaviti da igram isti tenis koji sam igrao do sada i da ga izazovem“, veli Cicipas.

Taj sledeći meč mu nije došao u Rimu, jer je tu izgubio od prvog reketa sveta sa 4:6, 7:5 i 7:5. Isto se ponovilo i u Parizu.

U međuvremenu je Patrik Muratoglu, Cicipasov mentor rekao da je Novak na vrhuncu najteži mogući protivnik. I bio je.

Foto: Tanjug-AP Photo/Patrick Semansky

Stefanos je imao dva seta prednosti u finalu Rolan Garosa, bio je nadomak prve grend slem titule i onda je Đoković postao „nemoguć“.

To Cicipasa posle pet setova nije „spustilo na zemlju“, već je pred Vimbldon ponovo istupio i rekao da hoće da zaustavi Srbina, posle pitanja o Đokovićevom „zlatnom slemu“.

„Novak je kompletan igrač i ima veliki potencijal da to učini. Mlađa generacija tenisera, iako sebe više tu ne svrstavam je gladna titula i želi da ponovi nešto takvo jednog dana. Tu smo da ga zaustavimo i da na neki način stavimo tačku na njegov san“, kazao je Grk.

I tek što je to rekao, karma kao da ga je kaznila jer je Frensis Tijafo bio prejak za Grka – u prvom kolu londonskog grend slema.

NOvak Đoković Rolan Garos trofej 2021
Foto: Tanjug/AP Photo/Thibault Camus)

Za to vreme, Đoković je krčio put do finala i onda tamo savladao Matea Beretinija za svoj 20. grend slem. Dakle, dok je Cicipas pričao o smeni generacija i ostalo, iz ruku su mu skliznula tri grend slema i sva tri su završili u vitrini kod Đokovića.

Tijafo je tada rekao da je svestan da „nikad neće biti kao Cicipas ili Medvedev“. Možda potcenjuje sebe i možda to nije sportski, ali bar zvuči realno.

Stefanosova priča da želi da bude vrhunski poput Federera, Nadala i Đokovića ne pije vodu i svakako ne zvuči realno. Pa svaki od najveće trojice bi u ovo doba godine imao bar po četiri, pet titula sa mastersa i grend slemova u svojim najboljim sezonama.

Tvrdio je Grk i „kako je lud“, pa iz poraza u finalu Rolan Garosa crpi veliko iskustvo, a onda ispadne u četvrtfinalu Hamburga od Filipa Krajinovića.

Stefanos Cicipas, Rolan Garos, tenis
Foto: TANJUG/AP Photo/Michel Euler

Krajinović je, kad uđe u ritam, fantastičan igrač koga je milina gledati, ali ipak nikad nije ostvario svoj puni potencijal. Upravo je Filip donekle ukazao na to kakav je Cicipas lik.

„Uvek sam mislio da je Stefanos dobar momak i da njegovu igru karakteriše fer-plej, ali to kako se sada ponašao bilo je vrlo čudno. Svi smo videli šta je radio na terenu. Otišao je u toalet posle izgubljenog drugog seta od 6:1 i zadržao se tamo deset minuta“, rekao je Krajinović.

Cicipas je možda probao da iskopira Đokovićev recept, jer je Novak na Rolan Garosu u nekoliko navrata išao na „toilet break“ da bi se resetovao.

To mu je polazilo za rukom, ali 23-godišnji grčki igrač ne kapira da taj odlazak u WC mora da podrazumeva pravo resetovanje u glavi, zašta on nije spreman.

Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS

„Tokom poena je pričao, to nije bilo nimalo prijatno, uopšte. Nadam se da će se jednog dana izviniti za svoje ponašanje na ovom meču. I pored toga, nisam izgubio koncentraciju i bio sam u stanju da igram svoju igru. Ja nisam morao tako da se ponašam. Ne želim da preteram sa njim, samo nisam to očekivao od igrača kao što je Stefanos. Mogu da ga razumem, možda je bio takav zbog pritiska koji je osećao. Mislim da je dobar momak, nije lako izgubiti meč“, ispričao je Krajinović o Cicipasu.

Grk je potom počeo da zagovara koučing, odnosno mogućnost da trener sa teniserom komunicira u toku meča. Takva praksa bi mu možda pomogla u smislu smernica kada igra protiv najvećih igrača.

Ali, ni ovi najveći nisu imali pomoć trenera, a svako je uzeo po 20 grend slem titula. Pa kako bi onda mogao da se uporedi kasnije rezultat nekog Cicipasa, sa onim što su radili Federer, Nadal i Đoković.

„Najvažnije je koncentrisati se na svoju igru kada igrate sa igračima poput Novaka. Ti igrači iz vrha su tamo s razlogom, ali ništa nije nemoguće. Svako od nas ima sposobnost da proizvede nešto dobro“, ispričao je Cicipas posle pobede nad Miomirom Kecmanovićem u Tokiju.

Cicipas i Nadal, Foto: EPA-EFE/STR

A onda, pogađate – ispao je. Pobedio ga je Igo Umber u tri seta sa 4:6, 7:6 i 6:2 i ostavio bez borbe za medalje posle osmine finala.

Grčki igrač se revanširao Umberu već na startu mastersa u Torontu i na turniru gde nema nikog iz „velike trojke“ ponavlja staru mantru.

„Ima mesta za nove zvezde. Mnogo se o njima govorilo godinama u nazad i sve ovo pokazuje da se stvari polako menjaju. Gledamo kako različite generacije igrača iskoračuju i pokazuju za šta su sve sposobni… Zanimljivo je imati takvu varijaciju i smenu na tronu, da tako kažem. Stvorili smo našu grupu navijača koji nas podržavaju, vole nas, i zbog nas su tu svaki meč“, rekao je odmah Cicipas.

Posle ove izjave nije ispao, bar ne još uvek, a sva je prilika da neće ni u subotu uveče kada igra za finale Toronta sa Rajlijem Opelkom.

Ako ispadne, stvarno bi zvučao kao pokvareni kasetofon, jer lupa kao otvoren prozor, dok se kraj, bar za Đokovića i Nadala još uvek ne nazire tako jasno.

BONUS VIDEO: Milica Mandić ostala bez reči kada je videla mural koji su joj komšije oslikale

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare