Najbolji teniser planete Novak Đoković poražen je od Janika Sinera u tri seta polufinala Dejvis kupa 2:6, 6:2 i 5:7.

Meč je rešen u neverovatnom trećem setu u kom je mlađi od dvojice asova spasao čak tri uzastopne meč lopte u desetom gemu i izjednačio je na 5:5. Od sjaja do očaja su igrala obojica na terenu tokom dva i po sata meča, a period očajne igre snašao je Novaka baš u završnici kad se sve lomilo.

PROČITAJTE JOŠ:

Siner je tada pogodio nekoliko neverovatnih udaraca, iskoristio je jedinu brejk šansu koja mu se ukazala, poveo sa 6:5 i odservirao za trijumf, a Đokoviću ostaje žal što je već jednom nogom bio u finalu. Ovako, Italija je izjednačila u polufinalu Dejvis kupa, pa će naš tim preko dubla morati da traži prolaz u finale, gde čeka Australija.

Srbiji je prethodno prvi bod doneo Miomir Kecmanović, koji je u svom meču savladao Lorenca Musetija, takođe u tri seta sa 6:7 (7), 6:2 i 6:1.

Sigurno je otvorio meč Đoković u prvom gemu i servirao je odlično, ali se tada videlo da udarci nisu baš savršeno naštimovani. Već u prva tri gema bilo je nekoliko neoubičajenih grešaka, ali je srpski igrač podsetio i kakvim riternom raspolaže kada je malo pritisnuo Sinera za 40:30 u drugom gemu.

U trećem je Siner imao 15:30 jer je pokušavao da bude agresivan i izlazi napred odlučnije. To mu je donelo volej na blizu mreže i pritisak na Đokovićev servis.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Novak se izvukao servisom, imao gem loptu i Janik je onda pogodio strašan bekhend za 40:40. Đoković ga je onda častio duplom servis greškom za prvu brejk loptu, da bi loša procena i odluka bila kažnjena brejkom.

Srpski igrač je posle servisa probao da izađe napred i odigra volej, da iznenadi protivnika, a iznenadio je sebe kad je pogodio mrežu, pa je Siner brejkom poveo sa 2:1.

I u četvrtom gemu smo videli jedan rolerkoster, jer je Novak prvo uzeo dva poena, a onda naređao četiri greške. Dva bekhenda završila su u mreži, jedan pored polja i jedan udarac još preko osnovne linije.

Siner je u petom gemu napravio dupli brejk onako „đokovićevski“, tako što je pogodio nekoliko odličnih riterna dok se Novak mučio sa servisom.

Nije briljirao ni Siner, jer je pogađao tek trećinu prvih servisa, ali je Beograđanin pravio previše nekarakterističnih grešaka, pa je Italijan drugu brejk šansu iskoristio strašnim riternom kojim je obrisao liniju.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Odservirao je odmah za 5:1 i tek onda je Đoković prekinuo seriju od pet gemova italijanskog igrača, koji je „crtao“ po terenu. Nažalost, to nije bilo dovoljno, pa je Siner bez problema odservirao za prvi set.

Drugi set je počeo slično kao i prvi, dobrim gemom Đokovića i vođstvom 1:0. Ali, ni Siner iz prvog seta nije prosto nestao.

Jeste napravio nekoliko grešaka u startu, ali je počeo opet da pogađa čim je došao red na njega da servira i ekspresno je izjednačio na 1:1.

Naznake kvalitetnijeg tenisa srpski igrač je dao i u trećem gemu kada je pogodio jedan sjajan forhend u samu liniju za gem lopte, pa je rano vodio sa 2:1 u tom delu igre.

Dao se namirisati tada pad Sinera, koji je pravio greške, iste kakve je i njegov rival pravio desetak, petnaet minuta ranije.

Đokoviću nije bila potrebna bolja pozivnica od toga, pa je na 40:30 za Sinera odigrao neke od najboljih poena u meču. Izdvaja se tu jedan bekhend uz liniju za „đus“, a onda i sačekao grešku Sinera za prvu brejk loptu, koju je pretvorio u 3:1.

Nije mu dugo trebalo da potvrdi stečenu prednost jer je servis „slušao“, dok su udarci postali dublji i oštriji. Treba napomenuti da ih je slao bliže polju, pa je bilo jasno da će Siner pred sobom imati drugačijeg igrača.

Rečju, sve se preokrenulo u odnosu na prvi set i tako je ostalo do 5:2, kada je malo i sreća pogledala Đokovića.

U sedmom gemu je imao 40:30, Siner se izvukao nekolicinom dobrih udaraca, posle kojih je stigao surov odgovor – najpre forhend dijagonala Đokovića, a onda i njegov milimetarski as.

Sve je rešeno u osmom gemu kada je Italijan pod pritiskom dozvolio rivalu dve set lopte, onda ih poništio servisom i pogurao Đokovića ka svojoj najboljoj igri.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Jedan sjajan forhend, pa onda i jedan bekhend značili su treću set loptu, a greška Sinera i 1:1 na semaforu u Malagi.

Treći set je Novak bolje počeo. Sigurnije, nekako energičnije, dok se Siner borio sa sobom i svojom nesigurnošću, pa je već u drugom gemu bilo više izjednačenja, Italijan je čas promašivao, čas pogađao neverovatne udarce i ta klackalica potrajala je celih 20 poena i 14 minuta.

Imao je Novak u njoj i brejk šansu i baš tad je Siner pronašao tri odlična servisa da izjednači rezultat na 1:1 u setu. Do 2:2 je bilo znatno manje drame, ali su na sve strane sevali jaki i dobri udarci obojice tenisera. Kao da su i jedan i drugi zapeli da „na mišiće“ probiju rivala.

Sinera je ta želja na 30:15 za Novaka u petom gemu skupo koštala. Imao je zicer dok je pritrčavao mreži, poslao je lopticu daleko u aut i nije „zakuvao“ situaciju, pa je Đoković otišao na 3:2.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Italijan je uspeo da se spasi servisima i u šestom gemu kada je vezao dva dobra za 3:3, dok je Novak lagano rešio svoj servis gem. Opet je pritisnuo Sinera u osmom gemu i imao je još jednu loptu za brejk i ponovo je bio deža vi, pa je mladi Italijan izjednačio na 4:4.

Podsećalo je sve na onaj duel sa Karlosom Alkarazom u finalu Vimbldona, kada je jedna promašena lopta preskupo koštala srpskog igrača, ali se sličan scenario i sada ponovio.

Đoković je propustio previše šansi, a krešendo tih promašaja došao je u desetom gemu. U njemu je Siner na 0:15 nervozno izbacio forhend van, onda je na vrhunski Novakov pasing odigrao u mrežu za 0:40 i tri meč lopte.

Činilo se da je sve gotovo. A onda su krenuli servisi, Đokoviću se stegla ruka i krenulo je po zlu. Siner je iskoristio jedinu šansu koja mu se ukazala u 11. gemu, odservirao je za pobedu i nadu u finale.

Pred odlučujuću borbu u dublu, selektori oba tima su izvršili promene, pa je Siner ušao u tim dubla umesto Simonea Bolelija, dok je Miomir Kecmanović zamenio Dušana Lajovića. Siner će igrati u paru sa Lorencom Sonegom.

Srbija - Italija: Đoković - Siner 2:6, 6:2, 5:7; Kecmanović - Museti 6:7 (7), 6:2, 6:1