Foto: EPA-EFE/TANNEN MAURY

Malo je tvrđava u svetu tenisa na kojima Novak Đoković nije pobio svoj pobednički barjak. Olimpijske igre – tamo još ima šansu, oni manji turnir, nisu više interesantni. Ai taj Sinsinati je od 2018. definitivno precrtan.

Reći za nekoga da je u svetu tenisa osvojio sve najznačanije titule znači da u svojoj kolekciji ima sva četiri grend slema i svih devet mastersa.

PROČITAJTE JOŠ:

Takvih teniskih majstora je malo, a Novak Đoković je jedan od njih. Ima i Dejvis kup, iz 2010. Dakle i taj trofej. „Samo“ još olimpijsko zlato i sve je tu.

PROČITAJTE JOŠ: Povratak u Ameriku: Novakova „Sinsinati misija“ u Njujorku

Ovaj vikend obeležava povratak muškog tenisa na svetsku sportsku pozornicu. Pauza je bila preduga, preteška. Mnogo toga bilo je neizvesno. Red je da se začuje zvuk udarca reketa o tenisku lopticu.

U situaciji kada se cela planeta još bori sa pandemijom koronavirusa, u Njujorku, na terenima na Flašing medouzu, održava se turnir koji će biti prethodnica US Opena. I misterija za sve – kako će sve to zaista funkcionisati.

Foto: EPA/MIKE SIMONS

SINSINATI JE METUZALEM

Takmičenjen u Sinsinatiju jedno je od najstarijih u svetu tenisa. Prvi turnir datira još iz 1899. godine.

Kroz svoje postojanje duže od jednog veka, turnir je prošao kroz razne faze, ali od 1979. održava se u Mejsonu.

Od 1981. do 1989. bio je to Gran pri tenis tur i deo Gran Pri Super serije, preteče današnjih mastersa.

Sinsinati je turnir koji je od 2008. u vlasništvu Američke teniske federacije (USTA), a od 2011. teniseri i teniserke igraju istovremeno na turniru.

Tamo su pobeđivala mnoga velika imena, Džon Mekinro, Ivan Lendl, Mats Vilander, Boris Beker, Stefan Edberg, Andre Agasi, Pit Sampras, pa i Endi Rodi, Endi Mari, Rafael Nadal.

Istorija kaže da je Rodžer Federer igrač sa najviše titula, ukupno sedam, a Švajcarac je izgubio i jedno finale.

U tom finalu, u avgustu 2018. od njega je bio bolji – Novak Đoković.

Foto: EPA-EFE/MARK LYONS

NOVAKOVE MUKE

Mnogo je stručnjaka pokušavalo da da odgovor zašto je Đokoviću, vlasniku 79 ATP titula, trebalo toliko vremena da osvoji ovo takmičenje.

Jer pre toga, Novak je pobeđivao makar dva puta na svakom od preostalih osam mastersa.

Te 2018. je stigao u Sinsinati sa pet trofeja u indijan Velsu, šest u Majamiju, dva u Monte Karlu, dva u Madridu, četiri u Rimu, tri Rodžers kupa i po tri Šangaja i Pariza.

Zaista, impresivna lepeza uspeha, kojima je do današnjeg dana dodao osim tog Sinsinatija i po jedan Madrid, Šangaj i Pariz.

Ipak, slavlje u Ohaju mu je uporno izmicalo.

Ove godine u turnir ulazi sa skorom od 35-12, ali i velikim oreolom favorita, jer tamo, kao ni na US Openu nema ni Rafaela Nadala ni Rodžera Federera.

U prva tri od ukupno 13 pojavljivanja na ovom mastersu, Novak nije mogao dalje od drugog kola i nekako, sve je krenulo na bolje tek od prvog finala koje je igrao 2008. godine.

To finale od Endija Marija izgubio je u dva taj-brejka, a godinu dana kasnije poražen je i od Rodžera Federera.

Kada se ispod svega povuče crta, Novak je na Mastersu Sinsinati osim te titule 2018. igrajo još pet puta u finalu, jednom u polufinalu i dva puta u četvrtfinalu.

Dva puta ga je u odsudnom meču dobio Mari, tri puta Federer, dakle veliki rivali svih prethodnih godina.

Prošle je izgubio u polufinalu, od Rusa Danila Medvedeva koji je taktikom iznenadio i Novaka i sebe i ceo teniski svet – servirao je druge servise jačinom za prvi, rizikovao i dobio, 3:6, 6:3, 6:3.

Da li bi Rus sada tako nešto mogao da ponovi? Teško, faktor iznenađenja više ne postoji.

Foto: EPA-EFE/TANNEN MAURY

KRUNA IZ 2018.

Valja se podsetiti tog Novakovog za sada, jedinog uspeha na ovom turniru. Sa svim tim teretom da na plećima, da je to jedini masters koji mu nedostaje, imao je s drruge strane i protivnika koji ga je u tri prethodna finala pobedio.

Ipak, Novak ne bi bio to što jeste da nema takvu mentalnu snagu, da sve što je okolo „strpa u džep“ i fokusira se na teren.

Tako je i bilo, odigrao je dobar meč protiv Federera, dva puta pravio brejkove u sedmom gemu i na kraju slavio. Konačno! Postao je tako jedini u istiriji sa svih devet master trofeja!

„Ovo je specijalan dan za mene jer prvi put stojim pred vama sa peharom Sinsinatija u rukama“, rekao je tada Novak po završetku meča.

I ne samo to, taj trijumf mu je otvorio vrata nove pobede nešto kasnije i na US Openu.

Kako će biti sada? Niko ne zna, jer tenis nismo gledali duže od pet meseci. Ne zna se u kakvoj su formi teniseri, kako će se prilagoditi uslovima „balona“, igranju bez publike.

Foto: EPA-EFE/TANNEN MAURY

PSIHOLOŠKI FAKTOR

Mnogo je onih koji veruju da će Đoković baš u Njujorku nastaviti niz koji je započeo početkom sezone kada je ostvario niz od 18-0.

On je mnogo puta dokazao da je od drugačijeg mentalnog „materijala“ i da je sposobniji za različite izazove.

Tako i američki sportski psiholog Džef Grenvald tvrdi da će Novaku pomoći njegove poznate tehnike koncentracije i opuštanja.

„Novakov način, meditacija i samosvest, to će mu pomoći. Na isvestan način, ovakva situacija može da dovede do izvesnog pada stresnosti, teniski meč bi mogao manje da bude borba na život i smrt u situaciji kada svi oko vas nose maske“, kaže Grenvald.

On je upozorio samo na jedno.

„Nisu imali takmičarske mečeve. Teško je taj intenzitet imati na treningu, mišići su im svima pomalo atrofirali. Otuda, svi moraju da budu jako oprezni“, zaključio je sportski psiholog.

Novak zna put, i do Sinsinatija i do US Opena. Posle svega, videćemo u kakvoj je formi. Najvažnije je za sve da je tenis izvojeveo svoju prvu pobedu nad pandemijom. Svaki novi dan na terenu biće pobeda više.

NOVAK U SINSINATIJU

Prethodnih učešća: 13

Skor: 35-12

Prvo kolo: 2005, 2007.

Drugo kolo: 2006, 2014.

Četvrtfinale: 2010, 2013.

Polufinale: 2019.

Finale: 2008, 2009, 2011, 2012, 2015.

Titula: 2018.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare