Novak Đoković i Simona Halep
Novak Đoković i Simona Halep; Foto: Thomas LOVELOCK / AFP / Profimedia

Veliki skandal potresao je teniski svet nakon što je utvrđeno da je Simona Halep bila pozitivna na doping. Sada se u sve uključila i organizacija Novaka Đokovića.

U oba uzorka (A i B) pronađena je nedozvoljena supstanca rokadustat. U pitanju je lek koji se koristi protiv anemije, a on stimuliše proizvodnju hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca.

PROČITAJTE JOŠ

To je bitno zbog prenošenja kiseonika kroz krvotok, a tako mišići mogu duže da budu u naponu. To je jedna od supstanci koja poboljšava učinak jer omogućava da se umor dalje odloži što utiče na bolje rezultate u dramatičnim momentima.

Nedozvoljena supstanca je pronađena u A uzorku, a zatim i u B, koji je pokazao isti rezultat.

Dok se ne odluči kolika će biti njena kazna, Halep ne može da se takmiči.

Pomoć joj je ponudilo i Udruženje profesionalnih tenisera, koje su osnovali Novak Đoković i Vasek Pospišil.

„PTPA će učiniti sve da Simona Halep i svaki drugi igrač dobije pravičan status tokom žalbe i celog postupka. Borićemo se za njena prava i bićemo zagovornici pravičnosti i transparentnosti za sve igrače“, stajalo je u saopštenju.

Igračica tvrdi da nije istina da je koristila supstancu koja poboljšava učinak.

„Danas počinje najteži meč u mom životu – borba za istinu. Obaveštena sam da sam bila pozitivna na susptancu koja se zove Roksadustat, koja je pronađena u maloj količini. Bio je to najveći šok u mom životu. Tokom cele karijere, ideja o varanju mi nikada nije pala na pamet, jer je u suprotnosti sa vrednostima kojima sam učena. Osećam se potpuno zbunjeno i izdato u ovoj situaciji, koja nije fer. Boriću se do kraja da dokažem da nikada svesno nisam uzela nijednu zabranjenu suspstancu i verujem da će pre ili kasnije istina izaći na videlo. Nije ovde reč o titulama i novcu. Ovo je priča o časti, ljubavi koju imam prema ovoj igri poslednjih 25 godina“, napisala je Rumunka.

BONUS VIDEO Novakov viner na liniju za treću meč-loptu, Cicipasu ni čelendž ne pomaže

Komentari

Svi komentari (0)