Foto: EPA/MARK DADSWELL

Pit Sampras, nekada prvi teniser sveta, retko kad se oglašava povodom aktuelnih zbivanja u svetu tenisa, ali nedavno je priznao da veruje da ima zasluge za dominaciju Novaka Đokovića, Rafaela Nadala i Rodžera Federera.

Sampras, koji je 276 nedelja bio na čelu ATP liste i osvojio 14 grend slem titula, od toga sedam na Vimbldonu, u razgovoru sa američkim novinarom Stivom Flinkom, izneo je neka zanimljiva zapažanja.

PROČITAJTE JOŠ:

Flink je nedavno objavio knjigu o američkom teniseru, a Sampras je u jednom razgovoru rekao kako ga ne izneđuje glad velikih tenisera za pobedama.

PROČITAJTE JOŠ: Novak spasao US Open – šta ga čeka u Njujorku gde mu zvižde

„Kako sam se bližio rekordu Roda Lejvera, kada sam imao devet ili deset titula, u štampi je sve više počelo da se piše o tome. Želeo sam da oborim rekord po broju grend slem titula i pričao sam dosta o tome. Prilika da karijeru završim sa najvećim brojem trofeja sa četiri najbitnija turnira mi je bila vrlo važna“, otkrio je Sampras.

Dugo se verovalo da njegovih 14 trofeja neće niko uspeti da dostigne, ali onda je došla era Federera, Nadala i Đokovića koji su osvojili 56 grend slem trofeja zajedno.

Federer ima 20, Rafa jedan manje, a Novak je trenutno na 17. Na pitanje, da li je zaslužan što sva tri tenisera drugačije gledaju na te rekorde, rekao je da veruje da je „krivac“ za to.

„Mislim da sam deo te priče. Nisam hteo da potcenjujem druge turnire, ali na neke stvari gledam u smislu crno-belo, a to sa grend slemovima i jeste u crno-belom tonu. Godinu procenjujete po tome šta ste uradili na grend slemovima. Ako sam osvojio osam turnira, a nijedan nije grend slem, to je dobra godina, ali ne i sjajna“, kaže Pit.

Amerikanac je imao veliku borbu sa Andreom Agasijem, on mu je dugo bio najveći rival. Pit je osvojio šest grend slem trofeja više od specijaliste za igru sa osnovne linije.

„Iskren sam kada je reč o tome. Moje godine su se merile prema Slemovima. U tenisu nije sve u brojkama, ali svakako da mi je bilo važno da osvojim najveći broj velikih titula“, zaključio je Sampras.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar