Ričard i Venus Vilijams
Ričard i Venus Vilijams; Foto: EPA PHOTO EPA/MARTYN

Priča o teniskom vizionaru koji se plana od 85 strana držao čitavog života.

U večeri Oskara najveću pažnju privukao je trenutak kada je Vil Smitu prekipelo. Iako je svaki trenutak dodele Oskara bio brižljivo isplaniran mnogi su naseli na stari trik.

PROČITAJTE JOŠ

Tako je prividno crveni obraz Krisa Roka postao „mim“, a o toj situaciji se pričalo mnogo više nego o samom Oskaru koji je dobio Smit za tumačenje uloge Ričarda Vilijamsa.

Ipak, „Kralj Ričard“ je zaista neobična ličnost i čovek neverovatne vere u sve ono što su njegove ćerke uspele da urade. Nije to bilo ni najmanje slučajno jer je od početka Venus govorio da će postati najbolja teniserka sveta, dok je Sereni uporedo govorio da će ona biti „najbolja teniserka svih vremena“. Po mnogima nije pogrešio ni u jednoj proceni.

Vil Smit je dobio Oskara, dok je film bio nominovan za najbolji u godini, što dovoljno govori kakav su iskorak napravili sportski filmovi u 21. veku.

„Veličina i obim snova je bio toliko veliki da se graničio sa ludilom. To je mesto u kom moraš da živiš ukoliko želiš da uradiš nešto što nikada ranije nije urađeno“, rekao je Smit i tako dobro prikazao šta znači biti teniski vizioniar.

Priča počinje u Komptonu poznatom kriminalu pre selidbe na Floridu. Ostaće upamćeno nekoliko rečenica, ali pravi lajtmotiv je više puta bila ista poruka.

„Zabavite se na terenu. O tome je ovde reč“, rekao je Smit.

Serena i Venus Vilijams
Serena i Venus Vilijams; Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Naravno, film je pokazao i ulogu majke Oraken koja je odigrala presudnu ulogu u formiranju Serene.

„Sada ljudi znaju istinu o tome“, kratko je Elis, sestra Vilijams koja nije dostigla teniske visine.

Ovo je priča o proboju Venus na najvišu scenu gde će kasnije osvojiti sedam grend slem titula (pet Vimblona) i četiri zlatne olimpijske medalje. Serena ima 23 grend slem pehara (sedam Vimbldona) i četiri zlata na Olimpijskim igrama. Malo je reći impresivno.

Jednog dana je Ričard na televizoru video Virdžiniju Ruzici i to je bilo dovoljno da odluči čime će se baviti njegove ćerke. Napisao je plan od 85 strana i striktno ga se držao od kada je ćerkama kupio rekete sa samo četiri i po godine. Kasnije je priznao jednu od retkih grešaka, a to je da je trebalo da sačeka dok ne napune šest godine da počnu da treniraju.

Povlačio je kontroverzne poteze ubeđen da zna bolje od svih šta je potrebno njegovim ćerkama. Povukao ih je 1995. godine iz teniske akademije na Floridi zbog loših rezultata i nastavio je sam da radi sa njima, a godinama kasnije su počele da osvajaju grend slem titule. I pre nego što su sestre Vilijams postale heroine SAD, gotovo svaki dom je znao ko je Ričard.

Prikazan je kao vrhunski pedagog, ali je pitanje šta je zapravo istina. Neki tvrde da je ćerkama zabranjivao da se zabavljaju sa momcima, pa je čak kontrolisao i svaki aspekt njihovog života. Po svedočenjima ćerki zaboravio je na svu decu osim na Serenu i Venus kojima je posvetio život.

„On misli da je on kralj sveta, ali niko ko je bio u njegovoj blizini ne misli tako. Naslov filma je preteran i nakaradan, ali to odgovara njegovoj ličnosti. . Živeo je samo kroz svoje dve kćerke, a ostale je jednostavno ostavio. Te su dve devojke došle do vrha, dok su njegova ostala deca patila. Izabrao je tenis za njih jer je znao da će ga to učiniti milionerom“, rekla je Sabrina, njegova ćerka iz prvog braka.

Istina je i da je ćerke spasao od gangstera, a većina stvari je istina u filmu, iako karakter Ričarda nije do kraja verno prikazan.

Vikao je nakon osvajanja Vimbldona „Pravo iz Komptona“, mesto u kom su odrasle njegove ćerke. Skočio je na kabinu NBC i izveo pobednički ples, to je zateklo i legendarnu Kris Evert, a vlasnici TV prava su poručili da su bili sigurni „da će se kroz srušiti“.

NIkada Ričard nije otkrio ko mu je zapravo dao prve savete da trenira ćerke, a tu osobu je oslovljavao sa „Stari viski“.

Imao je premalo ili previše sreće u ljubavi. Bio je sa Beti sa kojom ima tri sina i dve ćerke sve do 1973. godine, šest godina kasnije se zaljubio u Oraken Prajs, a uzeli su se već 1980. godine. Dobili su Venus i  Serenu, a rastali su se 2002. godine.

Kasnije je pronašao sreću sa Lakišom Graham, ali su se razveli 2017. godine.

Ričard Vilijams je tokom devedesetih stalno bio na televizijskim emisijama i u časopisima, ali danas ga to više ne zanima i nema društvene mreže.

BONUS VIDEO Neutešni Alžirci posle poraza u baražu od Kameruna, selektor se slomio i zaplakao

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar