Foto: EPA/SRDJAN SUKI

U fudbalu smo navikli na ovakve obrte i priče, jednu smo videli i skoro, ali zaista nismo morali nešto slično da gledamo i u tenisu.

Još se nisu pošteno „ohladile“ ni tastature korišćene za pisanje saopštenja i kratko „puškaranje“ na relaciji Nemanje Vidića i onih koji su podržali Fudbalski savez Srbije, a srpski sport je zatekla nova bura.

PROČITAJTE JOŠ:

Tek što je Marko Pantelić u ime FSS odgovorio Vidiću i spominjao nekakav „nož u leđa“, dobili smo makar naizgled nešto slično u tenisu gde mu se nismo nadali. Tako ga verovatno doživljava Nenad Zimonjić.

Tenis je prethodnih petnaestak godina bio jedan od sportova koji je ovoj zemlji i narodu dao najviše razloga za radost.

Pratili Novaka Đokovića i ostale igrače ili ne, oni predstavljaju Srbiju u najboljem svetlu. Zbog toga je baš Novak odavno dobio epitet sportskog ambasadora naše zemlje.

Sa nešto manje uspeha to su radili ostali teniseri, ali je uvek izgledalo kao da se iskreno raduju jedni drugima, kada bi došao red na pauzu od ATP tura i vreme za okupljanje Dejvis kup tima Srbije.

Godinama su Novak, Janko Tipsarević, Viktor Troicki, Nenad Zimonjić i ostali momci uredno odgovarali na pozive selektora Bogdana Obradovića, dok selektor nije promenjen, pa su počeli da odgovaraju Zimonjiću.

Sve do pre nekoliko dana. Zimonjić je posle višegodišnjeg igračkog iskustva došao da vodi teniski tim Srbije, da bi se pred kraj već dovoljno bizarne 2020. godine desio novi obrt – Nenada je Troicki zamenio na mestu selektora.

Mada javno posle ove promene nije bilo posebno teških reči, jasna je bila gorčina sa kojom je Zimonjić pisao objavu o svom odlasku iz tabora Srbije.

„Veoma sam iznenađen odlukom igrača da me smene sa pozicije selektora Dejvis kup tima Srbije! Imao sam želju da nastavim sa radom na toj poziciji, sa čime su svi igrači bili upoznati, kao i sa rokovima za prijavu novih kandidata javnog konkursa. Nakon isteka roka za prijavu 24. oktobra, saopšteno mi je da sam jedini kandidat koji je ispunio sve uslove za novog selektora“, počeo je Zimonjić svoje izlaganje pre dva dana.

I tu dolazimo do obrta… Prvog novembra se desio poziv Viktora Troickog koji je u telefonskom razgovoru rekao da su igrači tog dana pričali u Parizu i izrazili želju da Viktor bude novi selektor.

lajović troicki
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

„Bez objašnjenja i konkretnih razloga zašto me smenjuju. Napominjem da igrači nisu sa mnom razgovarali ni u jednom momentu o eventualnim problemima, nezadovoljstvu ili mogućoj promeni selektora“, nastavio je Zimonjić.

Teniski stručnjak Radmilo Armenulić je u skorašnjoj izjavi za list „Danas“ rekao da nema ničeg skandaloznog u celoj priči i da su Lajović, Đere i Krajinović zamerili Zimonjiću jer ne radi dovoljno sa mlađim igračima.

„Kako je iza njihovog stava stao i svetski broj jedan Novak Đoković, Savezu je ostalo samo da formalizuje želju reprezentativaca“, tvrdi Armenulić.

Ovako sve izgleda potpuno nedostojanstveno, zbog imena i reputacije svih uključenih u celu priču, pa ostavlja veoma ružan utisak.

Foto: EPA-EFE/BIANCA DE MARCHI

Naročito nije trebalo ovako ako je već nekome već obećan posao i pružena mu je ruka. Po Zimonjićevoj retorici, tako deluje, a u tom slučaju njegova rezignacija ima uporište.

„Ja sam iznenađen njegovim pismom. Obavestio sam ga i sve mu je na vreme rečeno. Znao je sve. Zahvalio bih se Upravnom odboru Teniskog saveza Srbije koji je podržao moju kandidaturu i izabrao me za selektora“, rekao je Troicki u gostovanju na TV Nova S.

Ko onda tu (ne) govori istinu: Zimonjić koji tvrdi da je po isteku fotmalnog roka bio jedini kandidat, ili Viktor koji kaže da je Nenad bio blagovremeno obavešten?

Sve i da je posredi bio nesporazum, to svakako znaju samo njih dvojica, ali su zato svi ostali u Srbiji postali svesni da ni u „belom sportu“ baš ne cvetaju ruže drugarstva kako se uvek mislilo.

Ako su se igrači i dogovorili da promene selektora, moglo je to i drugačije da se uradi, jer je sledeće što se može očekivati da se i u tenisu pojave nekakve izjave o „noževima u leđa“, kakve su nam se zbog fudbala već smučile.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare