Foto: EPA-EFE/RAY ACEVEDO

Gde je ovome kraj?

Ruska invazija na Ukrajinu imala je velike posledice i na sportska takmičenja, pa su se ruski beloruski sportisiti i njihovi klubovi i reprezentacije našli na udaru.

PROČITAJTE JOŠ

Mnogima je učešće zabranjeno, a tamo i ge je bilo dozovljeno, sportisti su mogli da se takmiče bez obeležja Rusije kao što je slučaj u tenisu.

Ipak videli smo i slučaj da im Vimbldon zabani da učestvuju, a sada je čitava priča dobila novu dimenziju.

Naime, uoči US Opena organizovan je himanitarni turnir sa cljem prikupljanja sredstava za pomoć žrtvama rata u Ukrajini.

Na turniru je ttrebalo da učestvuje i beloruska teniserka Viktorija Azarenka koja je želela da da svoj doprinos pomoći žrtava rata, ali joj je na kraju zabranjeno učešće.

Taj skandal su opravdali sledećim rečima:

„U poslednja 24 sata, posle detaljnog razmatranja situacije i razgovora sa svima zainteresovanim stranama, doneli smo rešenje da Viktorija Azarenka ne učestvuje na turniru „Tenis za mir“. Vika je sjajna igračica, veoma cenimo njenu spremnost da učestvuje, ali, umajući u vidu potresne reakcije ukrajinskih tenisera i teniserki zbog aktuelnog konflikta, osetili smo da je ovakva odluka prava“, navodi se u saopštenju organizatora povodom ovog ponižavanja beloruske teniserke.

Inače, ukrajinski teniseri jesu bili protiv učešća Azarenke, a možda najglasnija među njima bila je Marta Kostjuk:

„Ne razumem zašto su zvali Viktoriju? Ona nam nije otvoreno pomogla!“istakla je ukrajinska igračica.

Na turniru su uestvovala brojna poznata imena poput Rafeal Nadala Karlosa Alkaraza, Feliksa Ože-Alijasima, Matea Beretinija, Stefanosa Cicipasa, Marije Sakari, Tejlora Frica, Tomija Pola i Sebastijana Korde, a sve u cilju da se pomogne Ukrajini.

BONUS VIDEO Azarenka besna na protivnicu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar