Rafael Nadal Rolan Garos
Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Rafael Nadal će dugo pamtiti trijumf nad Kamerunom Norijem u trećem kolu Rolan Garosa, ne zbog pobede protiv velikog rivala, već zbog rekorda koji nikada ranije nije viđen u teniskom svetu.

PROČITAJTE JOŠ

Španac je upisao 103. treću pobedu na Otvorenom prvenstvu Francuske, turniru koji je do sada osvojio čak 13 puta u karijeri.

„Bik sa Majorke“ je tako postao najuspešniji igrač na jednom grend slem turniru i kada su u pitanju pobede (rekord u titulama je već postavio). Nadal je samo dva puta poražen u prestonici Francuske, a te istorijske pobede upisali su Robert Soderling i Novak Đoković.

Do ovog kola je Nadal bio izjednačen sa 102 pobeda sa Rodžerom Federerom jer je Švajcarac toliko pobeda upisao na Australijan openu, dok samo jednu manje ima na Vimbldonu.

Kada je u pitanju Đoković, Srbin ima najviše pobeda u Melburnu (82), na Rolan Garosu je slavio 75 puta (u 92 susreta), dok je na Vimbldonu 72 puta izašao kao pobednik, i dalje je aktuelni osvajač grend slem turnira na travi jer se u 2020. godini ovaj turnir nije odigrao.

Rafael Nadal
Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Nadal je na pragu još jednom neobičnog rekorda jer je 21 set osvojio u Parizu bez izgubljenog gema, a uspešniji je samo Džimi Konors koji je 22 puta to učinio na US Openu.

Španac je apsolutno dominantan u Parizu, a sa godinama se njegova igra menjala i evoluirala u dovoljnoj meri da i dalje pored dosta povreda nastavi da blista na ovom turniru.

Kada neko ima 13 trofeja i samo dva poraza na jednom turniru nije nikakvo čudo da mu se na kompleksu ovog teniskog centra podigne i statua.

Ove godine je Nadal otkrio svoju statuu, čiji je izgled vešto skrivan, a Španac je prikazan u karakterističnoj pozi kada udara forhend.

Obeležio je sve ove godine upravo tim udarcem u Parizu, pogotovo kada mu spori teren dozvoli da se potpuno izvuče sa druge strane loptice i raspali neuhvatljivu paralelu.

Ipak, tajna koja je svima pred očima je teren stadiona „Filip Šatrije“. U pitanju je teren sa najvećim prostorom za igru na čitavom ATP turu, pa Rafa može da se povuče duboko i da lako iz defanzive kreće u ofanzivu.

Koliko puta smo tokom svih ovih godina viđali Rafu kako vraća udarce dva metra iza osnovne linije, a onda slavi podignutom pesnicom. Zbog specifične izrade se smatra najboljim terenom na šljaci na svetu, a ujedno je jedan od najsporijih podloga.

Upravo ova širina i dubina terena uz specifičnu podlogu daju Nadalu dovoljnu prednost, koja jeste nijansa, ali je Španac naučio da je eksploatiše maksimalno.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar