Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Dok se veći deo teniske planete bavi incidentom Novaka Đokovića, javnost Rusije je okrenuta Juliji Putincevoj.

Putinceva, rođena Moskovljanka, već osam godina igra pod zastavom Kazahstana. Plasmanom u četvrtfinale ostvarila je najveći rezultat na US Openu, ujedno i na grend slem turnirima, jer je prethodno dva puta na Rolan Garosu stigla među osam najboljih.

PROČITAJTE JOŠ

Energična Moskovljanka je, kako piše „Sport“, stekla legendarni status kod „hard kor“ ljubitelja tenisa zbog, u najblažu ruku, nekonvencijalnog ponašanja na terenu.

Bivša teniserka Olga Savčuk, koja je komentarisala pobedu Putinceve nad Petrom Martić u osmini finala US Opena (6:3, 2:6, 6:4), rekla je da nije volela da igra s njom zbog uragana koji Julija proizvodi na terenu.

Daleko teže reči o Juliji izrekla je Karolina Voznjacki.

„Kao igračica je gora od većine iz Top 100 na svetu, ali ponašanjem stalno provocira. Namerno vas maltretira, počinjete da se nervirate i zbog toga pravite greške. To je njen način za postizanje pobeda“, izjavila je svojevremeno Dankinja, možda i zbog toga što ju je naturalizovana teniserka Kazahstana eliminisala na startu Australijan opena 2016.

PROČITAJTE JOŠ “Đoković nije imao hrabrosti, to je kao da raskidate mejlom”

Svetski tenis se sa Julijinom naravi upoznao pre desetak godina posle juniorskog finala US Opena, u kojem je izgubila od tadašnje zemljakinje Darije Gavrilove (sada igra za Australiju). Putinceva je bila toliko uznemirena da je pobegla sa terena uoči dodele nagrada.

„Trenutno je opasno biti u mojoj blizini“, rekla je tada, navodono, službeniku turnira.

Sledeće godine je ponovo igrala juniorski US Open. Direktor turnira je, posle njenog četvrtfinala protiv Nikol Gibs, poslao izveštaj ITF o njoj, pošto je Putinceva dobila bodovnu kaznu zbog opscenog jezika i nesportskog ponašanja, koje se ogledalo u odbijanju rukovanja sa sudijom i udaranjem reketa o stolicu prilikom izlaska s terena.

PROČITAJTE JOŠ Beker otkrio šta je Novak radio i ukazao na jednu “slabost”

Tokom meča nije suzdržavala emocije i žestoko je slavila greške rivala.

„Naravno, ovo je ludo, posle svakog izgubljenog poena sledi neko smešno slavlje. Javlja vam se prvi impuls da počnete da joj odgovarate. Ali, glavno pravilo tenisa je da ne smete da dozvolite protivniku da vam uđe u glavu“, otkrila je Gibsova kroz šta je prolazila za vreme meča.

Sama Putinceva ne pridaje važnost tome.

PROČITAJTE JOŠ “Da je sudija ostala na nogama, da je javila da je OK…”

„Otkad igram, uvek sam bila emotivna. Još kada sam imala 10-12 godina, nervirala sam ljude ponašanjem. Od 10. godine mi pričaju da sam užasna osoba, jer reagujem posle svakog poena. Zašto?“

Na njenom udaru se ne nalaze samo rivali… Dok ju je 2017. na terenu u Nju Hejvenu „razbijala“ Aliz Korne (0:6, 0:6), Julija je bes iskaljivala na svom treneru Romanu Kisljasnovom.

„Gledam tvoje moronske video snimke o ravnoj Zemlji. Jesi li ti idiot? Nikada mi nisi aplaudirao kad sam osvojila poen. Sedi tamo i gledaj svoje video zapise. Gubi se odavde. Zašto si došao? Zašto si došao? Skloni svoj moronski osmeh, dođavola“, urlala je tada Putinceva na trenera.

Ali, brzo se smirila, pa su nastavili da sarađuju.

PROČITAJTE JOŠ Đokovićeva loptica zakucala Ivaniševića za stolicu VIDEO

Ruskinja se zamerila i američkoj teniserki Koko Vandevej na turniru u Briselu 2013.

„Nisam u životu igrala sa nevaspitanijom protivnicom od Putinceve. Kako možete, pošto ste već pobedili, tako uvredljivo da komentarišete igru rivala? Rekla mi je doslovno, ‘ti si užasna igračica, imaš samo servis’. Baš tako“, jadala se Amerikanka.

Brzo joj je stigao odgovor.

„Čitala sam njenu izjavu. Mislim da je bila samo besna jer je pre meča mislila da nisam teniserka njenog nivoa. Inače, ko god je s druge strane mreže, uvek ga poštujem. I uvek se rukujem posle meča“, bila je mirna Julija.

Rusi pominju da je rukovanje za nju poseban „žanr“. Barbara Stricova se, prošle godine u Melburnu, žalila da joj je Julija skoro slomila kosti šake prilikom pozdravljanja, dok je na turniru u Vašingtonu 2016. odbila da se rukuje sa sudijom, jer joj je dosadilo neprestano prepiranje. Nisu ni njoj sudije ostajale dužne, te su znale da eskiviraju njenu ruku.

PROČITAJTE JOŠ Pravila USTA: Sudija nije mogao da odluči drugačije

Ali nije to sve iz njenog repertaora. Pošto je, prošle godine, izgubila od Belinde Benčić u Melburnu, pokazala je navijačima srednji prst koji su videli i gledaoci putem TV ekrana na ovogodišnem meču osmine finala US Opena sa Petrom Martić…

Ipak, sva ta pisanja ne zanimaju Juliju, koja u utorak želi da napravi još jedan iskorak u karijeri i da se, protiv Dženifer Brejdi, prvi put plasira u polufinale nekog grend slem turnira.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar