Rafeal Nadal
Rafeal Nadal; Foto: Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II

Navikli smo da na US Openu gledamo velika iznenađenja, ali je ova godina potpuno specifična. Ređala se seča favorita iz dana u dan, a u igri je i prvo mesto na ATP listi.

Stefanos Cicipas je pre početka turnira znao da ima nekoliko scenarija po kojima bi mogao da postane najbolji igrač planete. Ono što je sam trebalo da uradi je da podigne prvi grend slem pehar 11. septembra u Njujorku i da se poklope neki drugi rezultati.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, Grk je potučen do nogu već u prvom kolu od kvalifikanta Kolumbijca Danijela Galana rezultatom 6:0, 6:1, 3:6, 7:5. Primera radi samo su Rafael Nadal i Novak Đoković pre Galana uspeli da osvoje set sa nulom protiv Grka…

Možda i dalje ima mnogo nepoznatih na US Openu, ali od ovog ponedeljka sa sigurnošću znamo jedno. Danil Medvedev više nije najbolji teniser sveta, a Karlos Alkaraz, Rafael Nadal i Kasper Rud će odlučiti ko će zauzeti njegovu poziciju od 12. septembra, a sada su poznati i načini kako bi mogli da ostvare ovakav rezultat.

Karlos Alkaraz

Što se tiče mladog Španca njemu je računica izuzetno prosta. Ukoliko želi da postane najbolji teniser sveta moraće da osvoji titulu, ali će na tom putu morati da sruši Nadala u polufinalu. Biće to epski duel jer bi praktično direktno moglo da se igra za mesto najboljeg na planeti.

Drugi scenario je da postane prvi ukoliko osvoji titulu, a Nadal ne dođe do četvrtfinala, te da u finalu izgubi od nekog ko se ne zove Kasper Rud.

Foto: TANJUG/AP Photo/Seth Wenig

Rafael Nadal

Najrealnije šanse da od ponedeljka 12. septembra postane prvi teniser sveta ima Nadal, koji bi tako započeo 210. nedelju na čelu ATP liste.

Špancu igra nekoliko scenarija.

Biće sigurno prvi ukoliko stigne do finala (time i ukoliko osvoji trofej) i onda ne mora da strepi ni od kog drugog igrača.

Ukoliko ispadne u četvrtfinalu, Rud i Alkaraz ne smeju da osvoje titulu.

Ukoliko stane u osmini finala protiv Frensisa Tijafoa biće prvi igrač planete ukoliko Rud ili Alkaraz ne stignu do finala.

Kasper Rud/Foto/EPA-EFE/ANDY RAIN

Kasper Rud

Zvuči nestvarno, ali i Norvežanin koji je već ispisao istoriju zemlje plasmanom u osminu finala US Opena ima šansu da bude najbolji na svetu.

Da bi to učinio mora da podigne titulu, a da ujedno Nadal ne stigne do finala. Može to da učini i u slučaju da izgubi u finalu od nekog ko nije Karlos Alkaraz, ali za to je neophodno i da Nadal ne dođe do četvrtfinala.

Izuzetno važan uslov zbog kog je došlo do ove situacije (pre prvenstva su petorica mogli da postanu prvi na ATP listi) je gužva koja se stvorila na vrhu zbog bodova koje je Novak gubio, a nije mogao da ih brani. Usled toga su oni stigli do tenisera koji nisu bili projektovani da naprave baš tako dobre rezultate (Pablo Karenjo-Busta je postao masters šampion).

Danil Medvedev
Danil Medvedev; Foto: Tanjug/AP Photo/Adam Hunger

Danil Medvedev je trenutno prvi na ATP listi sa najmanjim brojem bodova u istoriji jednog broja jedan. Medvedev ima 6.885 bodova i nekoliko scenarija je moglo da ga održi na prvom mestu. Ipak, njegov tron napadaju Karlos Alkaraz, Rafael Nadal, pa čak i Kasper Rud koji bi sa sedmog, mogao da dođe do prvog mesta na svetu. Uz sve to nema na turniru ni Aleksandera Zvereva, koji i dalje ima problem sa skočnim zglobom koji je povredio u polufinalu Rolan Garosa protiv Rafaela Nadala. Zverev je prošle sezone stigao do polufinala gde ga je zaustavio upravo Đoković.

Česte povrede vodećih igrača (uz sankcije ruskim i beloruskim igračima i zabrani ulaska Đokoviću) učinili su da nijedan igrač nije bio konstantan u meri u kojoj je bio ranije. Ovo je dovelo do „gužvanja“ na vrhu ATP liste, pa je sada razika izmešu prvog i osmog na planeti samo tri hiljade ATP bodova. Sve ovo čini da bi po mnogo čemu predstojeći US Open mogao da bude istorijski.

Uostalom nikada prvi teniser sveta nije imao manje bodova od Medvedeva koji trenutno ima 6.885 bodova.

BONUS VIDEO Krrijos savladao Medvedeva na US Openu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare