Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Petar Popović, naš poznati teniski trener, u poslednjih deset meseci radi sa 107. teniserom sveta, Damirom Džumhurom. Poslenjih nekoliko nedelja su u Beogradu.

Popović, koji je nekada kao igrač stigao do 441. pozicije na svetskoj rang listi, godinama radi kao teniski trener i postiže odične rezultate.

PROČITAJTE JOŠ:

Poznato je da je Novosađanin imao prilike da radi sa Malekom Džazirijem, Ivom Karlovićem i Andreom Petković, trenirao je i Olgu Danilović, dok je Filip Krajinović uspeo sa njim da se probije u Top 30 na ATP listi.

Popović je u razgovoru za Nova.rs rekao da su uslovi na kojima se igra „Adrija tur“ odlični.

„Tereni su fenomenalni, jako dobri. Odlični su uslovi, radujem se ovom što se dešava u Beogradu, nadam se da će svi imati prilike da uživaju u ovom događaju“, kaže Popović.

Pandemija koronavirusa je uticala na ceo svet sporta, ni teniserima nije bilo ništa lakše od ostalih. Pitanje je kako su se Petar i Damir snašli u toj situaciji.

„Novak se dobro snašao, on je trenirao u Španiji. Odmah sam ga zvao, da vidimo kakvo rešenje ima za nas, da li poznaje jednog čoveka koji ima teren kraj svoje kuće. Tako smo se i mi snašli, iznajmili smo teren, inače ne bismo mogli da treniramo, jer su svi klubovi bili zatvoreni“, dodaje Popović.

Sa Džumhurom je od jula prošle godine i kaže da je zadovoljan napretkom tenisera iz Sarajeva.

„Radimo eto već skoro godinu dana, teniski se popravio. Na početku je imao malo problema sa povredama, imao je tu nezgodu na Rolan Garosu pre nego što smo počeli da radimo. Sada igra dobro, jedino što mora da ide kroz kvalifikacije, pa poeni ne idu tom brzinom. I povrh svega, došla je ova pandemija, tako da ni on ova tri meseca nije mogao da igra. Zadovoljan sam, rekao bih da teniski napreduje, nadam se da će nastaviti tako“.

Džumhur je pokazao odličnu formu na prethodnoj egzibiciji na Kalemegdanu, „SK Soker kupu“, gde je bio pobednik takmičenja.

„I on i Filip Krajinović su na prvoj egzibiciji igrali veoma ozbiljno, kao da je bilo treće kolo grend slema i da nije bilo toliko pauze. Nisam iznenađen, obojica su trenirali tokom pauze, teniski nisu nazadovali, već su napredovali“.

Novak Đoković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na pitanje, kakve su mu ambicije sa Džumhurom i kakav je plan do kraja godine i neki bliskiji period, rekao je da veruje da će teniser iz BiH postizati još bolje rezultate.

„On ima sve, nivo da bude u top deset. Koči ga ta mentalna strana, treba imati i sreće, da bude bez povreda. U tenisu ideš meč po meč, voleo bih da kroz godinu dana uđe u Top 20. U svakom pogledu je u ovih deset meseci napredovao, to rezultati još nisu pokazali, ali nadam se da će se i to dogoditi“.

Damir je ove nedelje igrao na turiru TS Srbije, na kvalifikacijama za „Adrija tur“. Osvojio je turnir, pobedio je u finalu Nikolu Milojevića, 0:6, 6:3, 6:2, ali protiv Dominika Tima je morao da preda meč zbog povrede.

„Odličilo smo pre nedelju dana da igra te kvalifikacije, Novak ga je pitao, i što da ne? Damir je hteo da ode u Sarajevo, da završi sve oko egzibicije sa Novakom koja je planirana za 5. juli. Igraće i na Jankovom turu, planiran je i za Banjaluku i Zadar u okviru Adrija tura. Što se tiče egzibicije u Sarajevu, ni oni još tačno ne znaju gde će to biti, jer će biti pokretni teren, moći će da ga stave usred parka. Procenjuje se koliko će moći ljudi da dođe, kakvi će biti propisi i mere zaštite“, kaže Popović.

Mladi stručnjak kaže da je ova tromesečna pauza za njega nekako bila dobrodošla, jer je konačno mogao da se posveti drugim stvarima.

„Meni nije teško palo jer sam poslednjih 20 godina putovao bez prestanka, a imam porodicu u Novom Sadu, sina i ćerku koji isto igraju tenis. Imao sam vremena da više treniram sa ćerkom, tako da mi je sve to prijalo. Pre godinu, godinu i po dana sam počeo da osećam mentalni umor od putovanja, barem 40 puta sam prešao oko zemaljske kugle. Svima nam je predah dobro došao. Igračima da se opuste, da vide šta je to normalan život, jer sada će imati taj elan za narednih pet, šest godina i želju da putuju“.

Konačno, kada je reč o teniskoj sezoni, Popović kaže da je optimista što se tiče jednog njenog dela.

„US Open je pod velikim upitnikom, za Rolan Garos sam siguran da će ga biti. U Americi ima malo panike, žele jake mere karantina da uvedu, što nije baš prihvatljivo. Da igrač može da vodi jednog člana tima, to je gotovo nemoguće. Rolan Garos će se igrati čak možda i uz prisustvo publike. Oni to forsiraju, ceo Savez zavisi od tog takmičenja, bez njega, ne znam kako će izdržati“, zaključio je Petar Popović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram