Ivan Mrđen Foto: privatna arhiva

Da se odmah razumemo, naslovom ovog komentara ne želim da Novaka Đokovića promovišem u nekakvu “svetu kravu”, još manje da oduzmem bilo kome pravo da ima svoje mišljenje o najboljem srpskom sportisti svih vremena. Uostalom, “mišljenje je kao dupe, svi ga imaju”, rekao bi prljavi inspektor Hari (Klint Istvud).

Moja lična linija odbrane lika i dela Novaka Đokovića je pomalo i sentimentalna, jer kako odmiče ova 2020. godina sve više imam utisak da će prisustvo na finalnom meču Australian opena i učešče u slavlju osmostrukog pobednika ovog turnira biti poslednja normalna stvar po kojoj ću pamtiti ovih dvanaest meseci. Sve posle toga bilo je na neki način vezano za koronu, pandemiju i izolaciju, pri čemu sam imao sreću da veći deo vremena provedem u zemljama gde se sa ovim zlom nisu poigravali zavisno od nečijih potreba oko izbora…

Zato mi, da budem iskren, nije bilo pravo kad Siniša Kovačević napiše da bi “Nole nacionale”, posle koala. Amazona, siromašnih tenisera, gladnih u Africi, korone u Italiji, a evo sad i rasizma u Americi, morao da “kad uhvati malo vremena, baci pogled i na svoj narod”, jer “ovde je surova diktatura”. A onda Novaka Đokovića pokuša da brani ista ona lokalna bizonerija koja je pre dve godine dobila precizno uputstvo kako da ga napada po društvenim mrežama, samo zbog javno iskazanih simpatija za hrvatsku nogometnu momčad na Svetskom prvenstvu u Rusiji.

Baš kao što je u vreme njegove polemike sa doktorom Konom oko svrsishodnosti i učinkovitosti opšteg vakcinisanja Noleta branio onaj soj ljudi koji po društvenim mrežama već uveliko opipava puls nacije u veštačkim anketama “Nole vs. Vučić”.

Po mom mišljenju, ništa što sam ovih dana video ili pročitao na temu “Uloga Novaka Đokovića u promenama u Srbiji” ne odslikava tako verno situaciju, gde je on a gde smo svi mi, kao jedna fotografija snimljena prilikom njegovog nedavnog boravka u Beogradu, što je ovekovečeno sjajnim tvitom Alexa Krstanovića: “Gledam ovu Noletovu sliku i na šta nam liči grad – počupani stubići, izlepljen znak za pešačku zonu, parkirana kola iza znaka zabrane saobraćaja, ulubljen oluk takođe izlepljen nalepnicama, betonski šaht koji viri 20 centimetara, rupa u asfaltu iz koje već raste trava…“”

Zato braćo, gospodo i drugovi: Ne dirajte Novaka!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare