Nikola Pilic i Novak Djokovic
Nikola Pilić i Novak Đoković Foto:Srdjan Stevanovic/Starsportphoto/EPA-EFE/JASON SZENES

Nikola Pilić, teniska legenda, pričao je za Nova.rs o šansama Srbije za osvajanje trofeja Dejvis kupa, a Novak Đoković i družina igraju u sredu (16) protiv Kazahstana za plasman u polufinale.

Ništa nije išlo na ruku tenisera Srbije posle poraza od Nemačke u grupi. Ništa nije ni zavisilo više od njih, čekali su rasplet, odnosno da im se poklope rezultati za plasman u četvrtfinale Dejvis kupa. Austrija nije uspela da savlada Nemačku, Kazahstan je srušio Kanadu i poslao Švedsku dalje, nisu uspeli da nam pomognu ni Česi ni Mađari, pa se čekalo da prođe ponoć i da Rusija na kolena baci Špance koji su završili takmičenje.

Tako su Novak Đoković i družina otišli na Kazahstan, koji je prepreka na putu do polufinala u kojem čeka Hrvatska, jer je sa 2-1 savladala Italiju.

Nikola Pilić, legendarni teniski stručnjak, iz Opatije pomno prati sva dešavanja i za „Novu“ otkriva šta je potrebno kako bi se Srbija borila za trofej Dejvis kupa.

PROČITAJTE JOŠ

„Gledam sve mečeve, šteta što su izgubili od Nemaca. Njihov drugi igrač u singlu, Kepfer, iznenadio je našeg Filipa Krajinovića, ali je odličan. U dublu su Đoković i Ćaćić imali vođstvo od 4:2 i brejk loptu u trećem setu, Ćaćić je igrao vrlo dobro, na kraju su izgubili od zaista dobrog nemačkog para, ali je bitno da su se plasirali u Madrid na završnicu turnira“, kaže Nikola Pilić za Nova.rs.

Srpski teniseri su u nedelju ceo dan, od 10 sati ujutro do iza ponoći, pratili ostale mečeve kako bi saznali da li su prošli dalje, što sigurno opterećuje. Ipak, deluje zabrinjavajuće što osim Novaka Đokovića u singlu teško da Srbija može do trijumfa.

„Teško je govoriti o tome, ima odličnih ekipa, kao što je Rusija sa dva jaka igrača, jer igraju i Danil Medvedev i Andrej Rubljov. I Rusija je pobedila Španiju, što je bilo dovoljno da Srbija ode dalje sa 4-2 u pobedama“.

Prva prepreka ka završnici Dejvis kupa je Kazahstan, u sredu od 16 časova. Igraju se prvo dva duela u singlu, a ako bude nerešeno, dubl će odlučivati pobednika, pa se u polufinalu ide na Hrvatsku, koja će potencijalno biti daleko teži rival.

„Misilm da će proći Kazahstan. E sad, dalje Hrvatska ili Italija… Srbija mora da dobije dva singla, jer će izgubiti u dublu ako ode na Hrvatsku koja ima Čilića i strašan dubl (Pavić i Mektić su najbolji na svetu, prim.aut), drugi igrač Serdarušić nije loš, ali nije ni dobar“.

Foto: TSS

Kada je reč o šansama Srbije za osvajanje Dejvis kupa, legendarni Pilić zna šta je potrebno.

„Jaka su ekipa, ali da li će biti dovoljno… Mislim da su favoriti za plasman u finale, ali nema garancija. Novak mora da odigra u šestoj brzini, u petoj više nije dovoljno, kada je u šestoj on je najbolji. Sva tri meča, na Olimpijskim igrama, finale Završnog mastersa i US Opena, odigrao je u petoj brzini, ne u šestoj“.

Pored naših tenisera, kao glavni favoriti za titulu izdvajaju se Rusi, jer ih predvode drugi i peti teniser sveta, Medvedev i Rubljov.

„Opet dolazimo do nečega, na papiru bi oni bili najveći favoriti, ali lopta je okrugla. I opet kažem, ako Novak odigra u šestoj brzini, biće lakše, ali prvo treba da se prođe Kazahstan. Da bi dobili naredna dva meča, moraju u singlu da odigraju dobro, to je ključno, iako ni u dublu nisu bili loši“.

Čuveni stručnjak je izrazio nezadovoljstvo sadašnjim formatom Dejvis kupa.

„Šta su napravili od Dejvis kupa… Nema one prave atmosfere i da nije korona. Pričao sam o tome, oni bi da se sada igra u Abu Dabiju, pa da naprave šou u Americi koji sportski ne bi ništa vredeo. Sve što su napravili Đerar Pike i ekipa je sramota, i za to je neko dobio novac zvanično ili nezvanično. Divno takmičenje od 130 godina je pretvoreno u nešto smešno, ali to je tako“, zaključio je Pilić.

Četvrtfinale Dejvis kupa

Hrvatska – Italija 2:1

Gojo – Sonego 7:6(2), 2:6, 6:2

Siner – Čilić 3:6, 7:6(4), 6:3

Pavić/Mektić – Siner/Fonjini 6:3, 6:4

Utorak

Velika Britanija – Nemačka 16.00

Sreda

Srbija – Kazahstan 16.00

Četvrtak

Rusija – Švedska 16.00

BONUS VIDEO Novak Đoković iz Madrida: Ima Boga, nadam se podršci navijača

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram