Foto ilustracija: Printscreen Youtube

Samo nekoliko sati nakon što je Mateo Beretini iz Italije objavio da će odustati od daljeg takmičenja na Australijan openu, to je uradio i Kasper Rud, a povrede mišića stomaka su postale sve veći bauk za igrače.

PROČITAJTE JOŠ:

Zvuči neverovatno da je Rud već peti poznatiji koji se požalio na sličan problem, ali ovako nešto nije bilo neočekivano posle strogog karantina Australijanaca.

Stomačni mišići učestvuju kod lateralnih kretnji, rotacija u svakom udarcu i kada ne mogu da se treniraju u punom kapacitetu, što je nemoguće u sobnim uslovima, onda se rizik od povreda povećava.

Rud se izvinio što je morao da se povuče sa turnira, a pre njega je to učinio Beretini, dok se Lajovićev rival Pedro Martinez žalio na povredu, kao i Novak Đoković.

 

„Duga je sezona i nadam se da ću nastaviti sa ovakvim tenisom. Biću u Evropi, za razliku od ranijih godina kada sam išao u Južnu Ameriku. Igram Monpelje i Roterdam, posle toga sledi put u Dohu i Dubai. Mene muči stomačni mišić. Uradiću sutra pregled i ako sve bude u redu nastavljam po tom planu“, rekao je Lajović posle poraza od Aleksandra Zvereva.

Očito ni njega nije zaobišao isti problem koji se pokazuje sve većim kako je turnir došao do početka druge nedelje.

Videli smo koliko je muka prvi reket sveta imao sa Tejlorom Fricom zbog stomaka kada je ispustio dva seta prednosti i onda pobedio u pet.

 

„Nažalost, zbog nategnutosti u donjem delu stomaka sam morao da se povučem iz meča danas na Australijan openu. Teška odluka doneta na terenu, ali verujem da je prava na duže staze. Mrzim osećaj kad moram nešto da predam ali nisam mogao da nastavim“, dodao je Rud u ponedeljak popodne.

Đoković je za vikend zabrinuo svoje navijače kada je otkazao trening u subotu i bilo je pitanje da li je mišić pukao, a Beretini je osetio nelagodu i pre meča sa Cicipasom.

„Stvarno mi je žao što moram da kažem da sam se povredio u poslednjem meču koji sam igrao. Osetio sam nešto u trbušnjacima. Stvarno sam se maksimalno potrudio, ali nažalost nisam mogao da igram“, objasnio je Beretini.

U slučaju srpskog igrača pucanje mišića bilo bi zastrašujuće (sreća pa to nije slučaj), jer je Novak jedan od igrača koji su imali pet sati treninga na raspolaganju tokom karantina.

Brojni takmičari u Melburnu nisu imali ni toliko, jer su bili makar posredno u kontaktu sa osobama koronavirusom.

Norvežanin Rud je u trenutku povlačenja, u četvrtom kolu Melburna, gubio od Andreja Rubljova sa 6:2 i 7:6 (3), ali je od početka imao bolove.

„Igrao sam pod bolovima kod svakog servisa. Odmoriću se i probaću da se oporavim što brže mogu do 100 posto. Obavestiću vas o tome narednih dana i nedelja i valjda ćete me opet gledati na terenu. Zahvalan sam što sam mogao da počnem sezonu u Australiji i hvala svima koji su učestvovali u organizaciji ovogodišnjeg Australijan opena“, rekao je Rud.

Novak je nastavak turnira u ovakvim okolnostima opisao kao „kockanje“, a već je jednom spomenuo da bi odustao da nije reč o grend slem turniru, što dovoljno govori o ozbiljnosti cele situacije.

Kada se ona proširi na čitavu sliku, vraćamo se na početak, pre turnira i onu priču o opasnosti od povreda, kojima su sportisti biti skloniji zbog slabijeg tempa i ritma priprema.

Sve ovo su posledice na koje su igrači mogli da računaju, a koje su sada teže od pukih uslova smeštaja, kvaliteta hrane i sličnih trivijalnosti u Melburnu i Adelejdu.

Na Australijan open su čak i oni najspremniji došli nedovoljno fizički pripremljeni za jedan turnir ovakvog kalibra i svi skupa mogu da se nadaju da se do nedelje neće desiti nešto gore, a titule i pobede u takvim okolnostima padaju u drugi plan.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar