Stefanos Cicipas
Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Stefanos Cicipas ne prestaje da okreće tenisku javnost protiv sebe, a najgore što mu se desilo je što kolege to čine sve više.

PROČITAJTE JOŠ

Ne ponaša se Grk onako kako priliči igraču iz Top 3 svetske liste, ne priliči momku koji silno želi da stane uz rame osvajačima Grend slema.

Pokazao je da ne poštuje tuđe vreme i igru, zloupotrebljava pravilo koje dozvoljava odlazak u toalet, tako što tu provede do 10 minuta, dok se njegovi rivali „hlade“.

Po običaju, „preznoji se i lepe mu se prsti“ kada protivnik dođe do osvajanja seta i dobrog momentuma, a onda ga iritira svojim predugim boravkom u toaletu.

Probudio je čak i crv sumnje da pauzu koristi da se dopisuje sa ocem koji mu je trener i mentor, pa je Aleksandar Zverev uočio da se taktika menja posle ovakvih pauza.

Istina je da Cicipas ne krši pravila, time se i brani, ali njegov poslednji nastup na konferenciji potvrdio je da oseća nelagodnost, ali je spreman da ide preko svega kako bi ostao dosledan ovoj taktici kada ne ide.

Čak je pokušao da napravi paralelu sa jednim davnašnjim „dugotrajnim“ odlaskom Endija Marija u toalet, ali se nije proslavio, utvrđeno je da je Mari tada proveo tri minuta na pauzi.

Njegovi odlasci traju i do 10-ak minuta, osam je proveo u presvlačenju protiv Adrijana Manarina, koji je izjednačio na 1:1 u setovima.

Posle pauze, Cicipas se vratio „kao nov“ i pobedio sa 3:1.

„Rekao sam o Endiju Mariju da je trebalo da pričamo nas dvojica. Ja sam pratio pravila, nisam ništa prekršio, mislim da postoji pravilo za to, a ono ne precizira vreme koje smeš da provedeš u toaletu. Važno je uzeti pauzu ako ti to treba. Važno je jer skidaš teret sa sebe… Sav taj znoj, osećaš se podmlađeno, sveže, sav taj znoj koji pada na lice, koji se sliva niz prste… Sve to skineš i to te čini da se osećaš bolje. Za mene je to važno, za nekog drugog nije. Ne provodi svako isto vreme u tome, trudim se da budem brz koliko je to god moguće, ali nekad mi treba malo više vremena. To je sve“, rekao je Cicipas.

Stefanos Cicipas
Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Onda je došlo do dijaloga sa jednim novinarom, pri čemu je Cicipas praktično rekao da se slaže sa onim što je rekao Endi Mari, iako mu to ne ide u prilog.

„Kritikuje te Endi Mari koji je očigledno etabliran teniser, ne deluje da slušaš to ili da želiš da slušaš to. Samo deluje da se ne slažeš sa njim“, rekao je novinar, a Cicipas ga je prekinuo.

„Nije da se ne slažem sa time“, naveo je Grk i odmah dobio odgovor.

„Pa onda se ne slažeš sa onim što ti kažeš, ako nemaš ništa protiv toga što on kaže. Ja sam samo znatiželjan oko toga ko utiče na tebe“, nastavio je američki novinar potpuno zbunjenom Cicipasu.

Svojevremeno je Cicipas prozivao Novaka za pauzu u toaletu, a na konferenciji je tvrdio da nikada nije komentarisao tuđu praksu, rituale, pauze i igru.

Time je još jednom sebi „skočio u usta“, a Aleksandar Zverev odavno se ne libi da prozove Cicipasa.

Aleksandar Zverev, Foto: Tanjug / AP Photo/Darron Cummings

„Ponovo se to desilo. Dešava mu se svaki meč. To nije normalno. Protiv mene u Parizu, i protiv Novaka u finalu u Parizu. Mislim i protiv Krajinovića u Hamburgu da se nešto žalio, protiv mene u Sinsinatiju je bilo smešno, i evo sad opet. Mislim da drugi već shvataju o čemu je reč“, rekao je Zverev.

Naveo je Nemac da to ne priliči čoveku koji je u top 10 igrača sveta.

„On je treći igrač na svetu, jedan od najboljih u onome što radi. Verujem da mu nije potrebno da to radi. Takve stvari se događaju na juniorskim turnirima, fjučersima, možda na čelendžerima, ali ne kada si top 3. To jeste dozvoljeno, ali postoje i nepisana pravila među igračima. Nije ga bilo u Sinsinatiju duže od deset minuta. Njegova tata piše poruke na telefonu. On izađe na teren u odjednom potpuno promeni taktiku. Nisam samo ja, svi su to videli. Razmišljam: ‘Ili je otišao na neko magično mesto ili postoji neka komunikacija’. Ali ne želim ni da mu ukažem nepoštovanje. Odličan je igrač, broj tri na svetu s razlogom. Verujem, kao što je i Endi rekao, da mora da postoji neki nivo poštovanja. Nekada je moguće, jednostavno se ode do toaleta, moguće je, ali dešava se prečesto, rekao bih“, naveo je Zverev.

Novak se nije oglašavao, niti komentarisao Cicipasove poteze i prozivke, nema ni potrebe da se  time opterećuje, ali kolege polako gube strpljenje.

Adrijan Manarino je znao šta ga čeka, pa je uzeo loptice i vežbao servis dok je čekao da se Grk vrati.

Endi Mari ne prestaje da proziva Cicipasa, pa se posle ovog dana javio da pita „da li se nešto interesantno desilo na US Openu tokom noći“, bilo je jasno na šta aludira.

Sloun Stivens, teniserka koja je u veću igračica WTA, traži promenu pravila, kako bi se ove igrarije svele na minimum.

„Oni prave mnogo promena pravila za manje stvari, na primer, uzeli su jedan minut od zagrevanja. Mislim da definitivno mora da postoji pravilo ili promena istog. Mislim da sada kada se mnogo priča o tome, kada je medijska tema, kada se tvituje o tome, može da dođe do promene“, rekla je Stivensova.

Ona je rekla da joj je tvit Endija Marija o tome kako Džef Bezos brže ode u svemir, nego što se Cicipas presvuče, bio veoma zabavan.

„Ako se presvlačiš, šta menjaš? Šta radiš tamo? Ako ste se ikada presvukli iz mokrog sportskog grudnjaka, znate kako je… Ali to je možda nešto petominutno. Kad uđete u šest, sedam, osam, devet minuta, u redu, šta radite tamo? Treba li vam pomoć“, zapitala se Amerikanka i još jednom ismejala Cicipasa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar