Foto: Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Stefanos Cicipas nije baš najomiljeniji teniser na US Openu, zahvaljujući trikovima kojima se poslužio protiv Endija Marija.

PROČITAJTE JOŠ

Nije Cicipas učinio ništa što se kosi sa pravilima, iskoristio je pravo za odlazak u toalet, ali je usput sve „začinio“ sporošću, što je do ludila dovelo Endija Marija u epskom maratonu 1. kola US Opena.

Endi je podsetio na svoje stare dane, meč je trajao čak četiri sata i 44 minuta, kao da se igralo finale, a ne 1. runda Grend slema.

Bilo je lepo videti starog šampiona u punoj snazi, posle brojnih operacija i povreda, ali se nije sve završilo u lepom tonu.

Bilo je 2:6, 7;6, 3:6, 6:3, 6:4, a Mari je optužio Grka za koučing tokom ključnih momenata.

„On vara. Tu je toalet. Šta misli, šta je radio? Ja nikad u životu nisam napravio toliko dugu pauzu da bih otišao u toalet“, vikao je Mari supervizoru Geriju Armstrongu.

Cicipas je na pauzu otišao uz nešto duže vreme provedeno van terena, i to u toku odlučujućeg petog seta.

„Ne radi se o izlasku sa terena, već o vremenu koje tamo provede. Pričao sam sa svojim timom o tome pre meča i očekivao sam to, rečeno mi je da se pripremim ako stvari ne budu išle kako je želeo. Pokušao sam. Ipak, ne možete da utičete na to da vas tako nešto ne pogodi. Kad igrate tako brutalan meč, i kad stanete sedam, osam minuta, ohladite se. Možete mentalno da se spremate za to koliko hoćete, ali vas uvek poremeti kada sve predugo traje, i naročito ako je to više puta tokom meča. Medicinski tajm-aut je uzeo kada sam osvojio treći set. I u četvrtom setu kada sam imao 0:30, izabrao je da ode, ne znam je li menjao reket ili nešto drugo. Ne može biti slučajnost da se to dešava baš tada. Ne mislim da je imao neki problem. Meč je posle toga trajao još nekih dva sata. Bio je u redu, dobro se kretao. Razočaravajuće je jer imam utisak da je sve to uticalo na meč. Ne kažem da bih dobio meč, ali su te pauze svakako imale uticaja“, rekao je Mari posle meča.

Foto: Tanjug/AP Photo/Seth Wenig

Svojevremeno se u Majamiju Danil Medvedev posvađao sa Cicipasom koji je dugo pauzirao u toaletu, došlo je do ozbiljne rasprave na mreži posle meča.

„Hej, Stefanos, želiš nešto da mi kažeš? Ne gledaš me? Bio si u toaletu pet minuta, smečovao si u mene i nisi rekao ‘izvini’, misliš da si dobar mali? Pogledaj me, pogledaj me! Ne želiš da me pogledaš“, rekao je Medvedev, a zatim se obratio i sudiji koji je pokušavao da ga obuzda.

Bilo je više momenata koji potvrđuju da Cicipas ume da pribegava ovom triku, a nije mu bilo strano da napadne Novaka.

Ispustio je 2:0 u setovima u finalu Rolan Garosa, ali je optužio Novaka da se sve promenilo kada je najbolji teniser sveta iskoristio svoju mogućnost za pauzu.

Nije Đoković napravio pauzu koja je bila preduga, ali je Cicipas to iskoristio kao uzrok poraza.

„Ne znam… Otišao je s terena kada je gubio s 2:0, ne znam šta se tamo (u svlačionici) desilo, ali se odjednom vratio kao drugi igrač. Ne znam. Nemam pojma (šta se desilo). Igrao je stvarno dobro od tada, više mi nije davao prostora. Delovao mi je… fizički, po tome kako je primećivao šta će da se desi i po tome kako se kretao, kao mnogo svežiji, mnogo bolji nego pre. Ne znam. Osetio sam kao da je odjednom mogao da ‘čita’ moju igru bolje! To je bilo dobro za njega, naravno. Odjednom sam i ja ispao iz ritma. Ne znam što. Bilo je to veoma čudno… Jednostavno sam se osetio – hladnim. Van meča. Bilo je teško ‘podesiti se’. Izgubio sam svoju igru, voleo bih da razumem zašto se to desilo. Bila je to tako dobra prilika“, rekao je grčki teniser tada.

Kad igra Novak Đoković protiv Sonega
Foto: Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

Sada, na US Openu, nije mu pauza delovala kao nešto „senzacionalno“.

„Ako Endi ima nešto što mora da mi kaže, trebalo bi nas dvojica da razgovaramo o tome da vidimo šta nije u redu. Mislim da ne kršim bilo koje pravilo. Igram po pravilima, radim sve kako treba. Da, trebalo bi nas dvojica da popričamo i uverimo se šta je problem. Ja ne znam kako se moj protivnik oseća dok igra meč, to i nije moj prioritet. Sve dok igram po pravilima i držim se toga za šta ATP kaže da je fer, ostalo je u redu. Mislim da je jasno da sam sa sobom poneo odeću kada sam izlazio sa terena. Toliko mi treba da se presvučem i da se vratim na teren. Ne znam kakva su tu pravila, kao ni da li ga ima. Koliko ja znam, dozvoljena su vam dve toalet pauze da promenite opremu kad igrate pet setova i jedan kada igrate u dva dobijena seta. To pravilo sledim čitavu karijeru. Nisam ništa prekršio, tako da ne vidim problem“, dodao je Cicipas.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar