Foto: EPA-EFE/WU HONG

Tomas Bah, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta otkrio je neke od detalja razgovora sa kineskom teniserkom Peng Šuaj.

Ona je optužila jednog kineskog poliitčara i funkcionera za seksualno zlostavljanje i od tada je doživela više neprilika u svojoj zemlji.

PROČITAJTE JOŠ:

Jedno vreme joj se izgubio trag, a više institucija je pritislo Kineze tražeći informacije o njoj i zahtevajući njenu punu slobodu.

Bah kaže da je Kineskinji ponudio svaki vid podrške, a WTA je otkazala turnire u Kini, zbog situacije sa teniserkom.

„To je svima na umu, takva humanitarna pitanja su svima bliska. Fiziččki integritet je nečije osnovno ljudsko pravo. Delili smo tu brigu u Olimpijskom komitetu sa mnogo sportista i ljudi su se zabrinuli kada niko nije znao gde je Peng Šuaj“, kaže Bah.

Dodao je i da je bio dirnut razgovorom sa igračicom, ali da je svestan da možemo da znamo samo ono što je spremna da prenese.

„U dva razgovora koja smo imali, izrazila je zahvalnost, što smo je kontaktirali. Pričala je i o svojoj karijeri, tri olimpijska nastupa i kako je pandemija koronavirusa uticala na njenu karijeru. Mi ćemo nastaviti da razgovaramo sa Peng. Morate da je poštujete, i nju i njen pristup. Takođe smo razgovarali i sa kineskim organizacijama i zvaničnim institucijama. Uverevam vas da se o svim aspektima slučaja priča sa kineskom stranom“, kaže Bah.

BONUS VIDEO: Aleksandar Kukolj o Olimpijskim igrama i pehu u Tokiju

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar