Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto©

Olga Danilović plasirala se na svoj prvi seniorski grend slem pobedom u finalu kvalifikacija za Australijan open protiv Ankite Raine, što je bila nagrada za veliki rad i trud u prethodnom periodu.

PROČITAJTE JOŠ

Afirmisala se Olga odavno u dubl konkurenciji, ali je konačno „probila led“ i u singlu, obezbedivši prvo seniorsko učešće na jednom od četiri najvažnija turnira.

Treninzi sa Novakom Đokovićem i brojnim drugim srpskim teniserima na Dorćolu nedavno bili su „pun pogodak“. Olga je u vrhunskoj atmosferi gradila formu i samopouzdanje za kvalifikacije, koje je prevazišla uz samo jedan izgubljen set u tri runde.

Olga je trenutno 183. igračica sveta, a već na startu kvalifikacija je sa 6:2, 6:2 izbacila 147. Kristinu Kucovu, koa je bila i 31. nosilac kvalifikacija.

Gem više je uzela Sašja Vikeri (158. na svetu) pri 6:4, 6:1, za samo sat i 13 minuta igre, da bi na kraju pala još jedna bolje rangirana igračica.

Indijka Raina je kao 180. na svetu izgubila posle dva sata igre, bilo je 6:2, 3:6, 6:1, a drugi, izgubljeni set, nije obeshrabrio Olgu.

Uspostavila je potpunu dominaciju, a pad na kolena po završetku meča dovoljno govori koliko joj je stalo da se konačno dokaže u individualnoj konkurenciji na velikoj sceni.

Krv nije voda, fanatizam je nasledila od oca Predraga Danilovića, koji dobro zna kakav je put do uspeha i nije dozvoljavao Olgi da „poleti“ posle prvih titula.

Tako je i Olga dozirala svoje pojavljivanje u javnosti i medijske istupe, iako iza sebe ima veoma reprezentativne rezultate.

Još 2016. je osvojila juniorski Rolan Garos sa španskom teniserkom Paulom Arias Manjon, i to tako što su pobedile prve favoritkinje u finalu, Olesju Pervušinu i Anastasiju Potapovu.

Sledeće godine je sa Kajom Juvan osvojila Vimbldon, sa Martom Kostjuk je pokorila US Open, a onda su na red došli i ozbiljniji seniorski poduhvati.

U 2018. godini, došla je do prve titule i top 100, na bajkovit način je osvojila Moskvu, i to pošto je kao laki luzer došla do glavnog žreba.

U glavni žreb je ušla naknadno, iako je izgubila u drugom kolu kvalifikacija, a u istoriju je ušla kao prvi laki luzer – prva igračica rođena u 21. veku koja je osvojila WTA trofej.

Zanimljivo je da ima tri GS titule u dublu, u Francuskoj, Engleskoj i SAD, samo je na Australijan openu došla tek do druge runde. Sada je u singlu prvi put obezbedila seniorski grend slem upravo u Australiji, pa je ovo idealna prilika da se pokaže i na Novakovom omiljenom turniru.

Podsećanja radi, Olga je 1. oktobra 2018. prvi put ušla u top 100, najbolja pozicija joj je 96. mesto, sada je vreme da se napadne novi povratak u elitnu konkurenciju u singlu.

Više puta, Olga je pokazala kakvo srce ima i na terenu i van njega – svojevremeno je u suzama završila učešće u Australiji zbog povrede, a zahvaljujući velikoj požrtvovanosti i pobedama u Fed Kupu, dobila je ček na 1.000 američkih dolara, što je odmah prosledila u humanitarne svrhe dečjoj bolnici u Tiršovoj.

„Veoma sam počastvovana što sam izabrana i što mi je ukazano priznanje od strane ITF-a za ovu nagradu. Velika je privilegija imati priliku da predstavljaš svoju zemlju, da se boriš za svoju zastavu. Kao i u juniorskim danima, kada sam igrala za mlade selekcije, tako i sada u najjačem reprezentativnom takmičenju dajem maksimum na terenu, borim se za pobedu Srbije. Tako će uvek i biti. Novac od nagrade, koji mi uručuje ITF, doniraću Univerzitetskoj dečjoj klinici Tiršova u Beogradu. Lekari su svakodnevno posvećeni spasavanju života mnoge dece u toj bolnici i nadam se da će moj doprinos pomoći u lečenju“, rekla je Olga tada.

Time je kompletirala svoju sliku uzornog mladog sportiste koji u 19. godini juriša na afirmaciju u ženskom tenisu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare