Danil Medvedev Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

ATP stao uz tenisere iz Rusije i Belorusije.

Nakon odluke Vimbldona da zabrani učešće ruskim i beloruskim teniserima zbog situacije u Ukrajini, oglasio se i ATP koji je kritikovao takav potez.

PROČITAJTE JOŠ

Odluku Vimbldona da zabrani učešće na ovogodišnjem turniru ruskim i beloruskim igračima, organizatori muških turneja, ATP, ocenili su kao „nepravednu“.

Oni tvrde da je zabrana diskriminatorna i predstavlja štetan presedan.

Ruskim i beloruskim igračima je bilo dozvoljeno da se takmiče na ATP turnirima od početka rata u Ukrajini, iako nisu mogli da koriste svoje nacionalne zastave.

ITF je već zabranio timovima obe zemlje da učestvuju u Dejvis kupu i Bili Džin King kupu.

„Verujemo da je današnja jednostrana odluka Vimbldona da isključe igrače iz Rusije i Belorusije iz ovogodišnjih turnira na travi nije fer i da ima potencijal da postavi štetan presedan za igru“, navodi se u saopštenju ATP-a.

„Diskriminacija na osnovu nacionalnosti takođe predstavlja kršenje našeg sporazuma sa Vimbldonom koji kaže da se ulazak igrača zasniva isključivo na ATP rang listi. Snažno osuđujemo rusku invaziju Ukrajine na Ukrajinu i solidarni smo sa milionima nevinih ljudi pogođenih ratom koji je u toku. Naš sport je ponosan što funkcioniše na osnovnim principima zasluga i pravičnosti, gde se igrači takmiče kao pojedinci da bi zaslužili svoje mesto na turnirima zasnovanim na ATP rang listi“.

Drugi teniser sveta Rus Daniil Medvedev je najbolji igrač iz obe zemlje koji je pogođen zabranom Vimbldona.

Trenutno, ATP insistira na tome da ne planiraju da promene svoj stav o dopuštanju Rusima i Belorusima da učestvuju na njihovim turnirima.

„Važno je naglasiti da će igračima iz Rusije i Belorusije i dalje biti dozvoljeno da se takmiče na ATP turnirima pod neutralnom zastavom, što je pozicija koja je do sada bila podeljena u profesionalnom tenisu“. Paralelno sa tim, nastavićemo našu zajedničku humanitarnu podršku Ukrajini u okviru Teniske igre za mir. Svaki pravac akcije kao odgovor na ovu odluku sada će biti procenjen u konsultaciji sa našim odborom i savetima članova“.

BONUS VIDEO Kecmanovićev uzvik raspalio navijače

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar