Foto: EPA-EFE/LYNN BO BO

Novak Đoković dočekao je 286. nedelju na teniskom tronu, međutim, da bi do kraja sezone sačuvao prvo mesto na ATP listi moraće da ostvari zapažen rezultat na naredna dva turnira.

Diskvalifikacija Đokovića sa US Opena kojom je Srbin ispustio šansu da se dodatno udalji od Rafaela Nadala na ATP listi uticala je da dvojica najboljih tenisera sveta turnire na šljaci dočekuju uz razliku od 1.010 bodova, pa će Rim i Rolan Garos, doneti odgovor na pitanje ko će kraj 2020. godine dočekati sa svetskom krunom.

PROČITAJTE JOŠ

Srpski teniser u završnicu trke ulazi uz blagu prednost, ali ne treba zanematiri činjenicu da je Španac dokazani kralj šljake i da bi svaki njegov plasman slabiji od finala predstavljao veliko iznenađenje.

Situacija po pitanju broja jedan na kraju aktuelne godine biće nešto jasnija posle turnira u Rimu na kojem učestvuju Đoković i Nadal, ipak, kakav god bio rasplet na Apeninskom poluostrvu Đoković će ostati na tronu bar do Rolan Garosa.

Ono što je izvesno jeste da bi Novak u slučaju osvajanja pariskog grend slema bez ikakve dileme sačuvao krunu. Međutim, svaki drugi plasman donosi kalkulacije.

U slučaju da Nadal trijumfuje na Rolan Garosu, Novak će na prvom mestu ostati samo ukoliko je prethodno osvojio Rim i došao do finala Rolan Garosa, a da Španac nije prošao dalje od četvrtfinala Rima.

Nadal brani oba trofeja

Prošle godine Đoković je poražen u finalu Rima upravo od Nadala, a Španac se na tron popeo i na Rolan Garosu koji je srpski teniser završio u polufinalu porazom od Dominika Tima. Podsetimo, u aktuelnoj godini, usled pandemije koronavirusa neće biti gubljenja poena.

Naravno, eventualna iznenađenja i rana ispadanja Đokovića ili Nadala mogla bi da trku učine još zanimljivijom ili da razreše sve dileme.

Iz ove perspektive povratak Srbina posle šokantne diskvalifikacije u Njujorku ima još veći značaj, a kako se na njega odrazio kompletan rasplet US Opena ljubitelji tenisa će imati priliku da vide u drugom kolu Rima s obzirom na to da kao prvi nosilac propušta uvodno kolo.

Prvi Đokovićev rival na šljaci biće bolji iz duela kvalifikanta i domaćeg tenisera Salvatorea Karusa. Naravno, eventualni susret sa Nadalom moguć je tek u finalu Rima.

Top 10:

1. Novak Đoković (Srbija) 10.860 bodova

2. Rafael Nadal (Španija) 9.850

3. Dominik Tim (Austrija) 9.125

4. Rodžer Federer (Švajcarska) 6.630

5. Danil Medvedev (Rusija) 5.890

6. Stefanos Cicipas (Grcka) 5.175

7. Aleksandar Zverev (Nemacka) 4.650

8. Mateo Beretini (Italija) 2.940

9. Gael Monfis (Francuska) 2.860

10. Roberto Bautista Agut 2.620

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare