Novak Đoković Novak Djoković
Novak Đoković Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Srpski teniser Novak Đoković "okliznuo" se u finalu Mastersa u Parizu, ali je pokazao da su godine samo broj i da bez problema može da se nosi sa mladim biserima "belog sporta".

Holger Rune, 19-godišnji Danac, osvojio je u Bersiju svoju prvu Masters titulu u karijeri, odnosno treći trofej ove sezone nakon Minhena i Stokholma, koji su iz serije 250, a nanizao je pobede protiv petorice igrača iz top pet.

PROČITAJTE JOŠ:

Đoković je u finalu od Runea izgubio sa 2:1, po setovima 3:6, 6:3, 7:5, što je malo ko u teniskom svetu očekivao.

U prvom setu Srbin nije imao nikakvih problema, nije dopustio nijednu brejk loptu rivalu, te je u „novakovskom“ stilu poveo i došao na korak od 39. masters titule, čime bi dodatno odmakao od Rafaela Nadala, koji je za sada na 36.

Činilo se da je meč rešen kada je Novak već u prvom gemu drugog seta imao tri uzastopne brejk lopte, ali se onda dogodio drastičan pad u igri. Đoković je u tim momentima promašio bekhend pasing šot koji inače pogađa bez problema, a na trećoj brejk lopti je platio zbog nedovoljno sigurnog smeča.

Mladi Danac je bio pred provalijom, ali se izvukao, te je Novak već u narednom gemu poklekao na svom servisu i dozvolio prednost rivalu, koju do kraja seta nije uspeo da vrati. Rune je dobio samopouzdanje, energiju mu je ulivala i publika, ali i adrenalin.

PROČITAJTE JOŠ:

Do kraja drugog seta dva puta je dobio svoj servis gem bez izgubljenog poena, a Novak je grešio više nego što smo navikli.

I u trećem setu Novak je imao prednost brejka, poveo je sa 3:1, pa gotovo niko u tim trenucima nije smeo da kaže da će Rune osvojiti titulu. Ipak, usledio je još jedan povratak i preokret, a Đoković je popustio onda kada smo se najmanje nadali – u ključnim trenucima. Poveo je Rune sa 6:5, ali je morao da servira za pobedu.

Stegnuti Danac je u, ispostaviće se poslednjem gemu finala, dopustio Novaku šest brejk lopti, ali završni udarac Srbina nikako nije bio pravi. Od šest brejk lopti, samo je jednu Danac spasao neodbranjivim servisom, u svim ostalima je Novak bio u igri, bio u poenu. Rune nije iskoristio prvu meč loptu, ali drugi put nije pogrešio i napravio je jendu od najvećih senzacija u modernoj istoriji tenisa.

Novaku ovo nije bio prvi put da na turniru vraća rivale u igru i da od gotovog napravi veresiju. To mu se desilo i protiv Stefanosa Cicipasa u polufinalu, a i protiv Lorenca Musetija je imao pad u igri u drugom delu meča. U oba ta duela uspeo je ponovo da se podigne i zaigra u svom stilu, te da u prelomnim trenucima bude najbolji, onako kako je to uspevao kroz veći deo karijere. Ipak, u finalu u tome nije uspeo, a Rune je pobedom skočio na 10. mesto ATP liste i biće prva izmena na Završnom mastersu u Torinu.

Novak Đoković Novak Djoković
Novak Đoković Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Đoković je tokom turnira u Parizu pokazao da je njegov tenis i dalje na visokom nivou, ali je imao i velikih problema, koji su uspešno prikriveni sve do finala. Statistički, Novak je u finalu iskoristio samo dve od 12 brejk lopti, ali ono što zabrinjava jeste što nije spasao nijednu od tri brejk lopte rivala.

Ono što je bio problem tokom celog turnira su brejk lopte rivala. Zapravo, Novak se na turniru suočio sa sedam brejk lopti i svaki put je suparnik napravio brejk. Takođe, srpskog tenisera nije najbolje služio ni servis u Parizu, pa bi to mogao da popravi pred bitke u Torinu.

Takođe, Novak je propustio priliku da nastavi neverovatan niz. Đoković je u karijeri osvojio 38 mastersa, a do sada je u finalima imao skor od 30:0 kada osvoji prvi set. Ovoga puta u tome nije uspeo. Ujedno, prekinut je i niz od Novakovih 14 uzastopnih pobeda u Parizu koji mu je jedan od omiljenih turnira, kako on sam kaže kao Vimbldon i Australijan open, a nije uspeo da veže i treću titulu nakon što je pehare podizao u Tel Avivu i Astani.

Ostao je na šest titula u Bersiju, koliko ima i na mastersima u Rimu i Majamiju, a ovo mu je bio drugi poraz u finalu Pariza. Prethodni put ga je zasuatvio Karen Hačanov 2017. godine.

Novak Đoković Foto:REUTERS/Christian Hartmann

Očigledni padovi u Novakovoj igri mogu se opravdati i nedovoljnim igranjem ove sezone, usled problema koji su ga zadesili zbog nevakcinisanja. Možda je Novak propustio šansu za brojne rekorde u Parizu, ali je pokazao da može da se takmiči na najvišem nivou i da je velik i u porazu.

Sada mu je u mislima samo Završni masters, gde nije trijumfovao od 2015. godine. U Torinu će podloga takođe biti brza, a Novaku će svaki meč biti kao finale. Pored toga, neće smeti da otvara protivnicima šanse za povratak u meč, jer više ni fizički nije u punoj snazi.

Uprkos svim nedaćama i nepravdama, Novak ima šansu da sezonu zatvori titulu i poveća bodovni saldo na listi. Nakon Torina imaće vremena za odmor, ali i za razmišljanje o Australiji, gde mu učešće i dalje nije sigurno.

BONUS VIDEO Novak i Rune posle meča

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar