Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Novak Đoković će u utorak od 01.00 igrati meč osmine finala US Opena protiv Džensona Bruksbija, koji je po mišljenju mnogih najiritantniji teniser na čitavom ATP turu.

PROČITAJTE JOŠ

Bruksbi, 20-godišnji Amerikanac, skrenuo je pažnju javnosti na terenu, ali ne samo po fantastičnim udarcima. Naime, on važi za igrača koji najviše izluđuje svoje rivale, ali to čini vriskom.

Ređa krik za krikom, a karakteristično je da to radi i te kako svesno. Zamera mu se da to radi sa zakašnjenjem u odnosu na udarac, tačnije kada loptica tek preleti preko mreže na polovinu rivala.

Uz to često to čini tako glasno i tako dugo da publika koja ga prvi put gleda često ostane u čudu. Barem dok se ne navikne na taj nivo decibela koji nisu karakteristični za tenis.

Ovakva karakteristika nije česta u svetu tenisa, a Novaku koji voli mir (često je zamerao publici na pomeranju i buci u toku poena) ovo bi mogao da bude izuzetno neugodan faktor. Đokovića bi moglo (što ne znači i da hoće) ovo da izbaci iz takta, pa ne bi bilo nikakvo iznenađenje da vidimo nešto veću tenziju na terenu.

Novak će morati da ostane u trenutku, ali i da isključi to ometanje rivala.

Koliko je zapravo iritantan Bruksbi svedoči i jedna šaljiva anketa koja sada kruži internetom.

Jedan korisnik je napravio naravno lažni grafikon u obliku pite sa pitanjem „Da li je Dženon Bruksbi najiritantniji teniser u istoriji?“.

Obeležio je veći deo plavom bojom koja označava da, dok je preostali deo objasnio ovako „Da, ali prikazano žutom bojom“.

Reagovao je i čuveni Bred Gilbert koji je to prokomentarisao jednom prilikom sa „Veoma je glasan vrisak, stenjanje koje se samo nastavlja“. Upravo je ova teniska legenda istakla da je Bruksbi počeo i sa psihološkim igricama. Mladi Amerikanac je tokom meča sa Tejlorom Fricom usvojio taktiku Stefanosa Cicipasa bio u toaletu ukupno 18 minuta, a Gilbert na to nije ostao ravnodušan.

Bruksbi je od ove godine profesionalac, a trenutno zauzima 99. poziciju na ATP listi, što mu je i najbolji plasman koji će dodatno popraviti nakon ovog izdanja US Opena.

Ove godine ima skor od osam pobeda i četiri poraza i do sada nije igrao sa Novakom.

Rejli Opelka, američki teniser, pojasnio je Đokoviću zbog čega će ga očekivati izuzetno težak duel.

„Vrlo sam radoznao da vidim njegov meč sa Đokovićem. Mislim da će naterati Novaka da mnogo trči, on je vrlo nezgodan igrač. Nakašima je recimo od onih koji jako udaraju lopticu. Ove mlade Amerikance što dolaze biće jako teško pobeđivati“, uveren je Opelka.

Očekuje Opelka da će i sledećih godina Amerikanci imati odlične rezultate.

„Ovde je prošla tek prva nedelja. Bruksbi će biti neko ko će standardno igrati druge nedelje. Nakašima takođe. I Korda. Ti mladi momci su bolji od nas starijih, da budem iskren. Korda je pakao od igrača, Bruksbi je brutalan“, zaključio je Opelka.

Bonus video: Novakova 20. grend slem titula

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram