Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Novak Đoković ima cilj da do kraja godine ostane na čelu ATP liste, a podaci govore da je i u ovoj, sasvim neobičnoj sezoni, apsolutno zasluženo na prvom mestu.

Najbolji teniser sveta će od ponedeljka učestvovati na „Erste Bank openu“ u Beču, prvi put posle 2007. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Tamo ima priliku da osvajanjem titule akumulira još 500 poena što bi mu praktično obezbedilo i teoretski čelnu poziciju do kraja godine.

PROČITAJTE JOŠ: Novak: Vladajući neće promene, moći ćemo i bez Rafe i Rožera

Ipak, interesantno je videti kako su igrači osvajali poene u ovoj godini koja je imala neobičan prekid u trajanju od marta do avgusta zbog pandemije koronavirusa.

„U Beču nisam igrao od 2007. godine. Želim da zadržim bodovnu prednost, da ostanem broj jedan i da pokušam da steknem prednost za prva tri meseca u godini. Ti će mi dozvoliti da ostvarim jedan od dva najveća cilja“, rekao je Novak novinarima u Beogradu.

Kada bismo posmatraali samo 2020. godinu, ne uzimajući u obzir izmenu pravila o računanju ATP liste u kovid periodu (računa se 18 najboljih rezultata od marta 2019. do decembra 2020.), Novak je ubedljivo prvi.

Srpski teniser je igrajući na takmičenjima u 2020. akumulirao ukupno 6.365 bodova, daleko više od drugoplasiranog Dominika Tima koji je osvojio 3.725 bodova.

Šampion Rolan Garosa, Rafael Nadal je treći sa 3.290 poena, a iza njega Rus Andrej Rubljov koji je osvojio četiri totule ove godine (koliko i Đoković) i sakupio 2.635 poena.

Listu Top 5 zaključuje Aleksander Zverev sa 2.405 poena.

Zanimljivo je da, ako se samo gleda učinak na grend slem turnirima, tu je prvi Dominik Tim, šampion US Opena, koji je osvojio na tri grend slema (Vimbldon nije održan) 3.560 poena, što je 95,6 odsto od ukupnog broja bodova koje je osvojio ove sezone.

Novak Đoković je osvojio 3.380, ponajviše nije prvi ubog one diskvalifikacije na US Openu kada je nenamerno lopticom pogodio linijskog sudiju.

Ipak, sa 2.910 bodova više od Tima i 3.075 poena više od Nadala, apsolutno je zasluženo kralj svetskog tenisa u 2020.

Sve ovo mu daje dobru platformu da u 2021. od Australije, ukoliko sve bude u redu sa održavanjem turnira, uđe sa ambicijom da ostvari neke od davnašnjih ciljeva – svrgne Federera sa mesta broj jedan po ukupnom broju nedelja na vrhu ATP liste i smanji zaostatak za njim i Nadalom u trci za nezvaničnu titulu najboljeg igrača svih vremena (GOAT).

Ipak, najviše zbog toga jer je na terenu izgubio samo jedan meč ove sezone, Novak zaslužuje da bude kralj ATP liste.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar