Foto: EPA-EFE/MORGAN SETTE

Novak Đoković je u četvrtak doputao u Australiju i sledeće dve nedelje će provesti u strogom karantinu. Ipak, šta ga čeka u Adelejdu?

Autor: Miodrag Dimitrijević

Srbin je stigao u Australiju u istom avionu sa Rafealom Nadalom i Dominikom Timom i njih trojica će biti jedini teniseri smešteni u ovom hotelu. Uz njih se tamo nalaze još Serena Vilijams, Simona Halep i Naomi Osaka, a svi zajedno ne smeju da imaju više od 50 članova u hotelu. Adelejd se nalazi na 730 kilometara od Melburna, u kom će biti svi ostali igrači.

PROČITAJTE JOŠ

Novak i igrači se nalaze u hotelu sa četiri i po zvezdice, ali problem predstavlja činjenica da će svi teniseri i tenisrke morati da provode u sobi najmanje 19 sati dnevno. Tačnije imaju pet sati tokom kojih mogu da obavljaju treninge i oporavak, a preostalo vreme moraju da budu u sobama. Upravo zbog toga i ne čudi što je u petak Novak snimljen kako trenira u sobi, što je njegova nova realnost.

Formu će morati da potraži kroz ovakve treninge sa minimalnim kretanjem, a pretpostavlja se da će svi moći da biraju obroke kada je u pitanju ishrana. U slučaju da bilo ko prekrši bezbedosne i sigurnosne protokole moraće da plati kaznu od 19.000 dolara. Igrači će moći da se suoče sa diskvalifikacijom sa Australijan opena, deportacijom, pa čak i krivičnim postupkom. Zbog toga se njihovo kretanje nadgleda tokom čitavog dana.

Očekuje se da teniseri 29. januara prisustvuju i jednoj izložbi pre putovanja u Melburn, za mečeve ATP Kupa i Australijan opena. Sa Novakom je u Australiju doputovao i Goran Ivanišević, dok je Marijan Vajda snimljen kako radi sa njim u Marbelji tokom pripremnog perioda.

Da su kazne i te kako striktne svedoči i da bi teniseri mogli da budu diskvalifikovani u slučaju da neko od članova njihovog tima prekrši ove propisane mere, pa je ovo i zvanično postao najstroži sportski karantin do sada organizovan.

Uz sve ovo postoji mogućnost da vidimo i rigoroznije mere zbog pandemije koronavirusa, a odluka organizatora da podeli najbolje igrače i igračice od ostalih izazvalo je lavinu reakcija među kojima je najglasniji bio Žeremi Šardi:

“Ova odluka o najboljih tri igrača dolazi niotkuda i čudno je, da kažem to najblaže moguće. Oni će moći da koriste teretanu u hotelu i moći će da vežbaju što se neće računati u prozoru od pet sati. Svi mogu da izlaze. Gotovo da će moći da žive normalno, već sada imaju previše privilegija. Ako mogu da urade sve više od vas, to neće biti dobra priprema. I čudno je jer u ovom sportu bi svi trebali da budu u istom položaju”, rekao je Šardi za L’Ekip, a upravo je prisustvo teretane u hotelu od 4,5 zvezdica u kom se nalazi i naš as najveća razlika.

Nagradni fond Australijan opena je 71,5 miliona australijskih dolara, a troškovi organizacije bi mogli da narastu i do 120 miliona zbog svih protokola koje treba ispoštovati.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar