Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Novak Đoković je u odličnom ritmu započeo takmičenje na ATP Tur finalu u Londonu. Pobedio je Dijega Švarcmana sa 6:3, 6:2 i pokazao da je u dobroj formi na poslednjem takmičenju sezone.

Đoković je tako na najbolji način otvorio takmičenje u grupi „Tokio 1970“, zaradio je prvih 200 poena na ovom takmičenju i može mirno da se sprema za naredni okršaj.

PROČITAJTE JOŠ:

„Sećam se 2007. i turnira u Šangaju, kada sam debitovao na ATP Tur finalima, izgubio sam sva tri meča u grupi. Ovo je format koji vam dozvoljava da čak i ako izgubite jedan meč i dalje imate šansu da se kvalifikujete u polufinale. I uvek imate mnoštvo motivacije u smislu poena, finansija. Za svaki meč koji dobijete, zaradite 200 poena, što je približno kao da osvojite turnir Serije 250. Znam da ima još mnogo motivacije kod Dijega, siguran sam da želi da pokuša da odigra bolje nego danas“, rekao je Đoković posle pobede nad Argentincem.

PROČITAJTE JOŠ: Novak bez greške krenuo po trofej u Londonu

Ovo je bila Novakova 40. pobeda u sezoni i šesta u isto toliko okršaja sa teniserom iz Buenos Ajresa. Odigrao je daleko bolje nego na poslednjem turniru za njega pre ovoga sa Lorencom Sonegom u Beču.

„Početak meča možda nije bio tako sjajan za mene. Izgubio sam servis u trećem gemu, ali uspeo sam odmah da vratim brejk. Bilo je izjednačeno sve dok nisam napravio novi brejk za 4:3 i potom dobio početni set, U drugom setu sam više rizikova, slao loptu u uglove odlučnije, mogu da budem zadovoljan igrom u tom delu meča“, rekao je Novak.

Srpski teniser pričao je i o drugim temama. Pre svega novinama u svetu tenisa i igračima koji dolaze.

„Moramo da prilagodimo sport generacijama koje dolaze. Video sam statistiku koja me je šokirala o tome kako je prosečan navijač u tenisu star 61 godinu! Moramo nešto da promenimo. Lepo je da se tenis drži tradicije, ali mislim da nismo istražili dovoljno prostora za promene, kao što su raspored mečeva, način računanja poena, sistem rangiranja. Svaki put kad neko pomene tu temu vidimo da nema volje da se razmisli o strategiji kako da se privuku novi navijači“, smatra Đoković.

On se zalaže i za skraćenje mečeva na svim turnirima.

„Ja sam za to da se igraju svuda mečevi u tri seta. Iako grend slemovi imaju dugu tradiciju. Ne znam postoji li šansa da se to promeni, ali da, ja sam poklonik toga da se igra u dva dobijena seta. Imamo najdužu sezonu u svim sportovima, igra se turnir skoro svake nedelje od januara do novembra. Ne vidim zašto bismo igrali na tri dobijena seta, čak i zbog istorijskih razloga“, poručio je svetski broj jedan.

Novak je pričao i o početku naredne sezone i turnirima u Australiji.

„Nema više dileme da će se turniri tamo održati. Postoji samo još upitnik oko mesta karantina, koji će biti hotel u pitanju. Još doduše ne znamo šta će biti sa ATP kupom. Čujem da je izabrano osam timova, ako je to tako, onda bi bilo dobro da se organizuje još neki turnir Serije 250. Trenutno smo u fazi ‘hajde da sačekamo’. Nikome nije lako. Očekujem da u narednih nekoliko meseci igramo bez publike ili sa vrlo malo ljudi na tribinama“, zaključio je Đoković.

S druge strane, Švarcmanu je ovo bio 14. poraz u sezoni.

„Sve je teško kad igrate sa Novakom. Ono što radi kada igra najbolje je da dobro plasira loptu, kontroliše je dobro, tako je u svakom poenu u meču. Teško je videti i znati šta će uraditi. Mnogo je neugodan kada ima priliku da diktira poen“, zaključio je Švarcman.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar