Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Velike promene u ATP kalendaru u sledećoj sezoni idu na ruku našem Novaku Đokoviću da ostvari jedan od najvećih profesionalnih ciljeva - rekord broja nedelja na svetskom vrhu.

ATP je objavio da će se Australijan open igrati tek od 8. do 21. februara (ne od 18. januara kako je bio prvobitni plan), što znači da Srbin ne može da izgubi prvo mesto na listi sve do ponedeljka, 22. februara 2021!

PROČITAJTE JOŠ

Zbog čega? Pre ovoga neće biti odigran nijedan veliki masters turnir kojim bi eventualno Rafael Nadal mogao da ga ugrozi.

Razlika između dva tenisera u ovom momentu iznosi neverovatnih 2.180 bodova. U Melburnu je Nadal prošle godine završio takmičenje u četvrtfinalu porazom od Dominika Tima, pa bi eventualni trijumf na prvom grend slem turniru naredne godine mogao da podeblja njegov saldo za 1.640 bodova. I dalje nedovoljno da pretekne Srbina.

Zapravo bi mu bilo neophodno da pobedi na svim mečevima ATP Kupa u singlu kako bi poboljšao svoj učinak za tek 380 bodova.

Veoma težak zadatak jer bi uz ova dva trijumfa morao da igra i neki od manjih turnira.

Do 22. februara, do kad je Novak sigurno prvi, izbrojaće čak 308 nedelja na vrhu, pa će mu biti neophodne još samo tri da sruši rekord Rodžera Federera.

Dugo se mislilo da niko neće moći ni da ugrozi, a kamoli da sruši 310 nedelja koliko je Švajcarac proveo kao najbolji na svetu.

Ipak, Novak bi tog 8. marta 2021. mogao da odnese cveće supruzi Jeleni i majki Dijani i da im čestita Međunarodni dan žena, a one bi mogle da pozdrave njegovih 311 nedelja na vrhu ATP liste.

Kada je u pitanju sam kalendar, od 5. do 13. januara će se igrati mečevi u Delrej Biču i Antaliji (iz kategorije 250), zatim će se od 10. do 13. januara igrati kvalifikacije za Australijan open, i to u Dohi!

U Melburnu će se najpre od 31. januara do 6. februara igrati dva turnira koji pobedniku donose 250 ATP bodova, koji će predstavljati neku vrstu proba pred grend slem. Australijan open će po prvi put morati da sprovede sve rigorozne mere zbog pandemije koronavirusa sa znatno strožim zakonima tamošnje Vlade.

Upravo zbog toga je teško očekivati da će bilo ko od najboljih tenisera sveta odlučiti da sezonu započne pre ATP Kupa koji je na programu u zgusnutom rasporedu od 1. do 5. februara.

Srbija će sa novim selektorom Viktorom Troickim braniti osvojeni pehar na ovom turniru, a sreću joj je poželeo Nenad Zimonjić koji je istakao da je „iznenađen odlukom igrača da ga smene“.

Đoković je tako blizu istorije. Zacrtao je sebi još tri velika cilja u karijeri, da pretekne Federera po broju nedelja na vrhu ATP liste, da osvoji najveći broj grend slem pehara u karijeri i zlato na Olimpijskim igrama. U idealnom scenariju bi sva tri polja mogao da štiklira već naredne godine!

Foto: Screenshot Atptour.com

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar