Novak Đoković, Rodžer Federer
Novak Đoković, Rodžer Federer; Foto: EPA-EFE/Laurence Griffiths

Veliko pitanje je da li bi tenis bio ovoliko popularan da od Mastersa u Monte Karlu 2006. godine nije napravljen prvi od ukupno 50 koraka ka kreiranju nećega što će ostati upamćeno kao jedno od najvećih rivaliteta u istoriji belog sporta, a čiji glavni akteri su bili Novak Đoković i Rodžer Federer.

Nakon te pobede Švajcarca od 2:1 bilo je potrebno da prođe još godinu dana, kada je u finalu Kanada Mastersa 12. avgusta 2007. Đoković po prvi put odneo pobedu nakon dva taj-brejka, da bi 2016. Novak u polufinalu Australijan opena došao do vođstva u međusobnim duelima (23-22).

PROČITAJTE JOŠ...

Od tada do danas, Đoković je na svoj konto dodao četiri trijumfa, Federer jedan, pa aktuelni „broj jedan“ ima prednost u pobedama 27-23.

Svi ovi dueli bili su dovoljni za drugo mesto na listi najvećih teniskih rivaliteta u Open eri (prvo mesto zauzimaju Rafael Nadal i Đoković sa 56). Iz tog razloga, njih dvojica su bili gosti emisije „ATP Uncovered“, gde su evocirali uspomene na neke od svojih najvećih mečeva.

„Odigrali smo toliko mnogo sjajnih mečeva tokom godina. Svaki put kad kročim na teren protiv njega osetim uzbuđenje, jer sve to na neki način nadmašuje sam meč. Ide i preko samog sporta“.

Njih dvojica su odigrali 18 polufinala i finala na prethodnih svojih 20 mečeva, što svemu dodaje draž, a i Federer ističe da su mečevi protiv Đokovića drugačiji.

„Novak može da igra na različitim podlogama podjednako dobro. Uvek igra na određenom nivou, zbog čega morate da budete na najvišem mogućem nivou kako biste pobedili. Kreće se savršeno, i ja imam dobru koordinaciju, tako da se uklapamo dobro.“

Đoković se osvrnuo na meč koji je njemu ostao u najlepšem sećanju – finale Vimbldona iz 2019.. godine:

„Sigurno ulazi u top dva, tri meča koje sam ikada odigrao, to finale. Sigurno spada u najzahvetnije, najuzbudljivije – i na mentalnom i na fizičkom nivou, iz svakog moućeg aspekta.“, podsetio se Novak meča koji je trajao četiri sata i 54 minuta, a Đoković je slavio u petom setu –  7-6(5), 1-6, 7-6(4), 4-6, 13-12 (7-3).

„Vratite se u to vreme, i morate da cenite to vreme, tu borbu, taj tip meča. Nemate uvek priliku da budete deo mečeva poput ovih, a kad dođu, morate da ih cenite.“

Na samom završetku razgovora, Federer je pomalo iznenadio svojom iskrenošću:

„Verujem da su rivaliteti super važni za sport. Čine ga popularnijih. Mislim da je neophodan neko sa kim ćete imati rivalitet. Kad sam ja u pitanju… hvala bogu da sam imao takve mečeve sa Novakom. Mislim da smo izvlačili najbolje jedan iz drugog“, zaključio je Federer.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare