Novak Đoković vakcina
Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

Novak Đoković je jednom nespretnom izjavom postao sinonim za antivaksera, a engleski mediji ne prestaju da ga prozivaju. Ipak, utisak je da su sada otišli predaleko jer je na svakoj vesti o vakcinaciji protiv koronavirusa (čak i kada se ne oglasi) u tenisu upravo slika našeg asa.

Novak je sredinom prošle godine izjavio da „ne želi da u telo unosi nešto neprovereno“, te da će sačekati da vakcina dobije sve potrebne sertifikate i dozvole.

PROČITAJTE JOŠ

To je bilo dovoljno da ga zauvek etiketiraju kao antivaksera, a engleski mediji nisu prestali sa napadima čak ni nakon priče za „Njujork tajms“.

„Video sam da su inostrani mediji malo izvukli iz konteksta moju izjavu i napisali da sam protiv bilo kakve vakcinacije. Problem je kada te neko tera da na silu u telo ubaciš nešto neprovereno. To ne želim i za mene je to neprihvatljivo. Nisam protiv vakcinacije. Ko sam ja da pričam o vakcinama kada su tu stručni ljudi, medicinski radnici koji spasavaju ljude širom sveta? Siguran sam da postoje vakcine sa malim nuspojavama koje su pomogle da se zaustavi širenje raznih infekcija“, dodao je on avgusta.

Reagovao je tada i epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon koji je savetovao našeg asa.

„Kao jedan od najvernijih Đokovićevih navijača, voleo bih da sam imao prilike da mu približim značaj i ogroman doprinos imunizacija za zdravlje stanovništva. Sada je kasno, stvorio je pogrešna uverenja i tu više nema pomoći. Majstore, želim ti sve najbolje. Pokušaj ubuduće da izbegavaš direktne odgovore na pitanja u vezi vakcinacija jer imaš ogroman uticaj“, poručio je Kon.

Kasnije je bio proglašen za „Kovidiota godine“, uz brojne pogrdne nadimke poput „Novax Djokovid“… Dovoljno da se uoči trend da će Novak i u budućnosti, šta god da uradi (ili ne uradi) biti na meti kritika.

Novak Đoković se čudi, začuđen
Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

Ipak, kako objasniti da se o njemu i vakcinaciji piše čak i u trenutku kada se o tome nije ni oglašavao.

ATP je najavio da će igrači koji se odluče da prime vakcinu moći odmah da učestvuju na turniru, bez da prolaze kroz samoizolaciju i čekanja nekoliko negativnih rezultata na PCR testiranjima.

Nimalo slučajno su britanski „Dejli mejl“ i „Telegraf“ stavili Novaka na naslovnu fotografiju i tako ga još jednom odredili u negativnom kontekstu.

„Dejli mejl“ nakon što je objasnio nova pravila navodi u jednom segmentu „I Novak Đoković čije je opiranje vakcini dobro dokumentovano“, kao da nije sačuvano sve ono kada je negirao ovu tvrdnju.

PROČITAJTE JOŠ

Do sada su Andrej Rubljev, Dijego Švarcman, Arina Sabalenka i Elina Svitolina javno rekli da su protiv vakcine.

„U ovom trenutku mi vakcina ne daje nikakvu privilegiju. I dalje moram da budem u ‘mehuru’. Ako me pitate da biram, onda ne bih to uradio“, rekao je Rubljev.

Švarcman takođe ima otpor prema vakcinaciji.

„Ako budem imao šansu u budućnosti pomoći ću porodici da dobije vakcinu, ali stvarno ne volim vakcinu. Nikada nisam primio vakcinu, to nije tradicija u mojoj porodici. Čitao sam mnogo o tome da Tokio želi da vakciniše sportiste. Ako sportisti dobiju priliku da vakcinišu pre Tokija, možda to i uradim“, rekao je Argentinac i tako pokazao da nije u potpunosti odbacio ideju o vakcinaciji.

Do sada nije poznato koliko je tenisera i teniserki primilo vakcinu, osim za Simonu Halep koja je objavila fotografije tog trenutka u toku boravka u rodnoj Rumuniji.

Turnir u Majamiju je pokazao da teniseri oklevaju da prime vakcinu jer i dalje, iz kog god razloga, sumnjaju u ispravnost, iako ju je odobrila i Svetska zdravstvena organizacija. Ne žele da se vakcinišu dok ne vide jasne prednosti toga u smislu ustupaka koje će napraviti države, ATP, organizatori turnira, a kada su ta vrata počela da se otvaraju i stavovi će se uskoro promeniti.

Valjda se promeni i još nešto, pa zapadni mediji u budućnosti ne koristiti svaku priliku da Novaka predstave u negativnom svetlu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar