Novak Đoković, Rodžer Federer, Rafael Nadal
Foto: EPA/EFE

Jedan fanatični navijač Rodžera Federera napisao je otvoreno pismo Rafaelu Nadalu, spomenuvši i Đokovića.

Novak Đoković umešao se odavno u rivalstvo Federera i Nadala, izjednačio se po broju Grend slem titula, a prelomna je bila titula u Parizu prošle godine.

PROČITAJTE JOŠ

Novak je na šljaci Rolan Garosa došao do druge titule, „preoteo“ je Rafin teren, a to je bio deo otvorenog pisma.

Đoković je tada slomio srce mnogim navijačima Nadala, ali i Federera, jer je tako postao najveća pretnja za njihov slem rekord.

Pismo prenosimo u celosti, objavljeno je na portalu Sportskeeda.

„Dragi Rafa,

Trenutno prolazim kroz niz emocija. Tokom značajnog dela poslednje dve decenije, navijao sam za svaki Vaš poraz. Kao okoreli navijač Rodžera Federera, uvek sam bio srećan kada izgubite ili propustite turnir jer je to značilo da gubite priliku da osporite njegov status najvećeg svih vremena..

Od kada se sećam da sam gledao tenis, bio sam zadivljen Federerom. Njegova tačnost, jednostavnost i elegancija uvek su me ostavljali zadivljenim.

Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

Činilo se kao da su se sve zvezde poklopile kada je Federer osvojio svoju prvu titulu na Vimbldonu, pobedivši Marka Filipusisa i učvrstivši svoju poziciju na vrhu.

Pa čak ni kada si ti, Rafaele Nadale, stigao na scenu osvajanjem Rolan Garosa 2005. godine, nije mi smetalo. Na kraju krajeva, u to vreme ste bili novajlija u poređenju sa Federerom, a šljaka mu nikada nije bila omiljena podloga.

Međutim, ti i Federer ste ubrzo postali veliki rivali. Vaše prisustvo, posebno na turnirima na šljaci, počelo je da me brine. Federeru je karijerni slem delovao kao daleka mogućnost, posebno nakon što je izgubio u tri seta u finalu Rolan Garosa 2008.

Da dosolim njegove i moje rane, konačno si uspeo da probiješ tvrđavu Vimbldon 2008. Meč će ući u istoriju tenisa kao jedno od najvećih Grend slem finala ikada odigranih. Bilo mi je slomljeno srce kada je Federerov forhend pogodio mrežu i kada ste Vi podigli trofej.

Rodžer Federer i Rafael Nadal Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Bio je to veliki napor sa vaše strane da pobedite na Vimbldonu, ali naivnom Federerovom navijaču kao što sam ja, zariven je nož u grudi. Kada ste pobedili Švajcarca na Australijan openu 2009, a on nije mogao da obuzda suze tokom ceremonije dodele pehara, osetio sam iste emocije u grudima.

Trebalo mi je osam Grend slem mečeva i četiri godine od 2005. da konačno počnem da cenim tvoje veličanstveno putovanje u tenisu.

Bio sam siguran da će Federer morati bar jednom da bude šampion na Rolan Garosu da bi učvrstio svoje nasleđe u ovom sportu. I zbog toga ću zauvek biti zahvalan Robinu Soderlingu. Njegova pobeda u četvrtoj rundi nad tobom dala je mom idolu šansu da se iskupi, a on je šansu zgrabio obema rukama.

Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

Osvojili ste Grend slem i 2010. i ubrzo ste se vratili kao neprikosnoveni kralj na Rolan Garosu.

Ali, u to vreme došlo je do promene paradigme u tenisu. I vi i Federer bili ste izazvani rastućom dominacijom Novaka Đokovića i Endija Marija i novim Grend slem osvajačima poput Stana Vavrinke i Marina Čilića. Njihov uspeh je nagovestio pojavu novih šampiona u tenisu, a besprimerna dominacija Federera i Nadala počela je da nestaje.

Foto: EPA/BARBARA WALTON
Foto: EPA/BARBARA WALTON

Dakle, kada ste se obojica vratili na Australijan open 2017, više nisam bio sasvim siguran za koga da navijam. Od 2004. do 2015. Vi i Federer ste odigrali najmanje jedan meč jedan protiv drugog svake godine. Taj niz je prekinut 2016. Kada ste oboje stigli do finala, dok je moje srce potajno navijalo za Federera, bio sam samo zahvalan što sam gledao moja dva omiljena igrača kako se takmiče za još jednu Grend slem titulu.

Kada ste slomili Federera u petom setu, bio sam na ivici fotelje. Bio sam uveren da će mu biti potreban ogroman napor da te pobedi, a kada je to učinio, nisam mogao da kontrolišem svoje emocije. Ali takođe sam osećao simpatije i veliko poštovanje prema vama zbog vašeg puta kroz Australijan open.

Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

Federer je održao emotivan govor na ceremoniji i njegove reči su odjeknule u mojim sopstvenim osećanjima.

„Želeo bih da čestitam Rafi na neverovatnom povratku. Tenis je težak sport. Nema remija, ali ako postoji, ako bi to bio jedan, bio bih oduševljen da prihvatim da ovo večeras podelim sa Rafom“, rekao je on.

„Želeo bih da se zahvalim Rafinom timu. Nastavi da igraš Rafu. Potreban si tenisu.“

Navijač Rodžera Federera takođe počinje da podržava Rafaela Nadala.

Rodžer Federer Roger Federer
Rodžer Federer Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Kada se završila sezona 2017, bio sam presrećan što sam video kako su titule na Grend slemu ravnomerno podeljene između vas i Federera. Osvojio je Australijan open i Vimbldon, a vi ste pobedili na Rolan Garosu i US openu.

Bio sam još više oduševljen kada ste pobedili Đokovića na Rolan Garosu 2020. i osvojili svoj 20. Grend slem. Dvojica mojih omiljenih tenisera su izjednačeni na isto toliko grend slem titula.

Možete zamisliti moje slomljeno srce kada sam gledao polufinale Rolan Garosa 2021. protiv Đokovića, gde je dominirao protiv Vas na Vašoj omiljenoj podlozi. Nisam bio uznemiren jer ste izgubili od Đokovića, bio sam uznemiren jer ste izgubili na Rolan Garosu.

Srce mi se stiglo ubrzo nakon što ste objavili da završavate sezonu zbog povrede. Nisam bio siguran da li ćete se ikada vratiti.

Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

Dakle, kada ste se ove godine vratili na tur, ja sam, kao i mnogi drugi ljubitelji tenisa, bio skeptičan u pogledu vaših šansi na Australijan openu. Vaš žreb je bio težak, a igrali ste duge mečeve da biste došli do finala.

Moje nade da ću vas ponovo gledati kako pobeđujete na Rod Lejver Areni počele su da blede kada je Danil Medvedev rano preuzeo kontrolu nad finalom. Pri 2-3 i 0-40 u trećem setu, skoro sam zatvorio oči jer nisam mogao da gledam kako se sve neizbežno odvija.

Međutim, vaša odlučnost, hrabrost i borbenost pokazali su zašto ste najveći. Vaša pobeda na Australijan openu nije samo rekordno putovanje; to je priča o inspiraciji i odlučnosti za sve koji prate ovaj sport. Možda ste pretekli Federera u slem trci, ali kao „Fedalov fan“, oduševljen sam vašim dostignućem.

Foto: Juergen Hasenkopf / Shutterstock Editorial / Profimedia

Federerova čestitka za vaš rekord dirnula je srca mnogih obožavalaca širom sveta, uključujući i moje.

Činjenica da ti i Federer uživate u uspehu jedan drugog čini vas legendama.

Ono što je počelo kao rivalstvo na terenu 2005. preraslo je u prijateljstvo koje prevazilazi šampionske titule i rekorde. Nasleđe koje ostavljate za sobom će možda ostati neprevaziđeno od bilo koga drugog koji se bavi ovim sportom.

BONUS VIDEO Novak kod Vučića, prvi put je pričao javno o pritvoru i reakciji države

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar