Ilustracija: Nova.rs / S.Đ.

Beograd umesto Marbelje, Goč ispred luksuznih mesta u Alpima, srpski manastiri umesto dalekih destinacija - Novak Đoković svoj mir pronašao je u Srbiji.

Iako može da izabere mesto na planeti na koje bi otišao sa porodicom, prvi teniser sveta nekako uvek bira rodnu zemlju.

I često je obilazi, kad god mu se ukaže prilika. Viška vremena gotovo da nema, samo opet nekako nađe nekoliko dana da dodatno upozna Srbiju i njene lepote. Da „siđe“ među obične ljude, popriča sa njima, slika se, a onda posveti sebi i napuni preko potrebnom energijom za dalje.

PROČITAJTE JOŠ

Đoković je i najavio da će ovih dana uživati u obilasku Srbije, pred poslednji turnir u sezonu – Završni masters u Londonu (15-22. novembar).

Poslednja u nizu domaćih destinacija koju je izabrao je manastir Šišatovac na Fruškoj gori.

Novak je prisustvovao jutarnjoj službi, da bi onda i porazgovarao sa tamošnjim monasima.

Inače, manastir Šišatovac datira još iz 13. veka i ima burnu istoriju. Podigao ga je Stefan Dragutin i zanimljivo je to što se u njemu lečio Nikola Tesla od kolere.

Danas, između ostalog, kompleks manastira čini i obnovljena crkva Hrama Rođenja presvete Bogorodice, dok je poznato koliko je Tesla večita inspiracija prvog tenisera sveta.

Đoković je svojevremeno naveo i da mu je želja da decu, Stefana i Taru upozna sa svim lepotama i raznim mestima u našoj zemlji.

I nema sumnje da će ih vremenom upoznati i sa mestima koje je već obišao. Zajedno sa porodicom bio je i u beogradskom Muzeju iluzija, a posetu je iskoristio i za fotografiju sa ilustracijom Nikole Tesle.

Pomenuti obilazak bio je pred turnir u Beču na kojem je ostvario cilj i obezbedio prvo mesto na svetu po šesti put, i pored neočekivane eliminacije.

Posete manastirima, kao što je Šišatovac, nisu mu strane.

Kao mali je obožavao planinu, a tu ljubav zadržao je i do današnjih dana. U martu ove godine je iskoristio kratku pauzu posle osvajanja Australijan opena i turnira u Dubaiju da skokne do Rtnja, o kojem je biranim rečima i nedavno govorio, prilikom odlaska u „Bosanske piramide“.

I na planini Rtanj locirano je više desetina pećina i pukotina, u kojima Novak pronazali mir i mesta za meditaciju.

 

View this post on Instagram

 

Uvek pogled ka vrhu, a put strm, blatnjav, klizav ali beskrajno zanimljiv i izazovan. Nekada mogu samo da te gledam i navijam dok se penjes (jer na te vrhove moras sam, al uz podršku) a nekada te pratim i s tobom uživam u pogledu i lepoti visine. Najlepše od svega je naše zajedničko vreme i te uspomene koje nas uvek zbližavaju ? zahvalna na još jednom osvojenom vrhu s tobom i uz tebe! @djokernole We climbed another mountain top together!! Yeeeeyyy!! ?There is nothing I would rather do than climb the peaks with you ? some of your “climbs” I observe as a cheerleader, and in some of them I actively participate… i am so grateful and excited to have such strong partner in you. Love the challenge you bring to me, thank you for another amazing adventure amore!

A post shared by Jelena Djokovic (@jelenadjokovicndf) on

„Uvek pogled ka vrhu, a put strm, blatnjav, klizav ali beskrajno zanimljiv i izazovan. Nekada mogu samo da te gledam i navijam dok se penješ (jer na te vrhove moraš sam, al uz podršku), a nekada te pratim i s tobom uživam u pogledu i lepoti visine. Najlepše od svega je naše zajedničko vreme i te uspomene koje nas uvek zbližavaju. Zahvalna na još jednom osvojenom vrhu s tobom i uz tebe“, napisala je njegova supruga Jelena trećeg dana marta uz fotografiju na Instagramu.

Zašto je Nole izabrao baš Rtanj za bek od gradske buke verovatno svedoče i brojni mitovi o toj planini.

„Doživeo sam nešto približno kao na Rtanj planini u Srbiji i nema tih superlativa i reči hvale koje bi tebe opisale za sve što si ovde uradio. Ljudi tek polako ulaze u razumevanje suštine svega. Moj subjektivni osećaj je fenomenalan i fasciniran sam piramidom Sunca”, poručio je Đoković u Visokom Semiru Osmanagiću, osnivač fondacije „Arheološki park – Bosanska piramida Sunca“.

Dva meseca kasnije najbolji teniser sveta pojavio se i na Goču, po povratku iz Amerike.

 

View this post on Instagram

 

#planinagoč #kingoftennis #amazingday☀️

A post shared by Dusan Sredojevic (@dudelange995) on

Tom prilikom je poslednjih dana maja otišao i u porodični obilazak manastira Svetih besrebrenika Kozme i Damjana, u selu Pleš u opštini Aleksandrovac.

Prema predanju, još u 15. veku na tom mestu postojala je bogomolja čija se izgradnja pripisuje Nemanjićima. Crkva je stradala 1901. godine od velike poplave reke Rasine, a današnji kompleks sagrađen je između 1996. i 2003.

Sa Novakvom su bili i majka Dijana i otac Srđan, kao brat Marko i prijatelji.

Jasno je: Srbija, porodica, prijatelji i slobodno vreme – Đokovićev recept za punjenje baterija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare