Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Teniska sezona još nije ni počela, a Novak Đoković je izvojevao prvi važni trijumf u 2021. godini. Nije reč o takmičarskim mečevima, već o boljim zaradama za sve tenisere sveta.

Đoković je krajem prošle godine osnovao Udruženje profesionalnih tenisera (PTPA) sa namerom da se igrači pitaju mnogo više o budućnosti „belog sporta“.

PROČITAJTE JOŠ

Početkom ove godine je Udruženje sa Novakom na čelu dobilo prvu važnu bitku u „novčanom ratu“ sa čelnicima ATP.

Godinama su teniseri dobijali gotovo mizerne premije za prolazak kroz kvalifikacije nekog turnira, ali i za pobede u uvodna dva ili tri kola. Ipak, svest o tome je probudio Novak, što je pogotovo bitno u trenutku kada smo svedoci da profesionalni teniseri (i teniserke) tokom pandemije koronavirusa moraju da pronalaze druge poslove.

Najbolji primer je Kevin Kravic, koji je 28-godišnji dubl specijalista, a prethodne godine je u teniskoj pauzi radio kao prodavac u supermarketu.

„Radim u supermarketu za 450 evra već nekoliko nedelja. Još sam ranije planirao da se bavim ‘normalnim’ poslom neko vreme. Koronavirus mi je dao priliku da to i ostvarim. Neke moje kolege ustaju u pet ujutru i u prodavnici su do pola šest kako bi napunili police. Na ovaj način učim da imam više empatije“, rekao je Kravic tada u intervjuu za „Špigel“.

Da se ovakve stvari ne bi ponavljale bio je naglasniji Novak, a nimalo slučajno je njegov vapaj čuo najpre Australijan open, grend slem koji je Srbin osvojio osam puta.

Naime, premije u Melburnu će ostati iste (ukupan fond 71,5 miliona australijskih dolara), ali će sada biti drugačije raspoređene.

Novak je doneo ovakvu odluku donekle i na sopstvenu štetu jer bi osvajanjem ovog turnira 2021. godine uzeo čak trećinu (tačno 33 odsto) manje novca nego godinu dana ranije – 4.120.000 naspram 2.750.000.

Smanjene su premije i za finalistu sa 2.065.000 na 1.500.000 (27 odsto), te za svakog ko izbori plasman u polufinale (sa 1.040.000 na 850.000 australijskih dolara).

Nagrade su ostale samo nepromenjene za četvrtfinale (525.000), dok će igrač u prvoj rundi dobiti 11 odsto više (100.000 prema 90.000), u drugoj 17 odsto (150.000 naspram 128.000), a u trećoj čak 19 odsto više novca (215.000 prema 180.000). U osmini finala će se plaćati sedam odsto više i to je povećanje od 20.000 dolara u odnosu na prethodnu sezonu kada je plaćano tačno tri stotine hiljada dolara.

Povećane su premije i za kvalifikacije koje sada postaju posebno privlačne za sve igrače, a najveći rast je doživela svota za pobedu u prvoj rundi (25.000 prema 20.000) od tačno 25 odsto.

Pomenimo da ATP nastavlja da zastrašuje sve tenisere ili tako deluje jer igrači neretko obrišu objave u kojima pominju PTPA (ili nas je splet neverovatnih slučajnosti naveo na takav zaključak).

To se desilo i sa Gastaom Elisom, alim naravno, na internetu ništa nije zauvek obrisano:

„Hvala ATP, siguran sam da je ovo bio zahtev tenisera. Kojih tenisera? I dalje sam iznenađen da je Novak Đoković stvorio drugu tenisku asocijaciju“, napisao je Elias, a onda nedugo zatim obrisao objavu.

Nakon svega postaje jasno koliki uticaj zapravo u svetu tenisa ima Novak, kada je uspeo da izdejstvuje jednu ovako radikalnu promenu pravila. Novoformirani ATP savet igrača u kome se nalaze Rodžer Federer i Rafael Nadal se još uvek nije izjašnjavao po ovom pitanju, ali smo kroz dugogodišnje iskustvo zaključili da se oni retko odlučuju na ovakve poteze, retko se odlučuju da „plivaju uzvodno“.

Novak je dobio prvu bitku u „ratu novca“, ali bi njegova misija teniskog Robina Huda mogla da podstakne i ostale da preispitaju odnos prema onim teniserima koji iako nisu najbolji na svetu i zauzimaju mesta daleko ispod Top 10 i dalje čine pravu suštinu ovog sporta.

Polako ulazimo u doba kada će i teniseri koji ne osvajaju najveće turnire svakog meseca moći da žive isključivo od nagrada na turnirima, baš kao što fudbaleri ili košarkaši mogu u svojim granama. Promena je tu, iza ugla. Novak je samo prvi provirio tamo gde su drugi uporno žmurili…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare