Novak Đoković u Rimu 2020. godine
Foto: EFE/Riccardo Antimiani / POOL

Dobro je počelo, pa je usledio pad, sad se sve zahuktava

Novak Đoković otvorio je 2023. godinu na najbolji mogući način – sa dve titule, od kojih je jedna bila direktna osveta Australijancima za sve što su mu uradili prošle godine kada je deportovan pred početak prvog grend slema u sezoni.

Titulom na Australijan openu, srpski teniser se izjednačio sa Rafaelom Nadalom po broju osvojenih grend slem trofeja (22), a priče o tome ko je najbolji teniser u istoriji ponovo su se pojačale.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako broj grend slemova nije jedini parametar za određivanje najboljeg ili najvećeg, to jeste glavni kriterijum za mnoge i jasno je da će u konačnoj računici onaj sa najviše grend slem titula važiti za posebnog, jedinstvenog ili kako kod želite to da nazovete.

Đoković je sezonu otvorio sa 15 uzastopnih pobeda, ali je onda usledio vidljiv pad i dva poraza u tri meča. Najpre je tu bio neuspeh u polufinalu Dubaija, a „krivac“ za to bio je Danil Medvedev, koji je baš u tom periodu vezao četiri titule.

U Monte Karlo Novak je stigao nakon više od mesec dana „pauze“, ali i kao jedan od favorita za titulu, iako je bilo jasno da nećemo gledati njegovo najbolje izdanje, jer je to tek početak sezone na šljaci. Pokazalo se da Đoković ima probleme u Monalku, da mu još uvek šljaka nije najbolje „legla“, te je u osmini finala ispao od Lorenca Musetija nakon preokreta sa 2:1. Zbog toga će Srbin u nastavku sezone morati da pritegne malo jače i pokaže zašto zaslužuje zvanje GOAT.

Foto: NSJsport / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prilika za kalendarski slem

Odigran je tek jedan grend slem u sezoni, te je postalo jasno da će jedino Novak ove godine imati priliku da osvoji kalendarski slem, kojem je bio najbliži 2021. godine, kada je izgubio samo u finalu US Opena.

Sledeća stanica na tom planu je Rolan Garos, koji je Novak osvajao tek dva puta u karijeri, ali možda se baš ove sezone otvara velika prilika da to uradi po treći put.

Rafael Nadal muči muke sa povredama, Karlos Alkaraz ili zablista ili je van terena, pa se čini da je Novak među glavnim favoritima za titulu u Parizu.

Nakon toga ide i Vimbldon, gde apsolutno niko u ovom trenutku ne može da se meri sa Novakovom igrom na travi, a usput će to biti prilika da se odbrani prošlogodišnja titula i osvoji novih 2.000 ATP bodova, koji su Đokoviću uskraćeni prošle sezone.

Konačno će srpski teniser moći da nastupi i na US Openu, pošto mu je već duže od godinu dana zabranjen ulaz na teritoriju SAD, ali to se u maju menja zbog ukidanja kovid mera.

Jasno je da je Novak favorit na svim grend slemovima, a kalendarski slem bi definitivno zacementirao njegovo mesto kao najboljeg u istoriji „belog sporta“.

Ipak, od preostala tri tradicionalno za Novaka će biti najteže osvojiti Rolan Garos, a biće zanimlivo videti i kako će emotivno podneti povratak u SAD, te tamošnju „dobrodošlicu“.

PROČITAJTE JOŠ:

Mlađa generacija preti sa svih strana

Đoković je prošle sezone iskusio poraze od Alkaraza i Holgera Runea i to u završnicama mastersa, dok je na Vimbldonu jedva pobedio Janika Sinera posle preokreta u pet setova.

Pomenuta trojica sada konstantno igraju u završnicama turnira i to ne onih uslovno rečeno malih, već i na grend slemovima.

Kada na to dodate već oprobane sile Medvedeva, Rubljova, Zvereva i Cicipasa, ali i neke poput Ruda, Frica, Ože-Alijasima i ostalih jasno vam je da tenis postoji i posle „velike trojke“.

Može se reći da je Nadal malo izgubio korak sa mlađima, pošto sada propušta veliki broj turnira, a čini se da Novak i te kako ima snage da iznese borbu sa njima, jer kako kaže „35 je novih 25“, a to njegovo telo i fizička sprema potvrđuju.

Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Sigurno je i da će u Novaku kad-tad proraditi onaj srpski inat, te da će Alkaraz i Rune dobiti revanš za prošlu godinu.

Šest mastersa za potvrdu rekorda

Srpski as trenutno ima 38 masters trofeja, a prvi iza njega je Nadal sa 36. Od početka sezone odigrano je tri turnira iz serije 1000, a Novak čak na dva nije mogao da učestvuje, jer su oba bila u SAD – Indijan Vels i Majami.

To mu je smanjilo mogućnost da uveća svoj rekord, ali će već prvu priliku za to imati u Madridu. Nakon toga će imati priliku i u Rimu, koji obožava, a tamo je čak šest puta bio šampion.

Kasnije tokom sezone Đoković će imati još četiri prilike za osvajanje Mastersa, sigurno će mu prijati i povratak u Šangaj, dok bi u Torontu i Sinsinatiju takođe mogao da se „osveti“ svima onima koji su ga sprečavali da putuje gde hoće. Pred sam kraj sezone igraće i u Parizu, gde brani finale.

Teško je očekivati da Nadal može da sustigne Đokovića po ovom parametru, ali je sigurno da se Novak neće osvrtati za sobom već samo grabiti napred i probijati sve granice.

Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Borba za prvo mesto

Đoković je u ponedeljak započeo svoju 383. nedelju na vrhu sveta, siguran je kao prvi sve do Mastersa u Madridu, a teško je da će i posle njega skinuti krunu.

Broj od 400 nedelja sve se više čini kao realan, a s obzirom da će imati priliku da igra na tri turnira (ukupno 4.000 bodova) na kojima nije imao priliku prošle sezone, plus će se još računati bodovi sa Vimbldona (2.000), deluje kao da će Novak daleko odmaći od Štefi Graf koja je stala na 377. sedmici.

Najveći konkurent Đokoviću za prvo mesto je trenutno Alkaraz, Medvedev se znatno podigao, a ne treba otpisivati ni Cicipasa. Za sve ostale se čini kao da trenutno nisu dovoljno dorasli prvom mestu i bilo bi pravo čudo da do kraja ove sezone pokvare planove pomenutima.

Novak Đoković Foto: EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

Završni udarac Nadalu

Bez ikakve sumnje Nadal je uradio mnogo za tenis, njegovo mesto u večnosti je cementirano, ali s obzirom na sve povrede i probleme, čini se kao da je penzija sve bliže.

Mnogo puta do sada Španac je uspeo da razuveri sve one koji su sumnjali u njega, vraćao se kao jači posle povreda, ali telo je sada istrošeno, a tu je i porodica kojoj treba posvetiti vreme i pažnju.

Nadal čini sve kako bi što spremniji dočekao Rolan Garos, na kom je favorit pa makar igrao i bez jedne noge, ali bi upravo u Parizu mogli da dobijemo odgovore na mnoga pitanja.

Na drugom grend slemu najbolje će se videti u kakvoj je Nadal formi, u kakvom mu je stanju telo, da li je u mogućnosti uopšte da se nadmeće na najvišem nivou…

Ranjeni lav često jeste najopasniji, ali bi Đoković titulom na Rolan Garosu i sa još nekoliko uspeha ove sezone mogao da zada i završni udarac Nadalu u GOAT trci.

BONUS VIDEO Đoković u neverici u Monte Karlu: Svi protiv mene proigraju