Novak Đoković Australian Open 2020. Novak Djoković
Novak Đoković Australian Open 2020. Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

"Čuo sam veoma dobru metaforu – mnogo je lakše vuku koji trči uzbrdo kako bi se popeo na planinu. Možda mu i nije lakše, ali je sigurno gladniji od onog vuka koji stoji na vrhu."

PROČITAJTE JOŠ

Bile su ovo reči kojima je Novak Đoković započeo konferenciju posle osvajanja Australijan opena 2016. godine.

„Možete posmatrati sa različitih aspekata. Verujem da se svake nedelje momci bore kako bi postali broj 1. Gladni su da budu najbolji na svetu i ja to znam. Ne mogu sebi da dozvolim da se opustim i uživam. Mislim, mogu, naravno da to želim i da ću uživati, ali ne više od nekoliko dana. Posle toga ću razmišljati kako da nastavim da igram dobro na svakom sledećem turniru. To mi je podsetnik za sve što je potrebno kako bih ostao na vrhu. Mislim da morate da radite dvostruko više kada dođete do ovde. Da li je vuk gladan titule u Parizu? Veoma gladan, ali vuk mora da pojede mnogo različitih obroka da bi došao do Pariza. Pariz je desert“, govorio je Novak te 2016.

Pola decenije kasnije, osvojio je Vimbldon i opet je bilo analogije sa vukovima.

Posle pobede nad Denisom Kudlom u 3. kolu Vimbldona, pitali su Novaka odakle mu životinjska glad za pobedama.

„Mislim da su to geni. Moja porodica i način na koji sam odrastao u teško vreme za moju zemlju, neuspeh nikada nije bio opcija ni za mene ni za moju porodicu i uvek smo pronalazili način da preživimo. To je ojačalo moj karakter i deo toga dolazi što sam mnogo vremena proveo trenirajući sa vukovima i ovo je energija vukova.“

Ima simbolike u njegovim metaforama, ima i srpske mitologije u kojoj je vuk važna figura, ali sada, imamo sportsku situaciju u kojoj se u Novaku bore dva vuka.

Jedan stoji na vrhu planine i umoran je od odbrane tog vrha, želeo bi da malo odmori, posle jedne od najturbulentnijih godina karijere.

Iako Novak nije igrao na velikom broju turnira kao u prvoj fazi karijere, psihofizički je put do tri Grend slema iscrpljujući, suvišno je i pričati kakav je emotivni brodolom Novak doživeo u Tokiju i na US Openu, na kraju i u Dejvis kupu.

Taj prvi vuk se odavno bori sam sa sobom, pa je doživeo to da čak i ne smatra godinu ovu savršenom, iako je uzeo čak tri Grend slema, postavio rekord 37. Mastersom, iako se na ATP listi ne takmiči više ni sa kim od aktivnih tenisera, već „juri“ Štefi Graf za večni rekord na vrhu (377 nedelja na tronu, Novak ima 352).

Prvi vuk je uplašio sve ljubitelje tenisa zbog odluke da preskoči ATP kup koji će se igrati od 1. do 9. januara, drugi ima misiju koja nije gotova – večito je gladan, a hrane ga saplitanja, spoticanja, napadi i sve ono što se dešava van teniskog terena.

To je naročito izraženo u Australiji, koja ga nije štedela prošle godine i koja ga je samo nahranila inatom da uz napukli stomačni mišić ispiše istoriju i osvoji 9. put prvi sezonski slem.

Nije se promenio narativ na dalekom kontinentu, pa je Novak centralna tema čak i kad se ne oglašava – političari i zvaničnici Australijan opena utrkivali su se u izjavama o njemu i pravilima „koja mora da sledi“, kao da je jedini teniser koji dolazi u Melburn.

Sada ostaje da se vidi samo reakcija – da li se Novak toga zasitio, ili će se u njemu probuditi onaj drugi vuk, koji ne želi da prepusti vrh planine i prizna poraz.

BONUS VIDEO Komična scena Novaka Đokovića, imao minut da se pripremi za uključenje pa napravio šou 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar