Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Samo je jedan jedini grend slem u karijeri Novak Đoković propustio zbog povrede.

Foto: Promo
Foot:Nova.rs

Bio je to US Open 2017. godine kada je 27. jula nakon povlačenja sa terena protiv Tomaša Berdiha kada je Đoković objavio da će propustiti ostatak sezone zbog povrede lakta.

Đoković je tada prvi put nakon 10 godina pao na 12. poziciju na ATP listi, a bio je to jedini grend slem u karijeri koji je zaista propustio zbog povrede.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, nije igrao na još tri iz različitih razloga, a na jednom je neočekivano diskvalifikovan. Razlika je u tome što je tada Đoković bio savršeno spreman i realno je mogao da napadne još jednu grend slem titulu. Zbog toga se često govori da je u pitanju ukradeni grend slem, samo učešće, ne i sigurna titula, ali je činjenica da bi na svakom od ta četiri učešća bio ukoliko ne prvi favorit, onda jedan od prvih.

Velike kontroverze su izazvale činjenice da Đoković ne može da nastupi na tim turnirima i ove priče su upravo dale posebnu ton u karijeri Đokovića.

Srpski teniser je 2020. godine bio diskvalifikovan sa US Opena jer je pogodio lopticom u grlo, doduše nehotice i u trenutku kada je igra stopirana linijsku sudiju Lauru Klark u grlo. Ona je teatralno pala na zemlju, uhvatila se za grlo i delovala je kao da je plen nekog predatora džungle, a ne da je to bilo nehotice.

Nije pomoglo ni što se Novak izvinio, pa je i supervizor sišao na teren. Nakon dugih konsultacija doneta je odluka da Novak bude diskvalifikovan, a da Pablo Karenjo Busta prođe u četvrtfinale.

Pružena je Amerikanki tada pomoć i napustila je glavni teren, a tri dana posle toga organizatori u dogovoru s lekarima procenili su da je Laura dobro i da je sposobna da opet obavlja svoj posao najbolje što zna…

Direktorka turnira Stejsi Alaster potvrdila je tri dana kasnije da se Klark vraća na teren

„Imala je adekvatnu negu. Mediji su je malo šikanirali. Ne mislim da je to očekivala. Poznajem tu ženu veoma dobro i zahvalna sam na tome što je dobro“, poručila je tada Stejsi Alaster o ženi koja je postala sudija tako što je jedna osoba sa turnira u Evansvilu doživela srčani udar.

Novak Đoković i sudija koja ga je izbacila sa US Opena 2020.
Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Zanimljivo da je ranije pojasnila da nikada nije naučila da izbegava loptu.

„Servis brzine preko 200 kilometara na sat me je pogodio u usnu. Nikada nisam naučila tehniku izbegavanja i ta loptica mi je potpuno uništila usnu. Bila sam nova tada i to je verovatno nešto čega ću se uvek sećati“.

To, ipak, nije uzeto u obzir kada je tada donošena odluka o diskvalifikaciji Đokovića.

Srpskog tenisera peče i odsustvo iz Njujorka prošle godine kada nije mogao da igra jer se vodio kao nevakcinisani stranac, pa zbog toga nije mogao da uđe na teritoriju SAD. Iako su mnogi političari stali na njegovu stranu i lobirali da se nađe u Njujorku, to se nije desilo.

Tražio je Đoković posebnu dozvolu da se nađe u Njujorku, ali to nije bio slučaj. Tako je US Open postao jedini grend slem na kom je dva puta bio sprečen da učestvuje, ali ujedno i jedini turnir na kom je bio diskvalifikovan.

Foto: Tanjug / AP Photo/Darko Bandic

Trajao je politički pritisak mesecima da se Đoković nađe u avionu za SAD, neki političari su mu predlagali da uđe na tlo Amerike na drugi način (brodom), ali je Novak od toga odustao. Jasno je poručio da će doći samo ukoliko tamo budu želeli da ga vide.

„Prošle godine propustio sam Indijan Vels, Majami i sve turnire oko US Opena i US Open. Već se događalo i nadam se da se neće opet dogoditi. Moja pozicija je ostala ista i ne mogu da uradim ništa povodom toga, ali nadam se da će ishod biti pozitivan. Moj tenis u Australiji pokazao je da to ne utiče na moju igru. US Open je još daleko, šest meseci je daleko. Nadam se da ću biti tamo. Ne mogu da vam nikakav dodatni odgovor o tome. To je jedan od najvećih turnira u našem sportu, tamo sam primio najlepšu podršku tokom finala 2021. koje sam nažalost izgubio od Medvedeva, povezao sam se sa ljudima i voleo bih da se vratim“, rekao je ranije ove godine.

Tokom 2020. godine se desilo sedmi put u istoriji da Vimbldon nije održan, prethodnih šest puta je zaustavljen kada su stadioni bili razoreni nakon bombardovanja u Drugom svetskom ratu. Sedmi put je zaustavljen zbog pandemije koronavirusa, što je bio ogroman šok jer su svi ostali grend slem turniri te godine održani. U tom trenutku je Đoković imao tri titule zaredom i bio ubedljivo najbolji igrač na travi.

EPA-EFE/DIEGO FEDELE

I onda je sve kulminiralo početkom 2022. godine kada se Australija prema Novaku ponela kao da je u pitanju zatvorenik i osuđivani kriminalac. Dva puta mu je suđeno, dva puta je oslobođen, a onda je deportovan nakon što je Aleks Hok, ministar za imigracije, iskoristio diskreciono pravo da to uradi.

Novak je proveo dane u zatočeništvu u hotelu „Park“ gde su bili smešteni migranti. Novakova pobeda se ogleda i u tome što je skrenuo pažnju na njih i onda su svi pušteni na slobodu, neki su proveli i devet godina iza zatvorenih vrata.

Đoković je pobedio na sudu u Melburnu, ali ni to nije pomoglo jer su političari odlučili da od njega naprave primer i „žrtveno jagnje“. Pokušali su da na taj način dođu do simpatija naroda pred izbore, a onda je čitava vlast promenjena godinu dana kasnije. Australijanci su se izvinjavali u ime svoje vlade koja je pravila gaf za gafom, ali je to ipak obeležilo Novakovu karijeru, a u neobaveštenom delu javnosti je doživeo stigmatizaciju antivaksera. Ipak, uprkos svemu ovome uspeo je na kraju da se izdigne i iz toga.

Novak Djoković Novak Đoković
Novak Đoković Foto: Instagram/djokernole

Doduše, Novak je imao najslađu moguću osvetu jer je početkom ove godine podigao trofej u Australiji jubilarni 10. put. Ipak, taj hod po mukama je ostavio veliki uticaj na njega, a gotovo šest meseci nije uspevao da pronađe svoju pravu takmičarsku formu. To bezobrazno proterivanje je uticalo na sledećih šest meseci i kako je to rekao jednom prilikom Goran Ivanišević većina, ako ne i svi ostali teniseri bi zbog toga okončalo karijeru. Ne i Novak koji je od tada osvoji tri grend slem titule i želi da doda 24. upravo u Njujorku.

I u Americi je došao trenutak za naplatu.

BONUS VIDEO Novak Đoković preko Alkaraza do nove titule u Sinsinatiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar