Novak Đoković tužan
Novak Đoković tužan; Foto: EPA EFE ALI HAIDER

Deportacija iz Australije, odlazak glavnog sponoza, Vajde, zabrana ulaska u SAD, gubitak prvog mesta... I sve to u samo dva meseca.

Godinu je počeo kao najbolji na planeti sa željom da nastavi da ispiše istoriju. Umesto toga sledio je jedan nokdaun za drugim, šok za šokom i situacija u kojoj se nikada nije našao u karijeri.

PROČITAJTE JOŠ

Često je kroz karijeru Novak Đoković govorio da je bitno da imate „debelu kožu“, služio se tim engleskim izrazom sa posebnim akcentom na to da ne smete da dozvolite da sve što se dešava oko vas utiče na ono što je vaš cilj.

Ipak, sada Đoković mora da pokaže da ima zaista najdeblju kožu na svetu da bi uspeo da izdrži sve udarce.

Naime, godina je počela čitavim skandalom u Australiji. Nakon dva suđenja, više od 10 dana zarobljeništva i pravog igranja sa renomeom, Đoković je na kraju deportovan iz Melburna jer je Aleks Hok, ministar za imigracije, iskoristio diskreciono pravo da to učini.

Đoković je kasnije pojasnio da ga je „Australija ponizila na svetskom nivou“, što dovoljno govori o tome kako je proživeo čitav problem koji je nastao nakon što mu je ova država dozvolila da učestvuje na Australijan openu, a onda deportovala njega i još dvoje nevakcininisanih učesnika ovog turnira.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Đoković je tako izgubio 2.000 poena na ATP listi koje nije mogao ni da brani, a Danil Medvedev mu je preuzeo prvo mesto. Novak nije bio na svom uobičajenom nivou, pa je već u četvrtfinalu Dubaija (turnir iz serije 500) poražen od Jiržija Veselog sa 6:4, 7:6(4).

Ipak, nije samo rezultatski Novak doživeo udarce, već su usledila i dva velika prvog dana marta. Najpre je saopšteno da je ostao bez jednog od glavnih sponzora jer je „Pežo“, franucski automobilski gigant, odlučio da ne nastavi saradnju sa Srbinom.

Iz krugova bliskih Đokoviću potvrđeno nam je da „Pežo“ je zbog otežanih uslova poslovanja Đokovića doživljavao kao dodatno opterećenje za budžet, tako da mu je slučaj „Melburn“ dobrodošao za povlačenje.

„Pežo“ je od 2014. godine sponzor našeg asa, a pre dve godine su predstavili i globalni plan po kom je Đoković u glavnoj ulozi. Tako je Novak izgubio velikog sponzora, ali ga to nije previše potreslo.

Ipak, nakon toga usledio je novi šok.

Sporazumno je raskinuta saradnja sa Marjanom Vajdom koji ga je doveo do 85 od 86 titula u karijeri i sa kojim je osvojio 20 grend slem pehara. Po ovome je Vajda najuspešniji trener u istoriji jer niko nikada nije uspeo da uradi ovo.

Slovak je od 2006. godine sa Srbinom uz jednu kraću pauzu od 2017. do 2018.

„Marjan je bio uz mene tokom najvažnijih i nezaboravnih trenutaka u mojoj karijeri. Zajedno smo postigli neke neverovatne stvari i veoma sam zahvalan na njegovom prijateljstvu i posvećenosti tokom proteklih 15 godina. Iako napušta moj trenerski tim, Maroš će uvek biti deo moje porodice i ne mogu dovoljno da mu se zahvalim za sve što je uradio za mene“, rekao je Đoković.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Njih dvojica su nakon Završnog mastersa u Torinu dogovorili da okončaju saradnju, ali je tek sada rastanak i ozvaničen. To znači da je sada to planski urađeno, pa će Novaku glavni trener od sada biti Goran Ivanišević.

Uz sve to je stalna neizvesnost i tenzija gde bi Đoković sledeći put mogao da igra tenis. I dalje je otvoreno da će možda nastupiti na Indijan Velsu (počinje 10. marta), ali taj scenario ne deluje kao realan u ovom momentu.

Novak ni prošle godine nije igrao ovde, kao ni na turniru u Majamiju (počinje 23. marta), pa neće gubiti 2.000 bodova, ali u slučaju da ne igra neizvesno kada bi mogao da se vrati na vrh ATP liste.

To znači da bi u tom slučaju Novak odmah počeo sa pripremama za Monte Karlo (10. – 17. april) i turnire na šljaci, kao što je i sam najavio.

Novak je pretrpeo niz udaraca, ali mu verovatno još teže pada neizvesnost i činjenica da mora da se priprema iz dana u dan.

BONUS VIDEO Doček Novaka Đokovića na turniru u Dubaiju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare