Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: Tanjug/AP Photo/Thibault Camus)

U trenucima dok Novak Đoković brine o svakom sledećem meču (pa i poenu) čitava planeta se bavi kalkulacijama da li može da dođe do prve smene na vrhu ATP liste još od februara 2020. godine. I sve to je stalo u samo četiri pobede koje Đoković treba da ostvari do kraja sezone.

PROČITAJTE JOŠ

Nije nikakva tajna da Novak želi da se osami na vrhu kada je u pitanju još jedan rekord za sva vremena. Naime, do sada niko u istoriji nije uspeo da završi sedam godina (sezona) na mestu broj 1 ATP liste. Po šest puta su to uspevali upravo Đoković i legendarni Pit Sampras, osvajač 14 grend slem trofeja.

Najbolji teniser današnjice nije skrivao da mu je to jedan od ciljeva do kraja aktuelne sezone.

„Mesto broj jedan se nalazi na crti između Medvedeva i mene, i u prilično sam dobroj poziciji po pitanju renkinga i ATP trke, pa je to očigledno cilj za mene do kraja sezone uz želju da igram dobro sa Srbijom na Dejvis kupu. Nadam se da mogu da igram dobro i obezbedim prvo mesto na svetu“, rekao je Đoković.

A kalkulacije kojih je bilo mali milion pre početka turnira u Parizu sada su se svele gotovo na jednu stvar. Naime, Đoković koji je predajom Gaela Monfisa već obezbedio četvrtfinale Pariza u prestonici Francuske traži još samo dve pobede.

Novak Đoković Novak Djoković
Novak Đoković Foto: Christophe ARCHAMBAULT / AFP / Profimedia

U slučaju da izbori finale uradio bi polovinu posla neophodnu da mirno spava i kada se završi sezona. Naime, uz te dve pobede će mu biti neophodna još dva trijumfa u Torinu u grupnoj fazi, time bi praktično i obezbedio mesto u polufinalu Završnog mastersa gde bi mogao da napadne svoju šestu titulu.

I to bi završilo svaku dilemu jer šta god da Danil Medvedev uradi do kraja sezone ne bi mogao da dođe do prvog mesta.

Čak i da osvoji turnir u Parizu, pa kasnije i Završni masters, pa i turnir u Stokholmu ne bi mogao da sustigne prednost Novaka. Kada se u kalkulacije doda i to da je Rus najavio da najverovatnije neće igrati u Švedskoj, postaje gotovo izvesno da će Srbin završiti i sedmu godinu na prvom mestu liste.

U slučaju da Rus ne zaigra u Stokholmu, Novaku bi bio dovoljan plasman u finale ili da završi takmičenje na jednom mestu ispred Medvedeva. U slučaju da Medvedev ispadne u polufinalu, Novaku treba finale itd… Ukoliko Sebastijan Korda savlada Medvedeva u četvrtfinalu Đoković bi sigurno bio na prvom mestu ATP liste na kraju godine.

Sve ovo znači da bi bilo pravo čudo da Medvedev u 2021. godini uspe da dođe do prvog mesta ATP liste, iako je ove godine ušao u izabrano društvo grend slem šampiona osvajanjem US Opena.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar