Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: Larry Marano / Shutterstock Editorial / Profimedia

Novak u Njujorku je posebna priča. Dugo je bila nepoznata, ali nema dileme da je potpuno drugačija od bilo koje druge.

Foto: Promo
Foot:Nova.rs

Nigde na svetu Novak Đoković nema takav odnos sa publikom, nema tako prisan odnos i situaciju u kojoj se oseća tako slobodno. I to je bilo i te kako evidentno tokom ova dva prva dva susreta. Poznato je da se Đoković „hrani“ energijom koju mu prirede navijači, a ovde je ona neverovatna.

PROČITAJTE JOŠ

Nema budističkog mira kao na Vimbldonu, nema provociranja kao na Rolan Garosu, nema čak ni onoliko nezainteresovanosti kao ponekad na Australijan openu. Ovde je atmosfera u svakom trenutku gotovo savršena, a Đoković sve vreme tokom meča ima i niz mali drugih borbi ili odnosa sa navijačima koje neguje.

Kada je u prvom kolu protiv Aleksandra Milera odigrao neki maestralan poen okrenuo se ka jednom navijaču i pokazao prstu ka njemu. Kao da je želeo da mu poruči „E, to je bilo upravo ono što si rekao“. Usred poena je on povikao nešto potpuno zapanjen, ali je to bilo tako iskreno i simpatično da je i Novak morao da odreaguje.

Novak Đoković
Foto: Nova.rs

Đoković se okrene ka publici, progovori sa njima uvek, a kada su mu tokom jednog treninga zabranili da daje autograme okrenuo se i pokazao da mu je baš žao što ne može da podeli autograme.

Pronašao je pravi mir u Nju Džersiju, mogao je da se posveti svom tenisu i da svoju energiju akumulira za često atomsku potrošnju na US Openu. Nemoguće je opisati tu i koliko je zapravo toplo u Njujorku. Na terenu to izgleda kao da bi trebalo da trčite u sauni, sve vreme se borite za vazduh, sa vas teče ne bilo koja reka, već pravi Amazon znoja, koliko god majici da ste poneli je premalo (i to ako sedite na tribinama, a ne ako igrate) i uz sve to se sve vreme pojavljuju leptiri ili moljci.

Ovi insekti su specifičnost ovog dela Amerike, pa je tako nastao i strašljivac za decu „Motman“ koji se u američkom folkloru stvara upravo od ovih insekata i tako nestaje. Napravljen je muzej njemu u čast, prepadao je ljude na autopute navodno koji se zaklinju da su ga videli. Ova američka verzija babaroge nastaje upravo od tih insekata koje mi nazivamo „veštice“ jer se veruju da donose košmare.

I te insekte uvek teniseri sklanjanju gotovo neprekidno tokom mečeva na „Artur Ešu“ i to se često ne vidi u prenosu.

Ne bi trebalo zaboraviti ni situaciju sa meča protiv Bernabea Zapate Miraljesa kada je Đoković lopticom gađao ekran iza njega jer nije bila plava pozadina, već statistika zbog čega sudija nije dozvolila da se meč nastavi. Publika je to prihvatila jer takve brze šale Njujorčani najviše vole.

Novak Đoković
Foto: Nova.rs

Đoković nikada u karijeri na US Openu nije izgubio protiv igrača koji je van Top 50, a u ovom trenutku ima skor od 39 pobeda, što je najviše ikada bez poraza. Zapravo samo Novak imao 10 i više pobeda bez poraza. To samo potvrđuje da u Njujorku savršeno smireno uspeva da balansira između nuklearne energije.

Foto: Nova.rs

Nalazi se potpuno sklonjen od njujorškog haosa, a potrebna mu je ta energija koju dobija sa tribina. Za sada su ovakve situacije kada Đoković ima „small talk“ sa nekim navijačem dale dodatnu brzinu u njegovoj igri.

Obratite pažnju na to koliko će uživati protiv Đerea i koliko puta će pokazati ka tribinama, biće to još jedan spektakl.

BONUS VIDEO Novak Đoković demolirao Milera za prolaz u drugu rundu US Open

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar